Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Pogány szülők! Ti hogy ünnepli...

Pogány szülők! Ti hogy ünneplitek meg az ünnepeket?

Figyelt kérdés

Nekem még nincs gyerekem, és elgondolkodtam, hogy hogyan fog ez zajlani, majd ha lesz.

Ott van pl. a yule/karácsony. Úgy tervezem, hogy nem a Jézuska fogja hozni az ajándékot, hanem tudni fogja, hogy mi adjuk neki. Ezzel eddig nincs is gond. Na de mi lesz, ha oviba kerül? Nem szeretném ,ha ő ábrándítani ki a többi gyereket a Jézuskából.

Gondoltam rá, hogy kezdetektől elmagyarázom majd neki, hogy vannak olyan gyerekek, akiknél a Jézuska hozza az ajándékot, mert ők Jézus születését ünneplik, de mi nem...

És az ostara/húsvét? Ott sem szeretném, ha a Nyuszi hozná az ajándékot (sőt, nagy ajándékozást sem szeretnék).

A többi ünnep miatt nem igazán aggódom, mert azoknál nincsenek ilyen "problémák".

Nálatok hogy van?

2012. júl. 2. 00:34
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 19-es! Ismered a Hiszekegy szövegét? ..."Hiszem a katolikus anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát"... stb. Egész gyerekkoromban jártam misére, hittanra, meg vagyok bérmálva is. (rám erőltették) Istenben hiszek, de az egyházból már elegem van! 18-as voltam
2012. júl. 8. 13:09
 22/34 anonim ***** válasza:
hat igen a katolikus egyház elég érdekes dolog. ugye ez a hiszekegy is, akkor hogy a szenteket meg Máriát imádják, meg hozzá imádkoznak föleg Isten meg Jézus helyett, holott vilagosan meg van mondva hogy 1 Isten van, mást imádni és imádkozni hozzá bálványimádás. aki keresztény az nemtudom hogy tud elsiklani efölött, nem csodálom hogy eleged van az egyházbol, nekem is elegem lenne...
2012. júl. 8. 21:32
 23/34 anonim ***** válasza:
Személyes tapasztalatból is mondom ugyanis nálunk a pap igencsak szeret kavarni :/
2012. júl. 8. 22:51
 24/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ mindenkinek! :)

18-as: igen, igazad lehet, úgyhogy megpróbálok ezen nem aggódni. :D

20-as: én is emlékszem, amikor rájöttem, hogy nincs Mikulás meg Jézuska. A Mikulásra hamarabb rájöttem, az igazából nem is érintett meg túlzottan, de kicsit azért bántott. A Jézuskára később jöttem rá, amikor észrevettem, hogy a szüleim csomagolják az ajándékokat. Na nekem az baromi nagy csalódás volt.

12-es: ez szerintem nem igaz. Én pl. amíg hittem a Jézuskában, sokkal inkább "kéregettem", levelet írtam stb, mert azt gondoltam, hogy a Jézuska bármit meg tud szerezni. És amikről tudtam, hogy a szüleimtől kapom (szülinapi, névnapi ajándék), olyankor nem is kértem nagy dolgokat, mert már kicsinkét megtanítottak valamilyen szinten a pénz értékére, és nem is vártam el, hogy toronyórát vegyenek lánccal. Úgyhogy szerintem ez pont fordítva van.

16-os: ez nem rossz, de én semennyire sem szeretném belekeverni a Jézuskát. :S Persze mesélnék róla neki, hogy a keresztények Jézus születését ünneplik, és náluk a Jézuska hozza az ajándékot, de nálunk nem, mert mi a téli napfordulót, a kivilágosodást, a szeretetet ünnepeljük. És a szeretet jeléül adunk ajándékot.

