Aki T/1-ben (többes szám első személyben) ír a babájáról, élőszóban is többes számot használ?
Pl. eszünk, szopizunk, kakilunk, jön a fogunk, mászunk.
Kaptatok már emiatt vicces, furcsa, rosszalló, értetlen, lesajnáló visszajelzéseket?
Az apuka is így használja ezt a nyelvi fordulatot, vagy ez csak "anyai sajátosság"?
A lelki hátterével tisztában vagyok (terhességi ráhangolódás, szimbiózis stb.), most nem pont arra vagyok kíváncsi, miért alakul így, hanem hogy a környezet hogy reagálja le.
Én csak itt a GYK-n találkoztam ezzel a jelenséggel, pedig elég sok anyukát ismerek.
Általában nem foglalkozom vele, hanem a kérdésre igyekszem válaszolni.
Bár volt, hogy nagyon furán hangzott emiatt a kérdés. :o)
Mondjuk olyat én is szoktam mondani, hogy "nagyon nyűglődünk", de ilyenkor ez tényleg többes szám. A fogunk még nem nőtt egyszerre. ;o)
No összességében nekem is furcsa, de szerintem itt sokan sokfélék vagyunk, egyesek külföldön, szóval én csak észlelem hogy egyik másik anyuka milyen szófordulatokat használ, de nem foglalkozom vele. (Pl. "ez miatt" is bántja a fülemet, de még sok mást is lehetne említeni)
2 gyerekem van. 10 éves, és 1,5 éves. De soha nem beszéltem T/1 személyben, mert engem nagyon irritál. Nem mi büfizünk, csak Ő. Nem mi ..., hanem csak Ő .
Számomra ez nagyon visszataszító. Amelyik kérdés ilyen azt inkább el sem olvasom
Ez a "nyűglődünk" tetszett :)
Élőben én csak egyszer hallottam ilyet egy anyukától, annyira nehezen bírtam ki, hogy ne nevessek. Nem rossz szándékból, csak olyan groteszknek éreztem hirtelen, ahogy mondta, hogy "3 napja nem tudunk kakilni". (Aztán lehet, hogy ő sem tudott.)
Írásban engem talán azért lep meg jobban, mert ott vissza tudná olvasni a kérdés kiírása előtt, lenne ideje átgondolni; nem olyan spontán, mint a beszéd. Ezért is vagyok kíváncsi, hogy akinél ez így működik, annál a mindennapi élethelyzetekben is így van -e.
Én élőben is sokat hallom.
Ált. anyukák használják, apukák nem nagyon, hiszen főleg az anyák azok, akik szinte együtt lélegeznek a babájukkal, így jön elő a t/1.
Ha néha így beszél vki, az nem zavar, de ha minden mondatában így beszél, na az sokallom. (kakilunk, cicizünk, hát...)
De a nyűgösek vagyunk, álmosak vagyunk, az oké.
Engem is hm..nem is tudom, nem idegesít, mert az túlzás, de zavar ha valaki így beszél. Pl a szomszédasszonyom is fogzik, meg kakil, meg neki is kicsípi a fenekét a kaki...hát...lelke rajta.
Szerintem borzalmas: Ma kakiltunk két jó nagy adagot, hogy a pelusunk nem is bírta tartani, de jól megmostuk a fenekünket, és jól bekrémeztük, mert csípi a kakink a fenekünket. stb.
Előző vagyok.
Egy ismerősöm MINDENT többesszámban mond. Na az, rettenetes!
Tőlem megkérdezték, amikor két év körüli volt a lányom: "Szobatiszták vagytok már?"
Azt válaszoltam: Én már igen, a lányom még nem.
És ezt hallva még a kérdező nézett furcsán! :))
nekem is van egy ismerősöm,aki mindent így mond.na borzalmas hallgatni.én mindig rákérdezek,hogy te is?pl mesélte boldogan,hogy már mászunk.kérdeztem,hogy te is?
már két fogunk van.Neked is?és még sorolhatnám estig.engem irritál az ilyen beszéd,én soha nem beszéltem így.max azt,hogy nem aludtunk semmit,de az valós volt,mert ha ő nem aludt,én sem
Nekünk az orvosunk beszél így.. és olyan furcsa volt néhány szituáció.. pl amikor megkérdezte, hogy mit szoktunk vacsizni vagy eszünk-e rendesen.. volt hogy megilletődtem hirtelen hogy mit érdekli őt, hogy én mit eszek.. aztán kapcsoltam.
Viszont velünk volt hogy azt mondtam, hogy fogzunk.. a kicsinek jött vmelyik metszője nekem meg a bölcsességfogam :)
Ha nyüglődünk, akkor azt én is többes számban szoktam mondani, mert ha ő nagyon nyüglődik akkor már én is :))
De pisilni, kakilni ő is és én is külön külön szoktunk :)
Persze itthon apának volt hogy így mondtam egy-két dolgot de azért boltban nem szoktam azt mondani, hogy pl.. már megint bekakiltunk stb.. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!