Szerintetek hogy lehet manapság úgy nevelni egy gyereket, hogy normális értékeket valljon?
3 hónap múlva születnek meg az ikreim, egy fiú és egy lány. Szeretném, ha boldog és szép életük lenne, természetesen tudom, hogy hibáznak majd olykor, de akkor is szeretném ha értelmes emberekké válnának. Főleg kamaszkorukban, mikor még éretlenek és mégis önállóak..
De mit lát az ember? A kamaszok nagy része számítógépfüggő, 13-14 évesen már összevissza pasiznak, buliznak, cigiznek és dohányoznak minden tiltás ellenére. Nem akarom mindentől eltiltani a gyerekeimet, de azt sem, hogy elzülljenek....
nem baj az, ha a párod nem olyan "tökéletes", mint te. ne vedd sértésnek, nem azért írom, de az ember alapvetően esendő, gyarló lény. és nagyon jó, hogy te hasznosabb és példásabb életet élsz, mint a párod, de ha ő is ilyen lenne, és a gyerekeitek mondjuk elkövetnének egy-két hibát (például istenesen berúgnak, vagy nem védekeznek - 100%, hogy legalább egyszer elő fog fordulni velük), hidd el, hogy sokkal szívesebben fordulnak egy sokat megélt, és tapasztaltabb szülőhöz, mint egy olyanhoz, aki mindig mindent "jól csinált". nyilván neked is vannak gyengeségeid, ne igyekezz eltitkolni ezeket, persze nem kell példának beállítani őket. de ha szereted őt és érzi, hogy bízhat benned, hozzád fordulhat, ha gondja-baja van (ugyanez érvényes a párodra is), és persze következetes vagy, akkor nem lesz nagy gond. nem fognak elzülleni.
(a fentebbieket mind a saját szüleimmel, mind a barátnőim szüleivel való tapasztalataim alapján írtam.)
És ha látnak kulturált alkoholfogyasztást? Nem búrában kell nevelni őket, hanem a MÉRTÉKLETESSÉGRE kell megtanítani. Mindenben. Nem az a baj, ha iszik valaki, hanem ha kontroll nélkül, ha problémamegoldásra használja.
Sok más dologgal is így van. Illetve a személyiségüknek megfelelő nevelést kell alkalmazni - hiába ikrek, lehet két teljesen ellentétes személyiség a két gyerek.
Ehhez viszont inkább egy gyermeklélektan tankönyvet ajánlanék, ott részletekbe menően leírják a mikéntjét.
Öszinteseg, pelda mutatas, hitelesseg es feltetel nelküli szeretet!
Peldaul ha a parod cigizik, akkor Ö ne mondja a gyereknek, hogy ne csinlja, mert az rossz, mert hiteltelen lesz a szemeben az apuka.
Ha butasagot csinal akkor is szeressetek es inkabb segitsetek neki, minthogy orditotok vele es tiltjatok mindentöl! Ha ezt az utat követitek akkor 1x meg elmondja a gyerek, leorditjatok, tiltjatok. Masodjara meg megprobalja, de harmadjara mar csak hazudozni fog nektek...
Ha 15 evesen eled all, hogy el akarja vesziteni a szüzesseget ne orditsd le es hord el minden riherongynak, hanem legy büszke, hogy elötte szolj es probalj meg hiteles indokokat össze gyüjteni, hogy miert varjon meg vele!
Ha ovibol koszosan, sarosan, veresen megy haza ne ordits vele, hogy miert nem patyolat tiszta a ruhaja, inkabb finoman kerdezd ki mi is törtent. Es ha azt is mondja, hogy azert mert verekedett, nyugodtan beszelgess vele, hogy ez miert nem jo dolog! De ne azt mond neki, hogy nem szabad.
Es a legfontosabb, ha a gyerek beszelgetni akar veled es elmeselni, hogy mi törtent vele aznap mindig hagyj ott mindent amit csinalsz!!!! Ha kigyullad a konyha, igy jart, kifested megint, de a gyerek sokszor nem fog probalkozni elmondani neked mindent! Ha beszelgetni akar veled, akkor csakis ra figyelj, ne fözz, ne takarits, ne dolgozz, ne vasalj közben!!!
