Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit szóltok a Borcsa névhez?...

Mit szóltok a Borcsa névhez? (Vezetéknév lent! )

Figyelt kérdés
3 hét múlva születik meg első, pici lányunk. A nevét illetően sokféle variáció felmerült. Nem régiben hallottam a Borcsa névről, ami a Borbála önállósult becézője. Ezen kívül, hasonló névként felmerült még a Bora, Borka, szimplán Bori név is. Nekem leginkább a Borcsa tetszik. Szerintetek milyen? Vezetéknevünk: Balla

2012. júl. 16. 11:43
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Ne haragudj de szerintem mindeggyik borzasztó,annyi szép név van,és igaza van az eggyik elöttem szolónak parasztos,cselédes ez a név nagyon nem szép.
2012. júl. 17. 10:30
 12/22 anonim ***** válasza:

Nekem a leírt verziók közül csak a Boróka tetszik még leginkább, mert az becézve és önmagában is megállja szerintem a helyét.

Persze, jönnek és mennek a névdivatok, de végül mindig kiderül 1-1 névről, hogy csak éppen egy divathullám kapta fel, vagy több évtizeden át úm. klasszikus névként fennmarad-e. Pl. szerintem ilyen az Anna, Eszter, Sára, Katalin... (bár én személy szerint nem ilyen neveket adtam a gyerekeimnek, mert én ritka név párti vagyok).

Szóval én biztosan nem adnék Borcsa, Borka meg egyéb becenveket, hanem választanék egy olyan nevet, ami becézve és becézés nélkül is tetszik, ami később felnőttként is elég komoly név.

A Borbálát azért nem említem, mert nekem személy szerint abszolút nem tetszik, túl komor, szigorú hangzású, nem tartom finom, nőies névnek.

2012. júl. 17. 11:18
 13/22 anonim ***** válasza:
Nekem a Balla Bora és a Balla Bori is nagyon tetszik!
2012. júl. 17. 13:55
 14/22 A kérdező kommentje:
Nagyon sok, egyre több olyan becenév van, amit ma már önállósult formában adnak az emberek a gyerekeiknek. Ilyenek a Kata, Dorka, Lola, Lora nevek. Nem hiszem, hogy ezek rosszabbak, vagy kevésbé elfogadottak, mint a Katalin, Dorottya vagy Loretta. A mai állások szerint mondhatom, hogy szűkítettük a lehetőségeket. A következő neveket zártuk ki: Bori (nagyon barisan hangzik, hogy Balla Bori), illetve a Borát, ami szerintem egy nagyon jó név, mégsincs meg a dallamossága, ha kimondjuk hogy Balla Bora. A Borbála továbbra is tabu! A Boróka fele kicsit húz most a szívem, hiszen ezt valóban lehet Borkának és Borcsának is becézni, egy kicsit mégis tucatnévnek tartom. Még nem zártuk ki teljesen! Most egy picit lehet, hogy a Borka felé hajlok, de jajj, nem tudom! :D Várom további válaszotokat és köszönöm az eddigieket! :)
2012. júl. 17. 20:25
 15/22 anonim ***** válasza:
Azért a tucatnévtől igen messze van.2009-ben nincs a 100 leggyakoribb névben között(a 100. helyezett nevet 119 kislány kapta meg összesen az adott évben),szóval országosan is elég nagy lehet a szórás. 2010-ben a 100 között van,országosan 131 kislány kapta ezt a nevet,2011-ben szintén nincs a 100 között.Konkrétan mint 2 gyerekes,várandós anyuka-nem is ismerek Boróka nevezetű gyereket,holott a nagyobbik fiam már kijárta a gimit is,a kisebbik ovis,és elég nagy a baráti körünk sok kislánnyal,de sehol egy Boróka(én is kislányt várok,Ő sem ezt a nevet kapja).Szerintem nagyon jó kis név.
2012. júl. 17. 20:55
 16/22 anonim ***** válasza:
Szörnyű!
2012. júl. 17. 21:05
 17/22 Bejnisz válasza:

Szerintem everziók közül a Balla Boróka hangzik legszebben! Ez egy nagyon kedves kis név!

Nekem van egy Boróka nevü ismerősöm, de ő is egy tündéri kislány és ez a név tökéletesen passzol is rá.

Valamint A madarak karácsonyfája c mesejátékban a főszereplő egy kis Boróka fenyő, akinek minden vágya, hogy karácsonyfa lehessen. De ez az álma mégsem teljesül, ill nem olyan formában, ahogy azt elképzelte.

A társait mind kivágják mellőle és valameyikből matek könyv lesz, valamelyikből bölcső, és olyan is van, akiből karácsonyfa. S ez nem más, mint a szép Ezüstke, aki az Erdészék házában örvendezik, miután feldíszitik.

Az erdészéknek egy kisfiúk meg egy kislányuk van. Amikor a gyerekek kimennek szánkózni karácsony este, a háztól nem messze felfedezik a kis Boróka fenyőt, aki egyre csak azon szomorkodik, hogy ő belőle bizony már soha nem lesz karácsonyfa, hogy ő senkinek sem kell, és legnagyobb bánata, hogy nem tud örömet okozni.

De a gyerekek észrevesznek egy kis cinkét az egyik ágán, és a Nagymama ötletétől vezérelve feldíszítik dióbéllel, kendermagos kosárkákkal, valamint szalonnával, hogy a madaraknak is lehessen karácsonyfája!

Így lesz az álomból valóság, mert a kis gyenge, törékeny és kedves Boróka örömet szerezhet másoknak! Még ha azok a mások nem is emberek, hanem madarak. Ettől kimondhatatlanúl boldog, és így lesz a madarak karácsonyfája!

Ne haragudjatok, hogy ezt ide leírtam, de olyan kis édes ez a mese, és olyan gyönyörű, hogy nem bírtam megállni. Ha tudjátok olvassátok el, vagy hallgassátok meg valahol!

2012. júl. 18. 02:05
 18/22 anonim ***** válasza:
Nekem személy szerint tetszik a Balla Boróka, egyáltalán nem tucatnév. Esetleg még a Bíborka is szóba jöhet, vagy a Bíbor. Ezek becézése is lehet Borka, Borcsa, Bori... Szép nevek!
2012. júl. 18. 15:02
 19/22 anonim válasza:
Semmiképpen ne legyen Borcsa! Ne haragudj, szörnyű! Boróka vagy Borka. Ha ennyi B betűset akarsz :)
2012. júl. 18. 23:00
 20/22 A kérdező kommentje:

A döntés talán biztosan állíthatom, hogy megszületett! Alaposan átgondoltam, a párommal vagy hatvanszor átrágtuk, és arra jutottunk, hogy pici lányunk a Boróka nevet fogja kapni. Hogy miért? Minél többet mondtam ki, annál jobban tetszett. Szituációkat képzeltem el; pl. valami rosszaságot csinál, én pedig erélyesen rászólok: "Balla Boróka!" Olyan édes! :D

A fő mérvadó valóban az volt, hogy ezt bármelyik formában lehet becézni. Bora, Borka, Borcsa. Azt hiszem, ez a legjobb döntés, ami csak születhetett!:)

2012. júl. 19. 22:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!