Esetemben hogy van a tgyás és gyed?
A szülést megelőző két évben kell 365 biztosított napnak lennie. Ebbe beleszámít az is, ha pl. táppénzen vagy közben. Ha ez megvan, és a szülés idején van munkaviszonyod, akkor TGYÁS-ra és GYED-re is jogosult leszel. Mindkettő a fizetés 70%-a, de a TGYÁS-ból csak adóelőleget, míg a gyed-ből az adóelőlegen kívül 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak.
Ez természetesen a jelenleg érvényes szabályok szerint van így, 2015-ig ez változhat.
Az Ebtv. (Egészségbiztosítási törvény) 2010. május 1-jén hatályba lépő módosítása szerint:
42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
Tehát csak annyi ideig jár a GYED, amennyi biztosított napod van. Ahhoz, hogy 2 évig otthon tudj maradni vele GYED-en nem elég a 365 nap.
Nem dolgozol folyamatosan? Ha nem lesz meg a 365 nap, nem jár tgyás és gyed, de ezt már leírták előttem.
Annyit helyesbítenék az egyik előttem válaszoló válaszán, hogy a nyugdíjjárulék nem 9,5% hanem 10%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!