Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Dackorszak türelmetlen férjjel...

Dackorszak türelmetlen férjjel, válás lesz?

Figyelt kérdés

A tanácsotokat szeretném kérni, van egy nemsokára 2 éves lányom, tombol a hisztikorszaka, igyekszik feszegetni a határokat és mivel én vagyok itthon vele, azt gondolom én jobban kezelem.

A férjem alapvetően türelmetlen típus, őt is tudom kezelni, de amikor ők ketten összeakadnak, abból nem sok jó sül ki mostanában. A férjemnek rendszerint elborul az agya és nem enged a gyereknek, aki emiatt sír ugye, én rászólok a férjemre hogy fölöslegesen ne ríkassa, ő meg dühöngve kivonul hogy a tekintélyét rombolom a gyerek előtt.

Tegnapi eset, a kislány iszonyatosan összekakilta magát, férjem magára vállalta h lezuhanyoztatja, de behívott engem is h segítsek levenni a kakis bodyt. Kimentem és arra mentem vissza hogy a lányom sikít hogy forró a víz, a férjem pedig állítja hogy nem, a gyerek ugrál pucéron a fürdőkádban hogy nem akar így zuhanyozni és a férjem ahelyett hogy hidegebbre vette volna a hőfokot, kitartott amellett hogy pancsizni is ilyen vízben szokott, nincs igaza a gyereknek. Átvettem a dolgot, megbeszéltük a lányommal hogy hidegebben jobb lesz és szépen lezuhanyoztam, a férjem pedig ordítva kirohant hogy már megint a gyerek előtt mondok neki ellent. Tudom hogy megbeszéltük hogy nem a gyerek előtt vitázunk róla, de ez vészhelyzet volt, nem akartam hogy megutálja a fürdést egy életre (gondoltam hogy nem forrázza a gyereket, de ha a kicsi azt mondja nem jó és zokog...)

Másik eset: a gyerekszobában játszanak, a kislány szereti ha bezárhatja az ajtót, apa nem engedi, ezen vitáznak egy sort, a gyerek ordít hogy de ő szeretné, én meg bemegyek hogy legyen már ennek vége, nem édesmindegy h ilyenben a gyereknek lehetne igaza? De a férjem ragaszkodik hozzá hogy inkább hiszti legyen emiatt, de ne legyen mindig az amit a gyerek akar.

Én sem engedek meg mindent a kislánynak, de ami alapvető szabályba nem ütközik, azt lehet, ha nem rendeltetésszerűen használja a dolgokat, 3 felszólítás után elveszem, ha üvöltve tombol, akkor megbüntetem, de kicsit úgy érzem hogy apa gondolkodás nélkül akar fegyelmezni, mert azt hiszi, elkapatjuk a gyermeket ha megengedünk neki "mindent", amit kitalál.

Másik: én engedek valamit, nem kerül szóba köztünk a férjemmel h azt szabadna, ő megtiltja, a gyerek pedig üvölt h ha anyánál lehet, apánál miért nem, ő is összezavarodik.

Fentiek ellenére amikor nincs hiszti, mi sem vagyunk ingerültek, jól megvagyunk, de sajnos ez még csak a dackorszak eleje, hamarosan születik a kistesó, olyan nehéz két embernek ebben közös nevezőre jutni? Mit kezdjek a férjemmel? Néha azt érzem csakazértis ellentmond a gyereknek, aztán meg csodálkozik hogy bömbölés van és bezárja a szobájába. Egyébként ő szigorúbb nevelést kapott mint én, valószínűleg ez ütközik most ki.

2012. dec. 3. 13:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Sógorom, vagyis az ex sógorom is akkor hülyült meg mikor megszületett a gyerek. Nem tudom nálatok mennyire vészes a dolog, ezt te érzed, a sorokból nem jön át rendesen. Náluk az volt, hogy mindenért kiabált ha a gyerek rossz volt. Ahelyett, hogy normális hangsúlyban elmagyarázta volna a gyereknek, hogy mi van. A dackorszak ilyen, nem tudsz mit csinálni. De azért felnőtt a felnőtt, hogy uralkodjon magán. Ők elváltak mikor a gyerek 5 éves volt. Megmérgesítette a viszonyukat, hogy hazajött, leült, a gyerek hangos volt kiabált. Mert ő fáradt, sokat dolgozott... Mint mindenki. Ez nem ok. Majd érzed, hogy nektek mi a jó, hogyan vagytok nyugodtabban a gyerekkel. Ő is, te is.
2012. dec. 3. 13:57
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon nehéz helyzet. A férfiaknak ezt az életkort elviselni különösen nehéz. Próbáld meg megértetni a férjeddel, hogy ebben a korban a kötődés kialakulása, a pozitív érzelmi légkör sokkal fontosabb a gyereknek, mint a szigorú fegyelmezés. A dackorszak életkori sajátosság, nem rosszaság, amit erővel le kell törni. Nem tudom hajlandó-e rá, de próbálj elolvastatni vele, valami kisgyerekekről szóló szakkönyvet.
2012. dec. 3. 13:58
 3/12 anonim ***** válasza:
95%

Abban maximálisan igaza van a férjednek, hogy ne a gyerek előtt vitatkozzatok, és ha ő azt mondta, akkor ne szólj közbe, még ha baromság is, hogy mi legyen az ajtóval.

