Pogány szülők! Ti hogy ünneplitek meg az ünnepeket?
Nekem még nincs gyerekem, és elgondolkodtam, hogy hogyan fog ez zajlani, majd ha lesz.
Ott van pl. a yule/karácsony. Úgy tervezem, hogy nem a Jézuska fogja hozni az ajándékot, hanem tudni fogja, hogy mi adjuk neki. Ezzel eddig nincs is gond. Na de mi lesz, ha oviba kerül? Nem szeretném ,ha ő ábrándítani ki a többi gyereket a Jézuskából.
Gondoltam rá, hogy kezdetektől elmagyarázom majd neki, hogy vannak olyan gyerekek, akiknél a Jézuska hozza az ajándékot, mert ők Jézus születését ünneplik, de mi nem...
És az ostara/húsvét? Ott sem szeretném, ha a Nyuszi hozná az ajándékot (sőt, nagy ajándékozást sem szeretnék).
A többi ünnep miatt nem igazán aggódom, mert azoknál nincsenek ilyen "problémák".
Nálatok hogy van?

Húsvétkor mi a tavaszt ünnepeljük, a természet újjászületését. Karácsonykor meg a családot, az együttlétet.
Viszont azt látom a gyerekeken, hogy szeretik a varázslatot, úgyhogy hozzánk jön fogtündér (szigorúan csak szép fehér, egészséges fogakat visz el) és húsvétkor is jön a nyuszi.
Ismerősnél azt mondták a gyereknek, hogy ők veszik az ajándékot, egymást ajándékozzák meg, az se okozott nagy törést a gyereknek.
Végül is mindenki azt szokja meg, amiben él. Én nem is emiatt aggódtam igazán, hanem hogy majd összezavarodik amiatt, hogy náluk nem a Jézuska hozza, míg máshol igen...
Pogányok! Ti hogy ünneplitek a 8 ünnepet? Például a közelgő Lughnasadh-t? Akár gyerekkel, akár gyerek nélkül. :)

Köszönöm a válaszodat! :)
Amikor én kicsi voltam, én sem vallásként fogtam fel, és gondolom, hogy az én gyerekeim sem gondolnák majd annak.
Viszont pogányként szerintem eléggé ellentmondásos lenne, ha a Jézuska hozná...
Várom a további válaszokat, a 8 ünnep ünneplésével, és a hozzájuk tartozó szokásokkal kapcsolatban is! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!