Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tejfehérje allergia gyanújával...

Tejfehérje allergia gyanújával hová fordulhatunk?

Figyelt kérdés
Gyerekorvos nem foglalkozik vele különösebben, merthogy ebben a korban előfordul, majd kinövi. de tulajdonképpen fogalmunk sincs, mit kaphat. szerinte csak tejet ne adjunk neki. de születése óta ekcémás :-((( amikor pár napig nem kapott semmi tejeset, tejdzármazékot sem, akkor szép lett a bőre. hónapok óta szteroidos keverékkel kenem, de már az sem használ. és pont az arcbőre a legcsúnyább :-((( másfél éves a kisfiam és azért nem küld minket sehová, mert kétéves kor alatt nem foglalkoznak vele. de azt sem mondtam, mit adhatunk neki, mit mivel helyettesíthetünk. tápszert kaptun másfél évesen, holott eddig 10 milli tápit nem kapott, mert mikor kapott volna, nem kellett neki. gíy is 15 hónapig szopizott. most akkor másfél évesen kezdjem tápszerezni? elég sovány egyébként, 85 cm és 9 és fél kiló. szerintem jó étvágya van, bár picit válogatós, de szép adagokat eszik, mégse hízik hónapok óta. kihez fordulhatunk? milyen orvost keressünk fel? allergológust, gasztroenterológust, esetleg dietetikust? bőrgyógyász sem kezd vele semmit, csak írja ő is a szteroidos, ideig-óráig ható vackokat... segítsetek! elsősorban Zala megyéből ajánljatok szakembert légyszi, de ha messzebb is jó lehet. elkeserítő, hogy senki sem tud segíteni, a kis arcocskája meg egyre csúnyább. esetleg ha nálunk tapasztaltabbak tudnátok receptötleteket, linkeket, tippeket adni tejfehérje allergiás táplálással kapcsolatban? most azt se tudom, hogy nulldiétát tartsunk vagy ezt-azt kaphat, mert ugye két éves kor alatt nem vizsgálják. marad a gyanú. HELP
2012. jún. 9. 14:32
1 2 3 4 5 6
 11/57 anonim ***** válasza:

Nem veszélyes orvosi kontroll nélkül elvenni mindent, ami tejes? nem okoz ez valamiféle hiányállapotot?

NEM veszélyes! Pontosan,hogy nem ártasz vele az sokkal veszélyesebb ha a pánikod miatt tovább adod a tejet. előttem sok mindent pontosan leírtak fogadd meg. S igen is lehet 2 éves kor alatt is vizsgálni, diagnosztizálni.. még a legrendesebb orvos is lehet alul informált.....

Ha nagyon vélsz a tej megvonástól feküdjetek be kórházba!

Írták a vérvételt elég biztonsággal kimutatja sőt vannak specifikus vérvételek is allergénekre.

Dietetikusként írtam neked az eliminációs diétát.. a diéta alatt és a terhelés alatt is szoktak ilyen vérvételeket csinálni. Ezek úgynevezett specifikus IGA és IGE immunglobulin vizsgálatok. Illetve szoktak genetikai labort is csinálni lisztérzékenységre és tejre is.

