Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Dackorszak türelmetlen férjjel...

Dackorszak türelmetlen férjjel, válás lesz?

Figyelt kérdés

A tanácsotokat szeretném kérni, van egy nemsokára 2 éves lányom, tombol a hisztikorszaka, igyekszik feszegetni a határokat és mivel én vagyok itthon vele, azt gondolom én jobban kezelem.

A férjem alapvetően türelmetlen típus, őt is tudom kezelni, de amikor ők ketten összeakadnak, abból nem sok jó sül ki mostanában. A férjemnek rendszerint elborul az agya és nem enged a gyereknek, aki emiatt sír ugye, én rászólok a férjemre hogy fölöslegesen ne ríkassa, ő meg dühöngve kivonul hogy a tekintélyét rombolom a gyerek előtt.

Tegnapi eset, a kislány iszonyatosan összekakilta magát, férjem magára vállalta h lezuhanyoztatja, de behívott engem is h segítsek levenni a kakis bodyt. Kimentem és arra mentem vissza hogy a lányom sikít hogy forró a víz, a férjem pedig állítja hogy nem, a gyerek ugrál pucéron a fürdőkádban hogy nem akar így zuhanyozni és a férjem ahelyett hogy hidegebbre vette volna a hőfokot, kitartott amellett hogy pancsizni is ilyen vízben szokott, nincs igaza a gyereknek. Átvettem a dolgot, megbeszéltük a lányommal hogy hidegebben jobb lesz és szépen lezuhanyoztam, a férjem pedig ordítva kirohant hogy már megint a gyerek előtt mondok neki ellent. Tudom hogy megbeszéltük hogy nem a gyerek előtt vitázunk róla, de ez vészhelyzet volt, nem akartam hogy megutálja a fürdést egy életre (gondoltam hogy nem forrázza a gyereket, de ha a kicsi azt mondja nem jó és zokog...)

Másik eset: a gyerekszobában játszanak, a kislány szereti ha bezárhatja az ajtót, apa nem engedi, ezen vitáznak egy sort, a gyerek ordít hogy de ő szeretné, én meg bemegyek hogy legyen már ennek vége, nem édesmindegy h ilyenben a gyereknek lehetne igaza? De a férjem ragaszkodik hozzá hogy inkább hiszti legyen emiatt, de ne legyen mindig az amit a gyerek akar.

Én sem engedek meg mindent a kislánynak, de ami alapvető szabályba nem ütközik, azt lehet, ha nem rendeltetésszerűen használja a dolgokat, 3 felszólítás után elveszem, ha üvöltve tombol, akkor megbüntetem, de kicsit úgy érzem hogy apa gondolkodás nélkül akar fegyelmezni, mert azt hiszi, elkapatjuk a gyermeket ha megengedünk neki "mindent", amit kitalál.

Másik: én engedek valamit, nem kerül szóba köztünk a férjemmel h azt szabadna, ő megtiltja, a gyerek pedig üvölt h ha anyánál lehet, apánál miért nem, ő is összezavarodik.

Fentiek ellenére amikor nincs hiszti, mi sem vagyunk ingerültek, jól megvagyunk, de sajnos ez még csak a dackorszak eleje, hamarosan születik a kistesó, olyan nehéz két embernek ebben közös nevezőre jutni? Mit kezdjek a férjemmel? Néha azt érzem csakazértis ellentmond a gyereknek, aztán meg csodálkozik hogy bömbölés van és bezárja a szobájába. Egyébként ő szigorúbb nevelést kapott mint én, valószínűleg ez ütközik most ki.

2012. dec. 3. 13:51
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy olvastam, az jutott eszembe, milyen hasonló a kislányotok és a férjed az eltántoríthatatlanságban és abban, hogy végsőkig ragaszkodnak az elképzeléseikhez. Persze a lányodnak ez most egy természetes érési folyamat. A férjed a viselkedésével pont ezt a konfliktuskezelési mintát erősíti a kislányban, hogy nincs kompromisszum, nincs megbeszélés, hanem mereven ragaszkodni kell az elképzelésünkhöz. Az a baj, hogy így te leszel a villámhárító (és szerintem "mellesleg" a legérettebben viselkedő ember a családban), viszont sok jót tanulhat tőled a gyerek: együttműködés, következetesség, kompromisszum. Téged elfogadásból fog tisztelni, a férjedet vszínű a tekintélyelvűség miatt. Sok férfi ilyen szerintem, ez nem feltétlen baj, ha te el tudod fogadni, hogy az ő családi mintája alapján a gyereknevelés nem demokrácia, hanem tekintélyelvűség. (Persze ez nála átcsúszik azért gyerekes viselkedésbe és dacba.)

Tényleg ne kérdőjelezd meg a gyerek előtt a döntéseit, ilyenkor én azt szoktam pl. csinálni, hogy mondom a gyereknek, apának igaza van, fogadjon szót, nagyon jó úgy az a víz, én is segítek. Pár ilyen után rájött a gyerek, hogy az apja mellé állok, és nem próbálkozik be olyan sűrűn. Aztán persze mindig megbeszéljük utána négyszemközt, ha vmit máshogy kéne csinálni a jövőben. Ha pedig nagyon gáz, amihez a férjem ragaszkodik (de nem veszélyes vagy ilyesmi, csak értelmetlen dafke dac), vagy kimegyek, hogy intézzék el egymás közt, vagy felajánlom, hogy átveszem a szitut. Ott dönthet úgy a férjem, hogy "megmenekül" és lerendezhetem én, ahogy szeretném, és a tekintélye sem sérül.

Ha meglesz a tesó, méginkább ki kell tartanotok egymás mellett. Próbáld megbeszélni a férjeddel a legfontosabb alapszabályokat, és ha nem két szülős a dolog, oldja meg beleszólás nélkül az, aki épp érintett. (Utána megtárgyalás lehet.)Ha nyugodt és fogékony, beszélgess el vele arról, ő hogy élte meg a szülei tekintélyét, bántotta -e az autokratikus szülői stílus gyerekként, vágyott -e másra. Kérdezd meg, mit szeretne átadni a gyerekeknek. Mivel fognak jobban boldogulni a mai világban: azzal, ha nagyon elvhűek és nem fér bele kompromisszum, vagy ha egyértelműek a határok, de a másikhoz alkalmazkodva kicsit tágíthatóak, javítva ezzel az együttműködést és az érzelmi kapcsolatot. De ha nem tud/akar ezekkel foglalkozni, neked kell eldöntened, tudsz -e ebben toleráns lenni és háttérbe vonulni, ha kell. Az sem nagy tragédia, a gyerek majd beleszokik, hogy apánál mást lehet (gondoljunk a klasszikus erős, kőszikla férfi-képre, ami évtizedekkel ezelőtt "divat" volt apáink, nagyapáink körében; a hátrányai mellett azért sok előnye is volt).

2012. dec. 3. 17:30
 12/12 A kérdező kommentje:
köszönöm!!! már ő is elolvasta a kommenteket, emésztjük és megpróbálunk közös nevezőre jutni.
2012. dec. 4. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!