Milyen joga/kötelezettsége van a védőnőnek? Muszáj beengednem a lakásomba?
A népszámlálót valóban nem vagy köteles beengedni, de a védőnőnek látnia kell, hol él a baba és milyen körülmények között.
Ha a hírekben bántalmazott, elhanyagolt, éheztetett gyerekekről van szó, akkor bezzeg mindjárt felteszik a kérdést, hogy hol volt a védőnő?
Amíg az elején vagy, addig ajánld fel, hogy kimész te a rendelőbe, de egy újszülöttel hálás leszel, ha nem neked kell menni, öltöztetni (benne leszünk már az őszben, ha most vagy a terhesség elején), félni, hogy elkap-e valami vírust. Egypár hétig nem is lehet kivinni a babát sehova, a védőnőnek meg muszáj látni. Szóval gondold ezt át újra higgadtan.
Kimegy egyszer, megnézi hová érkezik a kicsi. Nem a babaszoba lesz a fontos, csak maga a lakás, hogy pl van e rendesen villany-víz, nem csak egy kartondoboz.
Aztán ha olyan lesz a védőnőd, mint az enyém, aki a kislányomnál összesen 4szer volt(első 4hét), és azóta se volt(elvileg jöv héten jön(2éves a kislány:)) státuszt csinálni, akkor annyit elviselsz.
De elvileg a védőnőnek ki kell járnia ellenőrizni, hogy a kicsinek jó helye van, minden rendben van vele otthon.
És ha eljön, akkor leültetem az előszobában, vagy körbe kell vinni az egész házat megmutatni??? Nem örülök neki... Sehogy nem lehet elkerülni?
Ha valakit bántalmaznak, vagy éheztetnek, akkor szerintem nem pont a védőnő érkezésének időpontjában fogják ezeket a tetteket elkövetni, amúgy meg ha rendszeresen beviszik hozzá az irodába, akkor ott a bántalmazás nyomait ugyanúgy látnia kellene, mint otthoni környezetben. Szerintem.
A cigányokhoz kimenni is alig mernek, mikor terhesen pont a védőnőnél voltam, megkérte a másik védőnőt, hogy menjen el vele, mert egy cigánytelepre kell mennie. Ennyit erről, nekik még a rendőrök se mernek szólni.
Amúgy nem kell végigkísérni az egész házon. Ha baba a gyerekszobában van, vagy a te hálószobádban, valószínűleg oda be fog menni.
Te figyu, nem pampogod túl egy kicsit a dolgot? :) Vigyázz, mert felbolyduló hormonok szempontjából ez még csak a kezdet! ;)
Legegyszerűbb volna felhívnod, és megkérned, hogy hadd menj ki te a rendelőjébe, egyelőre ne jöjjön ki. Kitiltatni lenne merszed, de egy egyszerű kérdést nem mersz neki feltenni.
Amúgy még olyat nem hallottam, hogy körbevezetést kért volna egy védőnő. Nekünk már a negyedik védőnőnk van, de még soha, egyik sem akarta látni a ház minden zegét-zugát. Oda ültek, ahová leültettem őket, a gyerekekkel foglalkoztak.
Abban igazad van, hogy nem a látogatás perceiben fogják bántalmazni a gyereket, de akinek ez a hivatása, az rögvest meg tudja állapítani a gyerek állapotából, viselkedéséből, hogy mi a helyzet, s a gyermek a saját környezetében a legőszintébb, itt látszik igazán, hogyan él, hogy viselik gondját.
Hogy miért akar ilyen korán kimenni hozzád a védőnő, azt pedig csak ő tudja. Talán folyamatosan járja a körzetet, és neki így az egyszerűbb, mint mondjuk két kisbaba látogatása között visszafutni a rendelőbe, mert te meg oda óhajtasz menni.
Szóval még egyszer a megoldás: kommunikáció!!! Szerintem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!