Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák, kismamák! Egy kis...

Anyukák, kismamák! Egy kis segítség. Gyes, Gyed kérdés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

35 hetes kismama vagyok, és elkezdtem utánajárni a dolgoknak. Letöltöttem a TGYÁS igénylő lapot, meg a Családi pótlék igénylőt, hogy meglegyen, már csak ki kell nyomtatni és kitölteni.

A GYES-ről és GYED-ről lenne kérdésem. Tudom, hogy a Gyes alanyi jogon jár, fix összeg, a GYED meg a fizetésem 70%-a, vagy valami ilyesmi.

Ezek közül lehet választani, azaz hogy Én GYES-t kérek vagy GYED-et, vagy nem lehet választani és rosszul hallottam?

Ha nem lehet, akkor milyen sorrendben járnak és mennyi ideig?

Neharagudjatok a hülye kérdésért, de ma már annyit olvastam ezekről, hogy belekeveredtem. :)

Köszönöm!!!

2012. aug. 27. 20:25
 1/10 anonim ***** válasza:

GYED és TGyÁS akkor jár, ha szülést megelőző két évben van 365 biztosítotti napod, ill. ha az igényléskor is biztosított vagy, tehát leegyszerűsítve be vagy jelentve.

GYES meg akkor ha ezek nem állnak fent.

A TGYÁS 168 napig jár, utána jön a GYED, az a gyerek egy éves koráig!

2012. aug. 27. 20:28
 2/10 A kérdező kommentje:
Igen, természetesen van munkahelyem, június óta vagyok táppénzen.
2012. aug. 27. 20:29
 3/10 anonim ***** válasza:
Hát akkor TGYÁS, és GYED is fog járni!
2012. aug. 27. 20:32
 4/10 anonim ***** válasza:

Szülés után 168 nap TGYÁS, ami a fizud 70%-a.

Ezután két éves korig jár a GYED, ami szintén a fizud 70%-a, de maximum bruttó 130.200 Ft (a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a)

Végül három éves korig a GYES, ami bruttó 28500,- (10% nyugdíjjárulékot vonnak belőle)

Szülés után lehet igényelni az egyszeri anyasági támogatást, ez bruttó 64.125,- (ebből nincs levonás)

2012. aug. 27. 20:57
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Így már tiszta a kép :)
2012. aug. 27. 21:05
 6/10 anonim ***** válasza:

Csak hozzátenném:

Ha több ellátás is megillet, akkor a Te döntésed, hogy melyiket veszed igénybe.

A fenti ellátásoknál ez nem szokott kérdés lenni, hiszen, ha valaki thgy-ra majd GYED-re jogosult "hülye" lenne igényelni helyette a sokkal kevesebb GYES-t.

2012. aug. 28. 12:27
 7/10 A kérdező kommentje:
Igen :) Nyilvánvalóan. Igazából arra voltam kíváncsi h ha mind megillet, akkor választhatok-e a gyes és a gyed között.
2012. aug. 29. 10:39
 8/10 anonim ***** válasza:
Igen. Választhatsz.
2012. aug. 30. 09:07
 9/10 anonim ***** válasza:
Bocsánat, hogy közbekérdezek! Írjátok, hogy a TGYÁS a fizu 70%-a. Ha én eddig évek óta 8 órában dolgoztam, de most levettek 6 órásra, akkor melyik számít? Az utolsó, vagy néznek egy éves átlagot?
2012. aug. 30. 17:58
 10/10 anonim ***** válasza:

Az ellátás előtti teljes évben megszerzett pénzbeli egészségbiztosítási járulékköteles jövedelmet nézik, ha ebben az időszakban volt legalább 180 bérezett nap, amelyből ez ellátás összegét ki tudják számolni. Tehát teljesen mindegy, hogy azt a bizonyos összeget hány órában kerested meg. Nem az számít, hanem, hogy mennyi volt a bruttó jövedelmed a fenti időszakban, és ahhoz hány naptári napot tudnak hozzárendelni, amely alatt bérezésben részesültél (tehát nem voltál táppénzen, fizetés nélküli szabadságon stb.). Ebbe beleszámítanak a szombatok, vasárnapok, ünnepnapok is, ha dolgoztál az alatt, ha nem.

1 évben (általában) 365 naptári nap van. Ha Neked az ellátás előtti tárgyévben végig fennállt a munkaviszonyod, és volt benne legalább 180 bérezett nap, akkor az lesz az ellátás kiszámításához az irányadó időszak. Mondjuk voltál ebben az évben 17 napot táppénzen (nem betegszabadságon!), valamint 2 napot fizetés nélküli szabadságon. Ez összesen 19 naptári nap. Ezt a 365 napból levonjuk, így megkapjuk, hogy 346 bérezett napod van abban az évben. Tehát ebből számolják ki az ellátásod alapját. Erre a 346 naptári napra kaptál 1.224.000,- Ft bruttó jövedelmet, amely összeg pénzbeli egészségbiztosítási járulékköteles jövedelem. Így ezt az összeget elosztjuk 346 nappal, és megkapod a napi átlagkeresetet a thgy-hoz. Ennek 70 %-a lesz az ellátásod összege egy napra.

2012. aug. 31. 07:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!