Több "anya nyelvü" baba? Hogyan alakitsam megfelelöen?
Lassan megerkeznek a picikek, de az anyanyelvvel kapcsolatban nagy bajban vagyok...
- Spanyolorszagban elünk, igy evidens a spanyol es a valenciai spanyol kötelezö tudasa
- Mivel viszont ez mar inkabb üdülö terület az angol szinten elengedhetetlen, illetve az angolt hasznaljuk a parommal is az otthoni beszelgeteseink soran, valahogy ez igy alakult ki...
- Parom nemet nemzetisegü es szeretnenk ha a piciknek termeszetes lenne apuci anyanyelvenek a hasznalata
- Illetve hat az elfelejthetetlen, gyönyörü magyar nyelv
(En szinten több anyanyelvü csaladba születtem es mi a tesommal kimondottan elveztük, hogy tudunk ugy beszelgetni, hogy senki mas nem erti)
Viszont leterhelni sem szeretnem a piciket, a 3 nyelv meg nem problema az biztos, sajat tapasztalatombol tudom, nekem teljesen termeszetes volt a magyar, a szlovak es az angol hasznalata pici koromtol. Aggodom, hogy sok lenne ez a piciknek, es a hab a tortan, a környeken csak egy norveg ovi van illetve altalanos suli is (bar nem is szeretnem, ha bekerülnenek a spanyol oktatasba...) szoval meg egy 5.-6. nyelvnek a norveg is betarsul.... Bar az nagyon egyszerü a nemet utan/mellett.
Szoval a babak legalabb 5 "anyanyelvüek" lennenek...
Bar a kis korban elsajatitott nyelv tanulas nem rossz dolog, de felek töle, hogy tudnam jol csinalni? Bar en is több nyelven beszelek es utoljara talan 13-14 evesen tanultam suliba, de sajnos ez a gyerek nevelesbe nem igazan van segitsegemre :) :(
Igaz, hogy en is mindig azt hallgattam a szüleimtöl, hogy ez a legnagyobb kincs amit adhatnak nekem, es ez be is bizonyosodott, de kezdesnek nem sok az 5 nyelv?... Egy dolog kizart... Hogy a magyar ne legyen anyanyelvük... Abban biztos vagyok, hogy ha esetleg ezt kesöbb kezdjük el nem fognak szepen es ertelmesen beszelni.... Es hat a nemet szinten elengedhetetlen szamunkra, mar csak tiszteletböl is.
A problema, hogy en nem igazan tudom a "hetköznapi" nemetet, inkabb a szakmai reszet hasznalom csak. A paromnak pedig a hetköznapi magyarral vannak problemai, igazabol az etelek neven es a palinkan kivül mas magyar "hetköznap" hasznalatos szavakat Ö sem tud. Tehat marad a spanyol/valenciai/angol/norveg 3. "anyanyelvnek". Lehet ezzel mar inkabb orvoshoz kellene fordulnom, hogy mi lenne a helyes?....
nalunk csak harom nyelv lesz, de ha esetleg koltozunk innen akkor bejon a negyedik. en magyar vagyok parom finn es otthon angolul beszelunk. jelenleg finnorszagban elunk de nem kizart hogy nemetorszagban kotunk ki.
ami fontos hogy mindket szulo a sajat anyanyelven beszeljen a gyerekhez! tehat te magyarul a parod nemetul. a masik ket nyelv ra fog ragadni. nekunk ezt szakember mondta. tehat te csakis magyarul beszelj hozzajuk, ne keverd a nyelveket.
Köszönöm a segitseget, viszont egy kerdes.
Tehat akkor te a babaval csak magyarul beszelsz, a parod pedig csak finnül. Viszont ha mindenki otthon van akkor csak angolul? A 3 nyelv nekünk sem volt gond tesommal de itt mar 5röl beszelünk... Felek, hogy sok lesz nekik, meg ha a norvegot az oviba, a spanyolt meg a munkahelyeinken szedik össze akkor is....
Jegtanc.
Felreertetted, a 3 anyanyelv evidens (magyar, nemet, angol). Az ovi norveg es az altalanos suli is az lesz, amig lehetseges nem szeretnenk ha bekerülnenek a spanyol oktatasi rendszerbe. Viszont mindkettönk munkahelyen nagyon sok spanyolt fognak hallani illetve sok a spanyol csaladi barat is. Igazad van Jegcsap nagyon tulizgolok/tulgondolok mindent ez valoszinüleg annak köszönhetö, hogy 3000 kmre vagyok a csaladomtol elsö terhesseggel, iker babakkal varandos, mellettemm nem lesz anyukam sajnos, talan ha szerencsem van sikerül kijönnie par napra, mikor mar a picik 1-2 honaposak lesznek. Azt meg mar latom elöre, hogy a tipikus sikitozos, ketsegbeesös anyuka leszek, de megprobalok javitani meg a helyzeten :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!