2012. jún. 10. 10:18
 12/57 anonim ***** válasza:
Kedves Dietetikus? Elkepzelheto, hogy a specifikus IgE vervizsgalat nem mutatja ki a tejfeherje allergiat? En a 2. valaszolo vagyok es a lanyomnak kb 1 honapja csinaltak meg, akkor meg nem volt tejmentes etrenden es csont negativ lett az eredmeny, azaz nulla ertek jott ki tejfeherjere. Akkor volt 2 eves 5 honapos.
2012. jún. 10. 12:15
 13/57 anonim ***** válasza:
A specifikus IgE-nek ki kéne mutatnia.. nem kértek új vizsgálatot? Mert ha a tünetek erre utalnak és az IgE nem akkor kéne újat csinálni. Illetve milyen volt az összIge? Ha az emelkedett az is elegendő lehet. Más allergénre nem nézték?
2012. jún. 10. 12:32
 14/57 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok. nagyon hasznos információkat kaptam. Biztosan lesz még kérdésem. most ott tartunk, hogy helyben van egy homeopata gyermekorvos és a megyeszékhelyen van egy gasztros gyerekdoki. Őket próbáljuk megkörnyékezni. Pillanatnyilag csak száraz az arcán a bőr, most nem piros. tehéntejet nem kap, de tejszármazék néha még becsúszik, hogy nem gondolunk rá, hogy lehet benne és mégis van benne, mint utólag kiderül... majd csak belejövünk... az vigasztal, hogy jön a gyümölcsszezon és gyümivel azért a kimaradó uzsonnaidős tejterméket tudom majd helyettesíteni. most pl a cseresznyét nagyon szereti, de remélem, a különféle barackok ellen se lesz kifogása :-) dinnyét is megpróbáljuk, bár az nem túl tápláló. az eperrel mennyire vigyázzunk? mert magában nem eszi meg, de ma reggel és tegnap reggel is evett házi eperlekvárt. a védőnő szerint semmi allergént ne adjak neki, tehát epret se, de ezt egy kicsit szélsőségesnek tartom, mert gyakorlatilag bármi allergizálhat. még akár a paradicsom is ugye.
2012. jún. 10. 15:00
 15/57 A kérdező kommentje:
Egyébként nekem is van olyan ismerősöm, akinél másfél évesen elvégezték a vérvizsgálatot, negatív lett, viszont azóta tápszert kap a kislány és ugyan a tejfehérjét nem befolyásolja, hogy laktózmentes termékeket kap, de azt kap és szépen megy a súlya, az emésztési gondjai is megszűntek. a kisfiamnak viszont azóta egyre furcsább az emésztése, hogy nem kap tejet. sokszor nehezen kakil és néha hasmenése van.
2012. jún. 10. 15:02
 16/57 anonim ***** válasza:

Kedves Dietetikus! 20 etelre neztek: tojasfeherje, tojassargaja, tej, kazein, buzaliszt, rozsliszt, szezammag, mandula, tokehal, rak, mogyoro, foldimogyoro, szojabab, alma, dio, sargarepa, zeller, paradicsom, burgonya, narancs. A mogyorora 0,26 a foldimogyorora 0,02 lett, amik meg a negativon belul vannak, a tobbire NULLA. Pedig ha ketchup-ot, paradicsomos dolgot eszik a lanyom, akkor bedurran az ekcemaja. Amugy a tuneteink: sulyos atopias dermatitis az arcan es a kezfejen, de a laban is van 1-2 ekcemas folt, gyakori felsoleguti panaszok, kohoges, tusszoges, megfazas, natha, orrfolyas, napi 2-3-szori kremes, hig, nem hasmeneses szeklet, enyhe hiperaktivitas. A hiperaktivitast nem doki allapitotta meg, hanem 20 szulobol 20 mondja azt, hogy hiperaktiv es neha 2-3 gyerekkel is feler:-)) Ekcemaja steroidos kremekre reagal, masra nem. Eddig probaltunk borgyogyasz altal felirt kevert, nem szteroid tartalmu kremet, szteroid kremet egyebbel keverve gyogyszertarban, natur elocomot illetve shea vajat. A laban csak szaraz foltok vannak, amik neha elpirosodnak, a kezfejen kiutesek vannak, ilyen pattanasszeru, de nem feher kozepu, kemenyebb potyokkel, arcan szarazsag es kiutes is van. A kremeken kivul eddig az egyetlen, amire javulast vettem eszre, az a viz szinte teljes elhagyasa, azaz a minimalisnal is kevesebb viz erte az arcat. Holnap megyunk allergologiara, ahol allitolag bortesztet csinalnak.

Bocs kedves kerdezo, hogy kicsit kibeszeltem a mi problemankat is, de lehet, hogy ezzel is kapsz uj infot. Nektek annyiban "egyszerubb" a dolog, hogy a tejtermek elhagyasaval egyertelmuen javultak a tunetek. Bocs, csak hatha hasznos info: A Delhus csomagolt sult karaja illetve sonkaja tejfeherje mentes, ra is van irva, hogy nem tartalmaz tejszarmazekot. A kakaot pedig a legjobban ugy tudod megcsinalni, hogy rizs- vagy zab"tej"-be karob port raksz. A karob a szentjanoskenyerfa termekebol szarmazik, olyan a kinezete, mint a natur kakaonak, csak szerintem egy arnyalattal kevesebb kell belole, mert akkor kesernyes lesz. Rizs-, zabtejet kapsz DM-ben is, ahol az Alnatura markaju a legolcsobb, de bioboltokban van nagyon sok fele. Vannak izesitettek is, vanilias, kakaos, bar ez utobbi nem tudom, hogy 100%-osan mentes-e a tejszarmazektol. Aruk eleg huzos, az Alnatura 550 korul van literje, a tobbi atlagban 630-650, de lattam 800 felett is. Rizstejszin, zabtejszin teljes mertekben helyettesitheti a sima tejszint. En olyan tejmentes gyumolcslevest keszitettem, hogy a csalad az ujjat megnyalta utana.