Nekem is van, amikor máshogy csinálnám, mint a férjem, de ha már azt mondta, hogy legyen úgy, én ráhagyom. Max. este amikor kettesben vagyunk, megbeszéljük.

A fürdős esetet is lehetett volna szebben elintézni.

SZóval nem mondom, hogy nincs igazad, de fogadd el, hogy ő másként nevel, és agyereknek hozzá is alkalmazkodni kell.

Ezért nem kell elválni, de ettől tuti az én férjem is kibukna, ha a gyerek előtt változtatnám meg, amit ő mondott.

Azt is utálja a férjem, amikor mondjuk a gyerek elesik, és elkezdi megvigasztalni, én meg megpróbálom kivenni a kezéből. Egy ilyet csináltam, és beláttam, hogy nem szabad. Nagyon fontos, beszéljétek meg. És legyen összhang. Ha hosszú távon rakódik, igen, lehet válás...

És te neked is engedni kell!

2012. dec. 3. 14:07
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy a gyerek nem úgy látja az ajtóbecsukást hogy ez egy apróság. Ő nagy dolgokban is úgy fog gondolkodni, hogy apa nem engedi - hiszti - anya megengedi.

Az, hogy valamit nem beszéltek meg az nem feltétlenül a férjed hibája. Te vagy egész nap a lányoddal, te tudod milyen újdonság van. Neked kéne megmondani hogy "figyel szívem, ma ezt kérte én meg megengedtem/nem engedtem meg, te mit gondolsz erről?"

A zuhanyzásban teljesen neked volt igazad, ez nem is kérdés.

2012. dec. 3. 14:10
 5/12 anonim ***** válasza:
17%
"A férjemnek rendszerint elborul az agya és nem enged a gyereknek, aki emiatt sír ugye, én rászólok a férjemre hogy fölöslegesen ne ríkassa, ő meg dühöngve kivonul hogy a tekintélyét rombolom a gyerek előtt. ". Maximálisan igazat adok a ferjednek. Nem vele van a gond, hanem veled.
2012. dec. 3. 14:21
 6/12 Golan Trevize ***** válasza:
100%

"A férjemnek rendszerint elborul az agya és nem enged a gyereknek, aki emiatt sír ugye, én rászólok a férjemre hogy fölöslegesen ne ríkassa, ő meg dühöngve kivonul hogy a tekintélyét rombolom a gyerek előtt."

Ez az alapvető probléma. Ha az egyikőtök megtilt valamit a gyereknek, akkor a másik ne engedje meg, nem is elsősorban a tekintély rombolása miatt (pedig az is benne van a képben, mert ha a férjed tilt dolgokat, te pedig engeded, akkor a gyerek tényleg nem fogja őt tisztelni, hiszen azt fogja látni, hogy anyu is semmibe veszi aput...), hanem mert a gyerek ki fogja azt használni, hogy valamelyzikőtök úgyis meg fogja neki engedni, amit akar, és ezzel még a hisztijét is tápláljátok.

2012. dec. 3. 14:23
 7/12 anonim ***** válasza:
89%

Húúúú, mintha csak az én férjemet, meg lányomat látnám! Szoktam nekik mondani, mikor hisztizik a lányunk, hogy látod, apja lánya!

Szóval nekünk ő a harmadik, így az első kettőnél megtanultam, hogyan kezeljem a férjemet(is). Egyetértek azzal a válaszolóval, aki azt írta, hogy ne a gyerek előtt szólj rá, még ha neked van igazad, akkor sem. Amit ő kimondott, az úgy legyen, még ha nem is érzed igazságosnak. Utána négyszemközt higgadtabban meg lehet beszélni a történteket, és akkor már a férj is jobban hajlik a megértésre. Ez nem azt jelenti, hogy neked kell engedned, egyáltalán nem, csak várd ki a megfelelő időt, és ne a gyerek előtt.Persze, hogy úgy érzi az apuka, sárba tiporták atyai tekintélyét, és azért is nevelni akar!(ő is dacol)

Az én fiaim már 8 és 10 évesek, szinte egyszerre dacoltak, apuka is. A férjemmel sokat beszélgettem, mindig csak nyugodt körülmények között, lassan alakultak is a dolgok, ma már minden oké, a fiúk imádják az apjukat, és ő is imádja őket. Azt hittem, a kislányommal már nem lesz ilyen gondunk, de tévedtem! 2 éves, tombol a hiszti és apuka újból gondolkodás nélkül fegyelmez. Azt hittem megváltozott, de nem, ő ilyen. Ezen nekünk is megint túl kell esni...

