Mit szóltok a Borcsa névhez? (Vezetéknév lent! )
Nekem a leírt verziók közül csak a Boróka tetszik még leginkább, mert az becézve és önmagában is megállja szerintem a helyét.
Persze, jönnek és mennek a névdivatok, de végül mindig kiderül 1-1 névről, hogy csak éppen egy divathullám kapta fel, vagy több évtizeden át úm. klasszikus névként fennmarad-e. Pl. szerintem ilyen az Anna, Eszter, Sára, Katalin... (bár én személy szerint nem ilyen neveket adtam a gyerekeimnek, mert én ritka név párti vagyok).
Szóval én biztosan nem adnék Borcsa, Borka meg egyéb becenveket, hanem választanék egy olyan nevet, ami becézve és becézés nélkül is tetszik, ami később felnőttként is elég komoly név.
A Borbálát azért nem említem, mert nekem személy szerint abszolút nem tetszik, túl komor, szigorú hangzású, nem tartom finom, nőies névnek.
Szerintem everziók közül a Balla Boróka hangzik legszebben! Ez egy nagyon kedves kis név!
Nekem van egy Boróka nevü ismerősöm, de ő is egy tündéri kislány és ez a név tökéletesen passzol is rá.
Valamint A madarak karácsonyfája c mesejátékban a főszereplő egy kis Boróka fenyő, akinek minden vágya, hogy karácsonyfa lehessen. De ez az álma mégsem teljesül, ill nem olyan formában, ahogy azt elképzelte.
A társait mind kivágják mellőle és valameyikből matek könyv lesz, valamelyikből bölcső, és olyan is van, akiből karácsonyfa. S ez nem más, mint a szép Ezüstke, aki az Erdészék házában örvendezik, miután feldíszitik.
Az erdészéknek egy kisfiúk meg egy kislányuk van. Amikor a gyerekek kimennek szánkózni karácsony este, a háztól nem messze felfedezik a kis Boróka fenyőt, aki egyre csak azon szomorkodik, hogy ő belőle bizony már soha nem lesz karácsonyfa, hogy ő senkinek sem kell, és legnagyobb bánata, hogy nem tud örömet okozni.
De a gyerekek észrevesznek egy kis cinkét az egyik ágán, és a Nagymama ötletétől vezérelve feldíszítik dióbéllel, kendermagos kosárkákkal, valamint szalonnával, hogy a madaraknak is lehessen karácsonyfája!
Így lesz az álomból valóság, mert a kis gyenge, törékeny és kedves Boróka örömet szerezhet másoknak! Még ha azok a mások nem is emberek, hanem madarak. Ettől kimondhatatlanúl boldog, és így lesz a madarak karácsonyfája!
Ne haragudjatok, hogy ezt ide leírtam, de olyan kis édes ez a mese, és olyan gyönyörű, hogy nem bírtam megállni. Ha tudjátok olvassátok el, vagy hallgassátok meg valahol!
A döntés talán biztosan állíthatom, hogy megszületett! Alaposan átgondoltam, a párommal vagy hatvanszor átrágtuk, és arra jutottunk, hogy pici lányunk a Boróka nevet fogja kapni. Hogy miért? Minél többet mondtam ki, annál jobban tetszett. Szituációkat képzeltem el; pl. valami rosszaságot csinál, én pedig erélyesen rászólok: "Balla Boróka!" Olyan édes! :D
A fő mérvadó valóban az volt, hogy ezt bármelyik formában lehet becézni. Bora, Borka, Borcsa. Azt hiszem, ez a legjobb döntés, ami csak születhetett!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!