Remelem ebben a hosszuban is volt szamodra hasznos info.

A 2. valaszolo

2012. jún. 10. 15:43
 17/57 anonim ***** válasza:

Azt hiszem 8. vagyok

Mikor ráálltunk a teljesen tejmentes diétára, 1 hónapig tápszert sem kapott, mert félreértettük egymást a dokival. A székletével nekünk is ilyen problémáink voltak, mint nektek, így 3 hét múlva felhívtam a dokit, akkor derült ki a félreértés. Rögtön felírta neki a tápszert, és kb. 2 hét alatt rendeződött a pocak-gond. Mondjuk lehet, hogy a Protexin is besegített, mert együtt kezdtük el.

2012. jún. 10. 15:44
 18/57 anonim ***** válasza:
A 16. válaszolónak szeretnék egy off-ot írni, ha nem bánod, Kedves Kérdező! A Protopic-et nem próbálták még a dokik? Az sem használt? Na, nem mintha a mi fiunknak annyira használna bármi, de már van olyan, hogy nem vakarózik egész nap és viszonylag jól is alszik, és csak néhány foltja van jelenleg elszórtan.
2012. jún. 10. 15:48
 19/57 anonim ***** válasza:

Kedves második válaszoló!

Nagyon hasznosak voltak amiket leírtál. Szakemberkébnt ennek nagyon örülök. mivel,hogy én főleg szakmailag tudom a kérdést megközelíteni, mert hála isten ételallergiás saját tapasztalatom nincs. M indig örülök annak ha Gyakorlott diétázók megosztják tapasztalataikat. Abból sokkal többet lehet tanulni és nem mellesleg lelkileg profitálni mint a száraz tankönyvekből tényekből amikkel én rendelkezem. mindkeinek a legjobbakat:)

2012. jún. 10. 16:06
 20/57 anonim ***** válasza:
Kedves 18.-19. valaszolok, koszonom! A 2.-16. es meg nem tudom melyik valaszolo vagyok. Protopic-ot meg nem probaltuk. Most mar megvarom a holnapi allerologiai vizsgalatot, aztan meglatjuk hogyan tovabb. Amugy gyogyszertarban ajanlottak a La Roche Posay-nak egy asvanyianyag gazdag spray-et, amit 1-2-szer fujtam a lanyom arcara. Javulni nem javult tole semmit sem, de ugy tunt, mintha kevesebbet vakarozna. Jut eszembe, eleinte nem vakarodzott, illetve az 1 honapos tejmentes etrend alatt, amikor ugyan nem igazan lattam javulast az ekcemajaban, akkor sem vakarodzott, de a heten nagyon. Igaz, a heten kap tejet-tejtermeket, mert kertek az allergologian, hogy adjak neki, hogy a vizsgalat ki tudja mutatni, ha arra allergias. Amit meg nem irtam, hogy nalunk valsz az emesztessel is gondok vannak, a reggeli kellemetlen lehelet miatt, de ha a tej tonkretette a belflorajat, akkor nem is csodalkozom rajta. Na, holnap ilyenkor mar okosabb leszek, vagy legalabbis remelem! Bizom benne, hogy a borteszt legalabb kimutat valamit, nemugy, mint a vervizsgalat. Aztan persze az is lehet, hogy csinalnak vervizsgalatot is, en meg szepen el fogom hallgatni, hogy nekunk mar van ilyen, nehogy a doki a mar meglevo eredmenyek tukreben kezdjen el vizsgalodni. Induljon el ugy, mintha csak most kezdodtek volna el a tuneteink es eddig senki, semmit nem latott, nem vizsgalt. A masik, nalunk az alvassal nem igazan vannak gondok. Pontosabban az elalvassal igen, de ha mar elaludt, akkor nem jellemzo, hogy felebred ejszaka. Nagy ritkan igen, de akkor szinte mindig azert volt, mert fazott. Nem mondhatnam, hogy nyugtalanul alszik, bar az is igaz, hogy a sajat szobajaban alszik es en csak akkor ebredek fel, ha felsir, hangosan sir. Szerintem a halkabb nyoszorgeseire, jobbra-balra forgolodasaira nem.
2012. jún. 10. 16:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!