Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen joga/kötelezettsége...

Milyen joga/kötelezettsége van a védőnőnek? Muszáj beengednem a lakásomba?

Figyelt kérdés
Nekem a lakásom az egyetlen magánszférám, ahova még a barátaim sem jöhetnek. Nemrég tudtam meg, hogy várandós vagyok, de már azonnal akar jönni a védőnő. Hova? Még elő sincs semmi készítve a babának. Ne nézelődjön! De ha meglesz a pici is, akkor se jöjjön. Majd én beviszem, amikor kell, nézze meg, mérje meg, ..., de nem akarom, hogy a lakásomra járjon. Muszáj beengednem őt? Köteles vagyok fogadni a lakásomban? Még a népszámlálót sem engedtem be, meg amióta egyszer betörtek hozzám, azóta pláne nem szeretek idegeneket a lakásomban látni... Van valamilyen jogszabály, ami leírja a védőnők kötelezettségét?
2013. febr. 27. 08:57
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
33%
Szia! En teljesen megertelek. Isten mentsen az ilyen tulbuzgo vedonoktol! A varandossag alatt 2-3-szor kimenni tok folosleges. Szerintem fogadd el, hogy mondjuk 1-szer a szules elott, 1-2-szer a szules utan mindenkepp ki fog menni, aztan utana atallsz arra, hogy te mesz majd hozza. A terhesseg alatt meg huzd ki magad alola egyszeruen. Ez attol is fugg, mennyire vagy bator:) En inkabb az elkerulo magatartast javasolnam, pl. "koszonom, sajnos most nem alkalmas", "most sokat utazom a munkam miatt, nem leszek itthon", "majd szolni fogok mikor raerek, sajnos most videkre utazom rokonokhoz", stb. Ha nagyon eroszakos, akkor meg mindig be lehet kemenyiteni, hogy kerek perec megmondod, hogy nem akarod, hogy most kijojjon, majd szules elott varod egyszer, amikor megbeszelitek. Nem kotelezhet arra, hogy allandoan a rendelkezesere allj! ( en a terhesgondozas alaatt tenyleg sokat utaztam, es elfogadtak, nem kekeckedtek, csak annyit mondtak, szoljak, ha itthon leszek, es akkor egyeztetunk idopontot.)
2013. febr. 27. 11:02
 12/18 anonim ***** válasza:
80%
A védőnőnek ez a munkája nem jókedvéből járkálja a körzetet.
2013. febr. 27. 12:00
 13/18 anonim ***** válasza:
Én is kicsit ki voltam akadva, hogy a 12. héten minek akar kijönni. Ráadásul szóltam is, hogy mire a baba megszületik már nem ott fogunk lakn. Vettünk egy nagyobb házat, csak még nem jelentkeztünk át, mert még befejezés alatt áll. De ő csak erősködött, hogy neki fel kell mérni az életkörülményeket, hogy milyen családba születik a baba, és majd a másik védőnő is ugyanúgy ki fog jönni aki lakihelyieg illetékes lesz. És ki is jött. Semmit nem látott mert még semmit nem vettünk a babának. De most legalább nyugi lesz egy darabig. :) (nyugi 5 perc volt az egész)
2013. febr. 27. 12:48
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

csak arra kíváncsi ilyenkor, hogy milyenek a körülmények, nem kell kétségbe esni. Van víz, gáz, villany, oké. Meg kell néznie a lakást, milyen tiszta, hogy van felszerelve... vagy viszel róla fényképet? Számodra ez egy szükséges rossz. De akkor is ez lesz a véleményed, ha a babád éjjel keservesen sír, és nincs senki, aki segítene? Vagy akkor elhívnád a védőnőt, hogy nézze meg? Vagy bármi van, tőle kell segítséget kérni, ő tud ilyen ügyekben segíteni. Ez a munkája, ezt el kell fogadnod.

Amúgy azt ajánlom én is, hogy most beszéld meg vele, inkább te mennél, aztán szülés előtt 1-2 hónappal menjen ki ő. Szülés után pedig muszáj mennie, ő figyeli, megfelelően fejlődik-e a babád, minden rendben van-e. Sok védőnő képzettebb, mint egy orvos, jobban otthon van a saját területén. Egy 5 napos babát meg nem kaphatsz a válladra és viheted el hozzá, pláne olyan időben nem (és akkor a sok baciról, szmogról, stb még nem is beszéltünk...)

Szerintem kicsit túlpörögsz... egyeztess vele olyan időpontot, mikor a férjed is otthon van. Vagy anyukád. Vagy őt sem engeded be???

De tényleg, mi van, ha mennek vízórát leolvasni, vagy elromlik a fűtés, és meg kell csináltatni? Elnavigálnak az ajtóból, hogy mit csinálj?

Szerintem ez "beteges" - ne sértődj meg, de nem tudom jobban megfogalmazni. Lehet fel kéne keresned egy pszichiátert...

2013. febr. 27. 13:41
 15/18 A kérdező kommentje:
Természetesen ha valami gond van a lakásban, akkor a szerelőt behívom, de őt sem kell végigvinni, mert külön helységben megtalálható minden javítandó kütyü. A babaszoba pedig a legmesszebb lenne a bejárattól... De őszintén, az én védőnőm egy 25 év körüli fiatal hölgyemény, még babája sem volt, most szabadulhatott a suliból. Hallottam másoktól, hogy kiment házhoz és nem érdekelte, hogy alszik a baba, kérte, hogy ébresszék fel, mert látni akarja, hogy megtudja-e fürdetni az anyja... Könyörgök, ha él még az a baba, akkor csak nem lehet nagy baj... Nálam is a közelben a leendő nagyszülők, lesz kire számítanom. Amúgy meg van orvos a családban, illetve ha beteg lesz a gyerek, akkor a leendő háziorvosát hívom, nem egy védőnőt faggatok... Egy nagyon jó házi gyermekorvosom lesz, nekem is ő volt még anno, megbízok benne nagyon, ha kell még a lakására is vihetem majd. Úgyhogy nem kell nekem egy túlbuzgó védőnő. Mondtam, hogy nem kell még kijönnie, majd ráér a szülés előtt ha annyira akar, most dolgozok nem is érek rá, de nagyon erőszakoskodik... Azért érdeklődtem, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak.
2013. febr. 27. 17:22
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

"25 év körüli fiatal hölgyemény, még babája sem volt, most szabadulhatott a suliból."

Ezt nem kellett volna, nagy ostobaságra vall. Akkor ilyen alapon tanár, óvónő is csak gyerekes anyuka/apuka lehetne és rákot is csak olyan orvos gyógyíthatna, aki már volt rákos. Attól, mert valaki szült egy gyereket, még nem biztos, hogy ért is a gyerekekhez. Egyesek úgy tesznek, mintha a gyerekszüléssel megszerezték volna az egyetemes tudást, a világ bölcsességét.

2013. febr. 27. 17:38
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

"Könyörgök, ha él még az a baba, akkor csak nem lehet nagy baj... "

Ugye ezt a mondod komolyan?

De hogy a kérdésre is válaszoljak: A védőnő kötelezettségei: [link]

2013. febr. 27. 18:43
 18/18 anonim válasza:
Latom mar regi de irok. Le lhet mondani a védőnőrol! Nem.kötelező hogy legyen! Egy papirt kell kitolteni. Mondj rola le ha úgy gondolod. Amugy en siman csak lemondram az időpontot,, sorry nem érek rá majd jelentkezem ujert..1x volt itt
2015. dec. 12. 03:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!