Kb. ezelőtt 25-30 évvel miben tért el az egész "babaprojekt", mint manapság? Tehát milyen különbségek vannak?
Volt lehetőség apás szülésre?
Tudták a babák nemét előre?
Írnátok különbségeket akkor és ma,ami a várandóssághoz,szüléshez,szoptatáshoz,egyáltalán a babákhoz köthető?
Köszi előre is! (Bármi jöhet!)
nem volt apás szülés. Nem tudták a babák nemét. Kb 1-2 uh volt az egész terehesség alatt de még nem iylen jó uh mint ma.
Az hogy mit hogy kell a babákkal, mindig változik nem kell hozzá 20-30 év. Söt országonként is változó. pl sok országban szülés után nem fürdetik le a babaát csak msodatják. Otthon sincs egyáltalán fürdetés amig le nem esik a csonk. Utána is csak 2-4 naponta van rendes fürdetés. Természetesen áttörlik meg ha kakis lett lemossák popsit csap alatt, de igazi fürdetés nincs naponta addig maig nem koszolja magát rendesen össze agyere, amig nem csúszik mászik.
Azt tudom ahogy anyukám és nagynénik szültek. Apás szülés nem volt. Alternativ se. Külön szülöszoba se, csak paravánnal voltak szétválasztva. (nem mondom hogy nem is létezett, de én ezt hallottam) Ultrahang se volt. Baba nemét pocakformából jósolták, meg ha túlhordta tuti fiú...
Egy csomó vizsgálat van ma ami régen nem, pl kombinált, integrált teszt, vagy pl a TSH (ez csak pár éve rutin)
Vagy a magzatvíz mintavétel.
Söt még telefon se volt hogy a családot, barátokat értesíthették volna mint most alap egy mms... :)
30 éves vagyok. nem volt babás szülés, nem uh, így a nemét se tudták megmondani a babának. anyukám azt mesélte, hogy csak a szívhangot nézték meg kontroll vizsgálatokkor.
nem volt olyan akkor, hogy pár hetes kismama elmenjen táppénzre csak azért mert terhes :)
szülés után anyám állítólag 3 óránként szoptatott, ha bőgtem is, 6 hetesen hozzátáplált, 2 hónaposan meg elválasztott (meg is lett az eredménye, jó sok mindenre vagyok allergiás, fél éves koromban jött ki, szóval szinte biztos, hogy ehhez köthető :()
viszont volt már akkor családi pótlék és más volt a kereset akkor, simán otthon tudott maradni velünk 10 évig, nem szűkölködtünk.
ja és nem volt eldobható pelus, nem volt autósülés, légzésfigyelő, bébiőr, sterilizáló és hasonló modern cuccok :)
Köszönöm :)
Harmadik ez aranyos :) Jót mosolyogtam,bár tudom,hogy véletlenül írtad el: "nem volt BABÁS szülés". :))
Csatlakozom az előttem szólókhoz, a kövekező kiegészítésekkel:
1., A kismamák nem csinálak világraszóló eseményt a terhességükből, mert nekik és a környezetüknek is természetes volt a baba jövetele.
2., Nem stresszelték az anyukákat a "korai kötődés" ködével, így mindenki úgy foglalkozott a babájával, ahogy az neki természetes és jó volt.
3., Nem dőlt senki a kardjába, ha valami miatt nem tudta újszülöttjét szoptatni, nem szégyenkezett az anyuka emiatt, adta a tápszert és kész.
Szóval, szerintem sokkal természetesebb volt az egész terhesség-babázás téma. Ahogy elnézem, a mai "divatirányzatok" csak arra jók, hogy a frászt hozzák az ember lányára. Úgy írják le a könyvekben a gyereknevelést, mintha az legalább olyan bonyolult és nehéz feladat volna, mint egy vadászbombázó összeszerelése :-)
csatlakozom ötöshöz. Manapság jó üzlet a babavállalás, sokan minden sz@rt megvesznek a gyereknek, mert trendi.
Régen valahogy természetesebb lehetett.
30 éves vagyok, nem volt uh, azt, hogy lány vagyok, magzatvízvételből tudta anyu, mivel 43 éves volt, és ezért Budapestre kellett felmennie Győrből.
Az eredményt táviraton közölték.
Nem volt apás szülés, sőt aput be sem engedték a folyosóra sem, amikor a cuccokat vitte. A kórházba lehetett telefonálni, hogy mi van. Lent az aulában mutatták az újszülötteket valami tv-n.
Anyósom aki most lenne 46 éves, szóval kicsit régebbi a dolog, de ő pl. még otthon született bábával... és nem hiszem hogy a terhesség alatt túl sok orvos látta volna..
Amikor én születtem, meg a párom 25-30 éve, csak annyit tudok, amiket meséltek, hogy persze nem voltak ilyen hiper-szuper ketyerék, amik most ugye elengedhetetlenek, mert ha nem veszel sterilizáló, vagy bébi étel melegítőt akkor már nem is vagy jó szülő :D
Persze ezek iszonyat hasznos cuccok, de ahogy én látom ezek nélkül is felnőttünk, és az én gyerekem is fel fog... Majd még meglátjuk mit veszek meg ami valóban könnyebbé teszi az éltünket...
Meg ahogy korábban is írták, inkább volt természetes a baba érkezése, és talán könnyebb is volt, mert nem sulykolták az anyukákat ilyen olyan trendekkel...
29 hkm
Jaj, a tv-re emlékszem! 8 évvel fiatalabb az öcsém, ő most 21 és őt a gagyi, fekete-fehér tv nézhettük meg. Idétlen táblát tettek fölé, hogy ő az Xy.
Nem volt rooming-in rendszer, a babák a csecsemőosztályon voltak, 3 óránként kihordták őket szopira. Az anyukák csak szoptattak, de nem lehetett velük a baba. Emlékszem, mondta anyu, hogy csak onnan tudta, hogy Libero eldobható pelust adtak rá, hogy megtapogatta.
Mivel nem volt uh, csak kezdetleges, így a babák nemét nem tudták megmondani, legfeljebb valami nagyon nagy genetikai rendellenességre derülhetett fény. A cukorterhelés csak a zsömle/tej variáció volt, a glükózos ivászat még nem volt.
12 alkalommal kellett megjelenni a védőnőnél. (Ámbár szerintem itt anyukám rosszul emlékszik...)
Otthon maradó várandós akkor is létezett, mert pl. anyukám állatok között dolgozott, szóval őt terhestáppénzre vették.
3 óránkénti szoptatás volt a mérvadó, éjszaka csak teáztatás, kamillatea. Nem vetették meg cukrot se bele.
Nem volt még body, se 3-4 funkciós babakocsi. Régi, batárnagy tankok voltak babakocsinak, még bérelni is lehetett.
3 hónaposan korban átlagosan elkezdték a hozzátáplálást.
Nem volt Vanish meg intelligens mosópor, ultra és hipó volt a hófehér textilpelenka titka. :)
Találtam olyan babakocsit! Messze nincs köze a mai űrhajós technikához! :D
8as vagyok, az biztos, hogy anyukám is fél napig áztatta a fehér ruhát hipós vízbe, és utána jött a keverő tárcsás mosógép, meg a centrifuga :D Jaj na én automata mosógép nélkül megdöglenék utálok kézzel, meg keverőtárcsással mosni :D
Sokkal több munka volt vele.... Nekünk még sokáig volt keverős... sajnos :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!