Pogány szülők! Ti hogy ünneplitek meg az ünnepeket?
Nekem még nincs gyerekem, és elgondolkodtam, hogy hogyan fog ez zajlani, majd ha lesz.
Ott van pl. a yule/karácsony. Úgy tervezem, hogy nem a Jézuska fogja hozni az ajándékot, hanem tudni fogja, hogy mi adjuk neki. Ezzel eddig nincs is gond. Na de mi lesz, ha oviba kerül? Nem szeretném ,ha ő ábrándítani ki a többi gyereket a Jézuskából.
Gondoltam rá, hogy kezdetektől elmagyarázom majd neki, hogy vannak olyan gyerekek, akiknél a Jézuska hozza az ajándékot, mert ők Jézus születését ünneplik, de mi nem...
És az ostara/húsvét? Ott sem szeretném, ha a Nyuszi hozná az ajándékot (sőt, nagy ajándékozást sem szeretnék).
A többi ünnep miatt nem igazán aggódom, mert azoknál nincsenek ilyen "problémák".
Nálatok hogy van?

Én is pogány vagyok,ugyanúgy ünneplünk mindent.attól hogy nem bigott vallásos vki,még meg lehet ezeket az ünnepeket is normálisan ünnepelni.Egyébként én a Jézuskára kiskoromban sem úgy tekintettem mint vallási jelképre...
de ezen nagyon ráérsz még gondolkodni majd akkor ha gyereked lesz.Te pogány vagy oké...és mit csinálsz ha a gyerekedet esetleg érdekelné a kereszténység?
nálunk a húsvét egyébként soha nem az ajándékozásról szólt,hanem kirándult a család,bográcsoztunk vagy vmi...
sztem túl nagy feneket kerítesz ennek a dolognak.
1. válaszoló!
Ha nem érted a kérdést, ne válaszolj!
2. válaszoló!
Köszönöm a választ!
Én sem tekintettem a Jézuskára vallási jelképként, a szüleim sem keresztények, mégis a Jézuska hozta az ajándékot. De én akkor sem szeretném, ha nálunk lenne Jézuska. Egyébként szeretném ugyanúgy ünnepelni majd a yule-t, mint eddig, csak ez a Jézuska dolog zavar.
Ha érdekli majd a kereszténység (vagy akármelyik más vallás), én nem fogom visszatartani, de mivel én és a párom pogányok vagyunk, ezért nem fogunk csak azért Jézuskázni, mert mi van, ha majd érdekelni fogja a kereszténység.
És leginkább az a bajom, hogyha majd a közösségbe kerül, akkor mi lesz? Ha valaki megkérdezi, hogy "neked mit hozott a Jézuska?". Vagy ilyesmi.

Én sem vagyok vallásos, de az ünnepeket ugyanúgy ünnepeljük.
A karácsony a szeretet ünnepe, az ajándékot meghozhatja a télapó, angyalka vagy a Jézuska is, vallásos körítés nélkül.
A húsvét meg nekem a tavasz ünnepe. A nyuszi maradhat, nincs vele semmi baj :)
A jézuska, nyuszi story-t úgysem igazán hiszik a gyerekek, mi sem hittük el, csak játszottunk, hogy ő hozza :)
Köszönöm a te válaszodat is!
Igazából, pont azért, mert ez a szeretet ünnepe, semmiféle "természetfeletti" dolgot nem szeretnék bemesélni neki. Hanem kezdetektől tőlünk kapná az ajándékot a szeretetünk (egyik) kifejezéseként.
Az ostara (húsvét) nálunk is a tavasz ünnepe. De emlékszem, mikor kicsi voltam, tőlem is sokan megkérdezték, hogy mit hozott húsvétra a nyuszi (felnőttek is). És ha majd az én gyerekemtől is megkérdezik, akkor mit fog mondani?
De igazából szeretném neki megtanítani majd, hogy vannak más vallások is, és a különböző vallásokban különböző szokások is vannak. Mert nálunk elég fontos a (pogány) vallás, de szeretném, ha ismerné a keresztény vallás alapjait is, főleg azért, mert ugye keresztény ország vagyunk.

2.vagyok.hát mindenki úgy neveli a gyerekét és arra ahogy szeretné.egyébként mi már oviban is tudtuk hogy nincs igazi Jézuska meg nyilván a nyúl hogy hozna ajándékot???nem hülyék a gyerekek...
mindig van egy gyerek aki ezt tudja és elmondja a többinek.ettől függetlenül még a mai napig is úgy mondom hogy megjött a Jézuska,pedig rohadtul nem hiszem hogy valaha is létezett...és templomba is csak akkor megyek ha muszáj.(pl esküvő)
Anyósom pl bigott vallásos,mégis elfogadta hogy a férjemmel nem akarunk templomi esküvőt,és nem akarok megkeresztelkedni sem.Ezen a vallásosság témán mindig lehet vitatkozni csak nem érdekes,mert mindenki abban hisz amiben akar.

ja én nem a kettőnk közötti vitára céloztam hanem az anyósomra...:-)
mindig inkább a katolikusok hajtják a magukét.a reformátusok még hagyján.
én is hiszek sok dologban pl magamban, a férjemben, a szerelemben stb,de a katolikus egyházban....na abban nem!

Ezt az ostarat és yulet én sem értettem - közben utánaolvastam -, és nálam a karácsony nem a szeretet ünnepe, hanem Jézus születéséé, a húsvét meg nem a nyuszié, hanem a feltámadásé, de mindenképp nagyon dícséretesnek tartom, "pogányként" a vallásossághoz való hozzáállásodat.
Egyébként a kérdés nem nekem szól.:)
2. válaszoló! Ja jó, azt hittem rám érted! :D Sajnos nekem sincsenek jó tapasztalataim a katolikus egyházzal. :(
Utolsó!
Azért köszönöm a válaszodat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!