Talan alapnak ez eleg lesz, hogy szepen es normalisan fel tudjatok nevelni a kicsiket!
Boldog babavarast nektek es sok-sok egeszseget es örömöt a picikhez!!!
1. hogy úgy neveled, mint írták a szülői minta fontos. Sok szeretet és tudja, hogy bármi van rátok számíthat és bátran elmondhatja gondját, örömét. Jó kapcsolat legyen közetetek. Biztos látod az ismeretségi vagy körülötted lévő körben, hogy az olyan fiatalok a szülei hogyan viselkednek vagy hogy nem közvetlen a kapcsolatuk.
A 2., erre nemrég jöttem rá, hogy legyen célja. Az nagyon fontos, mert ha még rossz társaságba is keveredik a céljai nem fogják engedni, hogy ott züljön, mert ő nem céltalanul lézeng.
Ezt továbbgondolva érdemes különféle sporttal, hangszerrel megismertetni és megnézni, hogy melyik fekszik neki. Vagy vmi hobbit találni neki (alkotótevékenységet vagy bármit. Persze nem ráerőltetni. Nem kell, hogy az élethivatása legyen.
Javasolják a csapatsportot is, mert segíti a kommunikáció, alkalmazkodás képességét.
A szülő példa nagyon fontos, mint ahogy ezt már itt előttem sokan leírták.
Attól, hogy a párod tv-t néz, meg számítógépezik, meg családi ebédeken isztok egy-egy pohár alkoholt, az nem azt jelenti, hogy a gyerekeid alkohol és számítógép függők lesznek. Sőt, szerintem teljesen normális és átlagos példák ezek. Nálunk kb ugyanígy volt a helyzet a gyerekek előtt. A párom tv függő (nem a szó szoros értelmében, de valóba szeret tv-t nézni), mióta gyerekeink vannak, nem nézi annyit. Egyrészt nincs ideje, másrészt nem hallja, és ez idegesíti, így inkább kikapcsolja. :)) Szokott netezni is, sőt én is, de tovább megyek hetente egy picit a lassan 5 éves lányom is játszik neten (természetesen neki való játékokkal, felügyelettel), nem kell őket burokban nevelni, ma már a számítógép szorosan hozzá tartozik a mindennapjainkhoz, nem úgy mint, 20-30 éve.
És hidd el, ha megszületnek a babák, a párodnak sokkal kevesebb szabadideje lesz és kevesebbet fog a gép és a tv előtt tölteni.
Valaki írta, hogy ha rossz társaságba keveredik lőttek a jó nevelésnek. Na ez sem igaz így teljesen. Én vagyok rá az élő példa. Bár drog nem volt a dologban, hogy valamitől függővé is váljak, de így 30 évesen visszagondolva a társaság tényleg nem volt túl kulturált, én mégis szerettem velük lenni. Jó párszor kimásztam a szobám ablakán a szüleim tudta nélkül és jártam az éjszakát, másnap meg majd kiesemet az iskolapadból, ittam is, néha nem is keveset és cigiztem is. Pedig anyukámék maximálisan jó példa voltak előttem, soha nem erre neveltek, és az élet igazolta önmagát, idővel miután kitomboltam magam "megtértem". Oly annyira, hogy rendőr lettem. :))) És ma két gyönyörű gyerek anyukája vagyok, a családom a mindenem és igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani nekik (a férjem soha nem panaszkodik, sőt azt mondja, hogy az ő felesége a legeslegjobb feleség azok közül akiket ismer). De én sem vagyok tökéletes, most is dohányzom (sajnos), épp ezért valószínű nem fogom szobafogságra ítélni a gyereket, ha egyszer rajta kapom, hogy cigizik. És még van sok apró hibám, de remélem, hogy ezekkel együtt is normális gyerekeket tudom nevelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!