Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen joga/kötelezettsége...

Milyen joga/kötelezettsége van a védőnőnek? Muszáj beengednem a lakásomba?

Figyelt kérdés
Nekem a lakásom az egyetlen magánszférám, ahova még a barátaim sem jöhetnek. Nemrég tudtam meg, hogy várandós vagyok, de már azonnal akar jönni a védőnő. Hova? Még elő sincs semmi készítve a babának. Ne nézelődjön! De ha meglesz a pici is, akkor se jöjjön. Majd én beviszem, amikor kell, nézze meg, mérje meg, ..., de nem akarom, hogy a lakásomra járjon. Muszáj beengednem őt? Köteles vagyok fogadni a lakásomban? Még a népszámlálót sem engedtem be, meg amióta egyszer betörtek hozzám, azóta pláne nem szeretek idegeneket a lakásomban látni... Van valamilyen jogszabály, ami leírja a védőnők kötelezettségét?
2013. febr. 27. 08:57
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha megszületik a baba, akkor eleinte elvileg 2 hetente kell mennie, utána havonta egyszer. Megnézi, a baba rendesen el van-e látva, megfelelő környezetben van-e. Ha egyszer se engeded be, akkor elképzelhető, hogy jelenti a gyermekvédelemnek, akkor meg ők fognak járkálni hozzád. Ugyanakkor, mikor hazamész a babával a kórházból, valószínűleg a gyerekorvos is ki fog menni, általában kimennek, hogy ne kelljen egy 4-5 napos babát rendelőbe vinni.
2013. febr. 27. 09:05
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

A népszámlálót valóban nem vagy köteles beengedni, de a védőnőnek látnia kell, hol él a baba és milyen körülmények között.

Ha a hírekben bántalmazott, elhanyagolt, éheztetett gyerekekről van szó, akkor bezzeg mindjárt felteszik a kérdést, hogy hol volt a védőnő?

Amíg az elején vagy, addig ajánld fel, hogy kimész te a rendelőbe, de egy újszülöttel hálás leszel, ha nem neked kell menni, öltöztetni (benne leszünk már az őszben, ha most vagy a terhesség elején), félni, hogy elkap-e valami vírust. Egypár hétig nem is lehet kivinni a babát sehova, a védőnőnek meg muszáj látni. Szóval gondold ezt át újra higgadtan.

2013. febr. 27. 09:14
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Kimegy egyszer, megnézi hová érkezik a kicsi. Nem a babaszoba lesz a fontos, csak maga a lakás, hogy pl van e rendesen villany-víz, nem csak egy kartondoboz.

Aztán ha olyan lesz a védőnőd, mint az enyém, aki a kislányomnál összesen 4szer volt(első 4hét), és azóta se volt(elvileg jöv héten jön(2éves a kislány:)) státuszt csinálni, akkor annyit elviselsz.

De elvileg a védőnőnek ki kell járnia ellenőrizni, hogy a kicsinek jó helye van, minden rendben van vele otthon.

2013. febr. 27. 09:28
 4/18 A kérdező kommentje:
Jó, akkor azt nem tudom elkerülni, hogy kijöjjön a baba születését követően, de most miért kell? Sőt! Azt mondja, hogy a születésig is kijönne még 2-3 alkalommal. Minek? Ha kell, akkor bemutatom neki a víz, gáz, áram számlákat, melyek bevezetése nélkül nem is kaphattunk volna anno építési engedélyt...
2013. febr. 27. 09:40
 5/18 A kérdező kommentje:

És ha eljön, akkor leültetem az előszobában, vagy körbe kell vinni az egész házat megmutatni??? Nem örülök neki... Sehogy nem lehet elkerülni?

Ha valakit bántalmaznak, vagy éheztetnek, akkor szerintem nem pont a védőnő érkezésének időpontjában fogják ezeket a tetteket elkövetni, amúgy meg ha rendszeresen beviszik hozzá az irodába, akkor ott a bántalmazás nyomait ugyanúgy látnia kellene, mint otthoni környezetben. Szerintem.

2013. febr. 27. 09:41
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Legjobban az a szituáció tetszik, amikor a védőnő a fűtött, melegvizes, jól világított, felújított, kényelmes, szép lakásban élő családnak elkezd pampogni, hogy miért nincs légzésfigyelő pl. Kíváncsi lennék, a koszos cigányputriban vajon pampog-e bárminek a hiányáért is.
2013. febr. 27. 09:43
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

A cigányokhoz kimenni is alig mernek, mikor terhesen pont a védőnőnél voltam, megkérte a másik védőnőt, hogy menjen el vele, mert egy cigánytelepre kell mennie. Ennyit erről, nekik még a rendőrök se mernek szólni.

Amúgy nem kell végigkísérni az egész házon. Ha baba a gyerekszobában van, vagy a te hálószobádban, valószínűleg oda be fog menni.

2013. febr. 27. 09:52
 8/18 A kérdező kommentje:
Ok, akkor még egyszer az a kérdés: Miért kell neki látogatni jönni, mikor még a pocakom sem látszik??? Majd szülés után nem elég neki? Vagy max szülés előtt 1 hónappal???? Nincs valamilyen jogszabály a kötelező látogatásra vonatkozóan???
2013. febr. 27. 09:54
 9/18 anonim ***** válasza:
87%
Hozzám is kijött mikor terhes voltam, kétszeri is. Úgy tudom, le lehet mondani a védőnői szolgálatot. Az igénybe vételről a lemondást a területileg illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Szervénél kell megtenni, az ott dolgozó kistérségi vezető védőnőnél.
2013. febr. 27. 10:14
 10/18 anonim ***** válasza:
80%

Te figyu, nem pampogod túl egy kicsit a dolgot? :) Vigyázz, mert felbolyduló hormonok szempontjából ez még csak a kezdet! ;)

Legegyszerűbb volna felhívnod, és megkérned, hogy hadd menj ki te a rendelőjébe, egyelőre ne jöjjön ki. Kitiltatni lenne merszed, de egy egyszerű kérdést nem mersz neki feltenni.

Amúgy még olyat nem hallottam, hogy körbevezetést kért volna egy védőnő. Nekünk már a negyedik védőnőnk van, de még soha, egyik sem akarta látni a ház minden zegét-zugát. Oda ültek, ahová leültettem őket, a gyerekekkel foglalkoztak.

Abban igazad van, hogy nem a látogatás perceiben fogják bántalmazni a gyereket, de akinek ez a hivatása, az rögvest meg tudja állapítani a gyerek állapotából, viselkedéséből, hogy mi a helyzet, s a gyermek a saját környezetében a legőszintébb, itt látszik igazán, hogyan él, hogy viselik gondját.

Hogy miért akar ilyen korán kimenni hozzád a védőnő, azt pedig csak ő tudja. Talán folyamatosan járja a körzetet, és neki így az egyszerűbb, mint mondjuk két kisbaba látogatása között visszafutni a rendelőbe, mert te meg oda óhajtasz menni.

Szóval még egyszer a megoldás: kommunikáció!!! Szerintem. :)

2013. febr. 27. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!