2012. dec. 3. 14:39
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is egy dackorszakos tombolo kisfiam van. En oszinten ugy vagyok vele, hogy sokszor nekunk felnotteknek konnyebb engedni mert mi azert mar igencsak megszoktuk, hogy az eletben nem kaphatunk meg mindent es nem minden tortenik, ugy ahogy szeretnenk. A daccoloknal ez meg egy tanulasi folyamat. Nem eri meg, hogy mindennek a siras legyen a vege. Es akkarmennyire nehez is de neha a gyerek is gyozhet. Ez is tanulasi folyamat. Megtanulni, hogy melyik “harcbol” lehet kijonni gyoztesen es melyikbol nem.  Ha minden probalkozas kudarcba fullad vagy mindig semmibe veszik amit szeretne akkor az ugyanmar milyen erzes? Meg nekuk felnotteknek is nehez lenne megkuzdeni vele. Soha semmi nem jo es mindig a nagyobbnak erosebbnek van igaza. Szerintem ez nem jo igy. Vannak igenis szigoru hatarok amiket nem lehet atlepni. Nallunk pl ilyen a furdes utanni lefekves vagy reggel a keszulodes bolcsibe. Ekkor nem jatszadozunk, ugralunk stb. Nem nyulunk a torekeny dolgokhoz, nem dobalozunk es ilyenkor hizba van hiszti nem engedunk. De mondjuk ha pl. a gyerekem azt mondja, hogy a viz szamara forro akkor igenis komolyan veszem es semmiben sem telik megengedni a hideg csapot meg akkor is ha tudom, hogy nem igy van. Itt az a lenyeg, hogy odafigyelek arra amit mond es komolyan veszem. Ilyen eset lenne nallunk az ajto is. Ha o ugy ezrzi, hogy becsukott ajtonal szeretne jatszani akkor ezt az erzeset tiszteletben lehet tartani nem harcolni vele. Felre ne ertsetek nem azt mondom, hogy mindent meg kell engedni, kisfiam is hisztizett mar uzletbe, hisztizett mar olyan dologert amit nem kaphatott meg, azert is hisztizett mert megdobott egy kisgyereket es azonnal elhoztam a jatszohazbol emiatt. Tehat nincs neki megengedve semmi de azert az erzesi figyelembe vannak veve mert egy ajto becuskasbol vagy hideg-meleg vizbol azert o is johet ki “gyoztesen”. Szerintem a kerdezo jol latja a dolgokat, csak a ferjel kene valahogy megbeszelni mert ez igy tenleg nem jo.
2012. dec. 3. 14:40
 9/12 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszaitokat! nem az a célom hogy a gyerek azt higgye hogy hisztivel bármit elérhet és már a kezdetek kezdetén lepaktáltunk a férjemmel hogy nálunk nem lesz jó zsaru, rossz zsaru, de az utolsó válaszoló írta le, amit gondolok erről, nem szeretném h a lányom azt érezze hogy neki semmiben nincs döntési vagy választási jogosultsága és nem az a szitu h apa valamit nem enged, hozzám jön sírva, én meg megteszem.

Itt az a baj, hogy apa olyan alapvető dolgokat nem enged meg, amit ha megengedne, elkerülhetnénk egy nagy kiborulást és értetlenkedő gyereket.

Újabb példa, apa erősködik hogy a gyerek hintázzon, gyerek sír h nem akar,hallgatom egy darabig, majd áthidaló javaslatként javaslom hogy a macit hintáztassák meg, gyerek sír h nem a macit akarja hintáztatni hanem a bocit (itt le is zárulna a hiszti), de apa ragaszkodik hozzá h a macit kell hintáztatni, amivel ugye nem jutnak közelebb a megoldáshoz csak további sírást eredményez. Megpróbálok majd nem közbelépni a gyerek előtt, hisz nem célom h ő megszűnjön apa lenni a szemében, de nem értem miért nem lehet neki is elszámolni 3-ig, végiggondolni h aha, ez végül is nem egy főbenjáró bűn engedélyezése hogy a boci hintázzon a maci helyett és nem ragaszkodna egy dologhoz, hanem tudna menet közben korrigálni.És ez tanulás kérdése, én sem vagyok türelmes típus, de a gyerek érdekében muszáj néha nagy levegőt venni és még egyszer kedvesen elmondanom valamit.

2012. dec. 3. 16:14
 10/12 Golan Trevize ***** válasza:
Igen, jól írod, és én is akartam mondani: ha valamiben nem értetek egyet, ne a gyerek előtt vitassátok meg.
2012. dec. 3. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!