Állásinterjún mit mondjak a gyerekekről?
Kirúgtak a helyemről, most kereshetek másikat. Az önéletrajzba nem írtam bele a gyerekeket, így persze elég jól hangzik, hogy pénzügyi területen dolgozom már 10 éve. Ja, de ebből 4-et otthon voltam a gyerekekkel. Nem igazán vagyok naprakész, de eddig nem érdekelt, mert a munkaadóm váltig ígérgette, hogy visszavesz. Itt annyira nem kell tudni a magyar jogszabályokat.
Szóval most nem tudom, mit mondjak, tagadjam le, ha rákérdeznek a gyerekekre? De aztán úgyis kiderül? A jogszabályokat sem ismerem már úgy, ha megtudják, hogy 4 évig otthon voltam, tuti nem vesznek fel. Ti mit mondtok?
Semmi esetre se tagad le.
Elvileg törvény tiltja hogy magándolgokra rálehessen kérdezni, de gyakorlatilag megteheti.
Amit kérdezhet, hogy mond el részletesen a tíz évedet. ès akkor itt szépen kihagyhatod a 4 évet, de ha konkrétan rákérdez mit tettél abban a 4 évben, akkor hazudni butaság lenne. Többet innentöl nem kérdezhet elvileg.
Bármit megkérdezhetnek....
Én mosolyogva mondanám, hogy "a gyermekszülést már letudtam, hosszútávon lehet számítani rám.":)
Mond el, hogy van, aki vigyázzon a gyerekekre, ha betegek lesznek, nem fogsz emiatt hiányozni a munkából. Ha nincs, aki ilyen esetben tudna rájuk vigyázni, én akkor is ezt mondanám, aztán drukkolnék, hogy a próbaidő alatt ne kelljen miattuk hiányozni.
Szerintem érdemes lenne az új jogszabályoknak utánanézned, és azt is említeni az interjún, hogy az otthon töltött évek alatt is próbáltad frissen tartani a tudásod.
Az önéletrajz nem hivatalos irat, azt ír bele az ember, amit akar. Senki nem köteles beleírni a gyerekeit. Már csak azért sem, mert a legtöbb helyen szakmai önéletrajzot kérnek, a gyerekszülés meg ritkán szakmai tapasztalat.
Azért is jó kihagyni, mert az interjún tudod úgy tálalni, hogy ne ejtsenek rögtön miatta. Például: van két gyerekem, többek között emiatt is gondolkozom hosszútávon. Kivéve persze ha alkalmi munkáról van szó :)
TB-s könyvben persze benne van, hogy honnan kaptam a fizetésemet. De azt csak akkor kérik, ha már konkrétan felvettek. Ez így is ciki lehet, de én multikhoz megyek, ott a HR-es meg nem tudja úgysem mit mondtam, a konkrét főnököm meg nem látja.
Én is gondolkodtam rajta, hogy elmondom, hogy amiatt nem kell aggódni, hogy beteg lesz a gyerek, mert anyu vigyáz rájuk. De a férjem azt mondta erre, hogy ezzel pont a munkaadó aggályait igazolnám, semmiképp ne hozzam fel, hogy beteg a gyerek. Mert persze, hogy mindenki azt mondaná, hogy megoldja. Az jó ötlet, hogy akkor én már nem lépek le szülni. Meg az is igaz, hogy akinek családja van, megbízhatóbb. Volt nálunk egy csaj próbaidő alatt 1 hónap múlva bejelentette, hogy neki nem tetszik ez a munka, és hazament. Mindenki csak pislogott. Na, egy családos nő ilyet tuti nem engedhet meg magának!
A multihoz csak bekerülni körülményesebb. Teljesen más, mint pl. egy pici 3 fős cég, ahol ha kiesik egy ember, borul minden. Multinál nem gond a betegszabi stb. (Legalábbis nálunk nem történik tragédia, ha betelefonál reggel az anyuka, hogy bocsi, orvoshoz megyünk, de holnap már megyek. Persze, nem szabad visszaélni a jóindulattal sem, mert akkor a kollégák fognak fújni rád.)
Hazugsággal kezdeni eleve rossz. Ha rákérdeznek, mondd meg, hogy van már gyermeked, van segítséged.
Egyébként is, ha letagadod, utána meg hogy mész a hr-re, hogy megkapd a gyerekek után járó extrákat (csp, szabadságok, családi rendezvények stb.)
Egyébként nálam az interjún rákérdeznek a gyerekekre általában. Mert idegen nyelven is szoktak interjúztatni ezekre a helyekre, és ott általában azzal kezdik, hogy beszélj a családodról! És akkor még jó fejek, mert nem kérdeztek nehezet.
Talán ha azt mondom, hogy a lányom már nagyobb, és akkor feltételezik, hogy ő már nem annyit beteg, és talán a két gyerek közt jártam azért dolgozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!