Ha már idekeveredett a Mikulás... Ez eddig nem jutott eszembe, úgyhogy ezen is elgondolkodtam. Az jutott eszembe, hogy mesélnék történeteket Szent Miklósról (elvégre ő a Mikulás), hogy ő milyen jó ember volt stb. De az ajándékozásról nincs ötletem. De talán (mivel ilyenkor nem szeretnénk nagy ajándékot adni, csak egy csoki-Mikulást vagy ilyesmit), akkor azt hozhatná a Mikulás. Legalább ennyi illúzió legyen a gyerekeinknek. :) Mert oké, hogy ez is keresztény dolog, de mivel Szent Miklós jó ember volt, ezért szeretnénk ha tudna róla, de ne csak annyit, hogy egy "kövér, piros ruhás, ősszakállú öregember, aki a repülő szánjával bejárja a világot, és ajándékot visz a gyerekeknek", hanem az igazi történetet...

És végül: nem szeretném, ha a kérdés vallási vitává alakulna át, és az legyen a téma, hogy a katolikus egyház jó-e vagy nem, mert ez nem ide tartozik. De még az sem, hogy pogányság vs. kereszténység. Úgyhogy ezt mellőzük, köszönöm.

2012. júl. 9. 13:06
 25/34 anonim ***** válasza:

Bár a kérdés nem nekem szólt,de azért had reagáljak rá :-)

Én egy "Hiszek" szöveget ismerek: Hiszek egy istenben,hiszek egy Hazában,hiszek egy isteni örök igazságban,hiszek Magyarország feltámadásában.Ámen!

:-)

Bocs,nem tudtam kihagyni!!! :-)

2012. júl. 9. 13:27
 26/34 anonim ***** válasza:

Az,hogy mesélj Szent Miklósról,nagyon jó ötlet!!!

Nálunk a Mikinap úgy zajlik,hogy hajnalban,amikor mindenki alszik,anyuci felkel,és a saját maga összeállított mikicsomagokat teszem a párnájukhoz,vagy volt hogy a kikészített ruhájukhoz tettem... így reggel azonnal meglátták,mit hozott a Mikulás. Ez az egy,amiben hagyom a gyerekeimet hinni,hiszen Szent Miklós nagy ember volt-és nem mellékesen valós személy volt! A gyerekek nem ostobák,hamar rájönnek,hogy az ovodai mikulás csak egy beöltözött bácsi,viszont az "éjszaka jövő" Mikulással nem találkoznak.

Engem sem ért trauma ként,amikor kiderült,hogy anyukám készíti a mikicsomagokat,sőt!! Az már elég rosszul esett,amikor elkezdte készen megvenni a csomagokat :-( Na,akkor nagyot csalódtam!!!

2012. júl. 9. 13:33
 27/34 A kérdező kommentje:

Köszi utolsó, akkor nem csak én gondoltam így a Mikulásosdit! :)

25-ös: igen, ezt én is ismerem. (Mellékesen nem rétek egyet azzal, hogy Magyarországot ennyire azonosítják a kereszténységgel, mert szerintem a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. A kereszténység vallás, a magyarság egy nemzet, Magyarország pedig egy ország. És én pl. szeretem az országomat, a nyelvet, a kultúrát, mindent, magyarnak tartom magam, viszont ennek semmi köze valláshoz. Bocs, én írtam, hogy ne legyen vallási /és politikai/ vita, úgyhogy most kicsit ellentmondtam magamnak, de befejeztem. :D)

2012. júl. 9. 14:31
 28/34 anonim ***** válasza:
Nem hinném,hogy ebből vita lenne :-) Legalább is nem köztünk! Magam is hasonlóan gondolom!!
2012. júl. 9. 14:46
 29/34 A kérdező kommentje:
Ennek örülök! :)
2012. júl. 11. 02:35
 30/34 A kérdező kommentje:

Közben még az is eszembe jutott, hogy a többi ünnepet hogy ünneplitek, pl. a Beltane-t vagy a Samhain-t? Ezt az "igazi" pogányoktól kérdezem (pl. wiccák).

Amúgy csak kíváncsi vagyok, hogy ki hogy ünnepli meg, milyen szokásaitok vannak és a gyereke(ke)t mennyire vonjátok bele a dologba.

A válaszokat előre is köszönöm! :)

2012. júl. 24. 18:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!