Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Vállaljunk vagy várjunk?

Vállaljunk vagy várjunk?

Figyelt kérdés
véleményekre vagyok kíváncsi,ki hogyan döntene. 9 éves házasok vagyunk,nagyon rossz anyagi körülmények közül indultunk,és-bár most már mindenünk van-ennek megvan az eredménye,mert hiába dolgoztunk szorgalmasan,óriási hiteltartozásunk is van. a havi törlesztéseink és a rezsiköltség megegyeznek a bevételeinkkel,ételre,ruhára csak mellékesekből futja,és legtöbbször parizert eszünk. elmúltunk harminc évesek,és 2010-re terveztük a babát. én még tanulok,két évem van hátra(úgy gondoltuk,az utolsó év már menni fog a kisbaba mellett). jelenleg a férjem fizetése is bizonytalan,szerződéses jogviszonyban áll.nagyon szeretnénk már gyereket,és félek,hogy kicsúszok az időből,mire végzek a sulival 35 leszek,és egészségügyi dolgozóként akkor sem fogok vagyonokat keresni. szülői támogatásra nem számíthatunk, egy-egy tál ételen kívül vasárnaponként,de most még ez is megszűnt,mert anyósom is elvesztette a rokkantnyugdíja egy részét. munkalehetőség nincs,pedig megyeszékhelyen lakunk. tudom,hogy a gyerek mindig rosszkor jön,de most különösen sz.r a helyzetünk.eladnám én a kocsit,a lakást,vagy a telket,de jelenleg semmit nem vesznek meg,ráadásul a devizaárfolyamok miatt a hitel rajtuk nagyobb,mint az értékük. a lakásban fellelhető műszaki cikkek pedig akkor voltak drágák,amikor megvettük,eladva aprópénzeket kaphatunk értük. minden észérv a kicsi ellen szól,mégis vágyunk rá,pedig minden hónapban késünk a számlák befizetésével. szerintetek hallgassunk az eszünkre és várjunk,vagy bízzunk a Gondviselésben és higgyük,hogy a bárányka mellé legelő is jár majd?
2009. júl. 2. 09:41
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
annyira kedvesek vagytok,hogy bíztattok és szurkoltok.sajnos nekünk nincsen hová költöznünk,ha a lakást nem bírjuk fizetni,örökségre sem várhatunk,amibe majd betelepszünk,vagy az árából veszünk magunknak,mert a szüleink egyszobás önkormányzati lakásokban élnek.mi is elkezdtük megalapozni az életünket amikor összeházasodtunk,fejenként két nejlonszatyorral jöttünk a kapcsolatba,de a fizetésünk három műszakban sose volt több,mint az albérlet és a rezsi díja,és a havi kiadások,ezért az előbbre jutáshoz muszáj volt hiteleket felvennünk.a mostani helyzetre álmunkban sem gondoltunk,mert tavaly őszig,ha nehezen is,de tartható volt a helyzet.nagyon nehéz,ha az ember a semmiből indult,a nyomorúság tényleg öröklődik. a testvéreink is albérletben élnek,esély nélkül,pedig szorgalmasan dolgoznak,a szüleink meg csak szomorkodnak,amiért nem tudnak segíteni,még az iskoláztatásunkat sem tudták vállalni,mindketten munka mellett érettségiztünk felnőttként. olyan jó lenne,ha a gyermekünk nem ezt kapná tőlünk örökül,ha a szeretet mellett anyagi javakat is biztosíthatnánk neki,amikor felnő,és nem kellene meggebednie a semmiért.egyszerűen nem tudunk dönteni,olyan sokan szülnek 40 körül,de mi lesz,ha a végsőkig kitoljuk a babakérdést,aztán meg már nem sikerül? de az is elképzelhetetlen,hogy mint a putris cigányok éljünk valami nyomortanyán segélyekből egy esetleges felelőtlen döntés miatt,hiszen normális ember nem szaporodik a semmire...
2009. júl. 2. 18:41
 12/15 anonim ***** válasza:
Szerintem most még várjatok és próbáljatok okosan tervezni. Nézzétek meg, hogy az áruvásárlási és a személyi hitelekből mennyi van még hátra. Ezek viszonylag rövid futamidejűek, lehet hogy egy-másfél év múlva egy részük kifut. Ilyen a tandíj ís, ha minden jól megy másfél év múlva fizeted utoljára. Plusz a szakértők szerint túl vagyunk a válság nehezén, tehát szintén egy-másfél éves viszonylatban normalizálódhat a devizaárfolyam, nagyobb lehet a gazdasági növekedés és normalizálódhat az ingatlanpiac is. A lényeg mindebből hogy én úgy időzítenék, hogy kb. a suli vége előtt egy fél évvel essek teherbe. Így mire megszületik a baba az anyagi és fizikai terhek egy része lekerül a vállatokról (legalábbis a tandíj és az utazási költség mindenképpen) és ha muszáj normális áron el tudjátok adni a telket vagy a lakást. Szerintem a záróvizsgákra való felkészülés szempontjából is szerencsésebb, ha "csak" hat hónapos terhes leszel és nem a finisben vagy, vagy egy kisbaba mellett kell tanulni (én így tanulok, hidd el, elég nehéz). Esetleg tájékozódj, milyen munkát tudnál vállalni baba mellett (szerintem egészségügyisként vannak lehetőségek). Illetve az is megoldás, hogy viszonylag korán visszamész majd dolgozni. Tudom hogy nem jó és ha lehet ezt igyekszünk elkerülni, de néha muszáj kompromisszumokat kötni. Addig is tervezgessetek, készítsétek fel a szervezeteteket a fogantatásra, terhességre, olvassatok sokat a szülővé válásról, gyereknevelésről, stb., meglátjátok milyen gyorsan eltelik az az egy-másfél év! Minden jót kívánok! :)
2009. júl. 2. 22:16
 13/15 anonim ***** válasza:

nagyon őszintén egyetértek veled, kedves kérdező. tetszik, hogy ilyen felelősségteljesen gondolkodsz!

hányan vagytok testvérek? ha olyan nehéz volt a szüleitek helyzete, ők miért vállaltak gyerekeket? elvileg akkor ők is felelőtlenek voltak! nekik hoyghoyg nem sikerült előbbre jutniuk? pedig régen aki akart, annak sikerült. ma már más a helyzet... ma örül az ember, ha nem munkanélküli, régen ilyen szóba sem jött!

nem vájkálni akarok a családi életedben, csak próbálom még jobban elképzelni, megérteni a helyzetedet?

2009. júl. 3. 10:50
 14/15 A kérdező kommentje:
sziasztok. először is mindenkinek köszönöm a kedves és intelligens véleménynyilvánítást. tegnap este egy hosszabb beszélgetés(és sírdogálás) végén megegyeztünk a párommal,hogy a gyermekvállalás ebben a helyzetben önzés és felelőtlenség lenne,ne kövessük azt a hibát,amit a szüleink. igaza volt a válaszolóknak-nem telik haszontalanul ez a két év-rendberakjuk magunkat fizikailag ,lelkileg,némiképp anyagilag is,könnyebben befejezem a sulit,és talán munkát is találok,a hitelek fogynak...és bízunk benne,hogy amikor eljön az ideje,minden gyorsan és könnyen fog menni,és 2011-ben egy gyönyörű kisbabával gyarapodhatunk majd. mégegyszer köszönök minden véleményt.
2009. júl. 4. 08:29
 15/15 anonim ***** válasza:
nem tudni mikorra sikerül. nekünk 3 v és még semmi. nekünk megvan mindenünk, héz kocsi, hitel nincsen, de nekünk is elmegy minden fillér . a férjem 150 et keres, én munkát nem találok,de ez a 150 is elmegy teljesen 100ft om sem marad hónapban. és hogy mire megy el ennyi pénz mikor ketten vagyunk?hát arra hogy kezelnek mert egy hónapom 80.000ft ba került. és én azt mondom hogyha sikerül ,majd ki jövünk ahogy ki jövünk az tuti hogy a gyerekem nem fog éhezni,mert akkor magamtól veszem el... De én leszek a legboldogabb ha lessz egy kisbabánk:)
2009. dec. 15. 01:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!