Tejfehérje allergia gyanújával hová fordulhatunk?
Nem veszélyes orvosi kontroll nélkül elvenni mindent, ami tejes? nem okoz ez valamiféle hiányállapotot?
NEM veszélyes! Pontosan,hogy nem ártasz vele az sokkal veszélyesebb ha a pánikod miatt tovább adod a tejet. előttem sok mindent pontosan leírtak fogadd meg. S igen is lehet 2 éves kor alatt is vizsgálni, diagnosztizálni.. még a legrendesebb orvos is lehet alul informált.....
Ha nagyon vélsz a tej megvonástól feküdjetek be kórházba!
Írták a vérvételt elég biztonsággal kimutatja sőt vannak specifikus vérvételek is allergénekre.
Dietetikusként írtam neked az eliminációs diétát.. a diéta alatt és a terhelés alatt is szoktak ilyen vérvételeket csinálni. Ezek úgynevezett specifikus IGA és IGE immunglobulin vizsgálatok. Illetve szoktak genetikai labort is csinálni lisztérzékenységre és tejre is.
Kedves Dietetikus! 20 etelre neztek: tojasfeherje, tojassargaja, tej, kazein, buzaliszt, rozsliszt, szezammag, mandula, tokehal, rak, mogyoro, foldimogyoro, szojabab, alma, dio, sargarepa, zeller, paradicsom, burgonya, narancs. A mogyorora 0,26 a foldimogyorora 0,02 lett, amik meg a negativon belul vannak, a tobbire NULLA. Pedig ha ketchup-ot, paradicsomos dolgot eszik a lanyom, akkor bedurran az ekcemaja. Amugy a tuneteink: sulyos atopias dermatitis az arcan es a kezfejen, de a laban is van 1-2 ekcemas folt, gyakori felsoleguti panaszok, kohoges, tusszoges, megfazas, natha, orrfolyas, napi 2-3-szori kremes, hig, nem hasmeneses szeklet, enyhe hiperaktivitas. A hiperaktivitast nem doki allapitotta meg, hanem 20 szulobol 20 mondja azt, hogy hiperaktiv es neha 2-3 gyerekkel is feler:-)) Ekcemaja steroidos kremekre reagal, masra nem. Eddig probaltunk borgyogyasz altal felirt kevert, nem szteroid tartalmu kremet, szteroid kremet egyebbel keverve gyogyszertarban, natur elocomot illetve shea vajat. A laban csak szaraz foltok vannak, amik neha elpirosodnak, a kezfejen kiutesek vannak, ilyen pattanasszeru, de nem feher kozepu, kemenyebb potyokkel, arcan szarazsag es kiutes is van. A kremeken kivul eddig az egyetlen, amire javulast vettem eszre, az a viz szinte teljes elhagyasa, azaz a minimalisnal is kevesebb viz erte az arcat. Holnap megyunk allergologiara, ahol allitolag bortesztet csinalnak.
Bocs kedves kerdezo, hogy kicsit kibeszeltem a mi problemankat is, de lehet, hogy ezzel is kapsz uj infot. Nektek annyiban "egyszerubb" a dolog, hogy a tejtermek elhagyasaval egyertelmuen javultak a tunetek. Bocs, csak hatha hasznos info: A Delhus csomagolt sult karaja illetve sonkaja tejfeherje mentes, ra is van irva, hogy nem tartalmaz tejszarmazekot. A kakaot pedig a legjobban ugy tudod megcsinalni, hogy rizs- vagy zab"tej"-be karob port raksz. A karob a szentjanoskenyerfa termekebol szarmazik, olyan a kinezete, mint a natur kakaonak, csak szerintem egy arnyalattal kevesebb kell belole, mert akkor kesernyes lesz. Rizs-, zabtejet kapsz DM-ben is, ahol az Alnatura markaju a legolcsobb, de bioboltokban van nagyon sok fele. Vannak izesitettek is, vanilias, kakaos, bar ez utobbi nem tudom, hogy 100%-osan mentes-e a tejszarmazektol. Aruk eleg huzos, az Alnatura 550 korul van literje, a tobbi atlagban 630-650, de lattam 800 felett is. Rizstejszin, zabtejszin teljes mertekben helyettesitheti a sima tejszint. En olyan tejmentes gyumolcslevest keszitettem, hogy a csalad az ujjat megnyalta utana.
Remelem ebben a hosszuban is volt szamodra hasznos info.
A 2. valaszolo
Azt hiszem 8. vagyok
Mikor ráálltunk a teljesen tejmentes diétára, 1 hónapig tápszert sem kapott, mert félreértettük egymást a dokival. A székletével nekünk is ilyen problémáink voltak, mint nektek, így 3 hét múlva felhívtam a dokit, akkor derült ki a félreértés. Rögtön felírta neki a tápszert, és kb. 2 hét alatt rendeződött a pocak-gond. Mondjuk lehet, hogy a Protexin is besegített, mert együtt kezdtük el.
Kedves második válaszoló!
Nagyon hasznosak voltak amiket leírtál. Szakemberkébnt ennek nagyon örülök. mivel,hogy én főleg szakmailag tudom a kérdést megközelíteni, mert hála isten ételallergiás saját tapasztalatom nincs. M indig örülök annak ha Gyakorlott diétázók megosztják tapasztalataikat. Abból sokkal többet lehet tanulni és nem mellesleg lelkileg profitálni mint a száraz tankönyvekből tényekből amikkel én rendelkezem. mindkeinek a legjobbakat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!