Gáz, hogy nem merem a gyerekeimet egyik nagymamára sem
bízni? Ti mennyi idős kortól, és milyen gyakran
bízzátok rájuk?
Anyukámra gond nélkül rábíztam már akár újszülött korában is (nyilván mivel együtt laktunk, és természetesen ilyenkor még csak 10 percekről volt szó), meg úgy általában bármikor. Igaz, sajnos ő is sokat dolgozik, de amikor ráér, és nem fáradt, akkor szívesen segít.
Az sose fordult meg a fejemben, hogy nem figyel, és ebből baj lesz. Ha munkaidőben elbír 10 enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekkel, akkor egy darab, teljesen egészséges gyerekkel bőven elbír :)
2012. márc. 26. 18:18
Van egy 3,5 éves kislányom és egy 1,5 éves fiam.
A kislányt 1 hónaposan már ott hagytam anyósnál 1-2 órára míg elmentünk boltba.Meg ah dolgom volt mindig nála hagytam (ő nyugdíjas,anyu dolgozik.)De már 2 éves kora óta elszokta vinni hétvégékre anyum.Szeret a mamáknál aludni.
A 1,5 évesemet is ott szoktam hagyni ha dolgom van.Még őt nem adtam oda hétvégére, mert kicsi és nagyon anyás.
Én megbízom bennük.Anyósom 65 éves,anyum 52 éves.
2012. márc. 26. 21:28
én már egyéves kortól rábiztam hol az én szüleimre, hol a férjemére mindkét kisfiamat. És örültem neki, hogy ők is nevelhetik, nemcsak mi a férjemmel. A gyereknek tapsztalnia kell több generációt, mert csak igy lesz egészséges. Van olyan dolog, amit csak a nagyitól kaphat meg, olyan információ, olyan közeg, amire szüksége vanNe vonjuk meg ezt az örömet sem a gyerektől, sem a nagyiktól. Én mindig örömmel gondolok vissza azokra a hétvégékra, nyarakra, amit a nagyszülőknél töltöttem. Pótolhatatlan emlékek.
2012. márc. 27. 02:47
Azt a szabadásérzetet, amit a nagyinál éreztem, azt sem lehet pótolni semmivel. Mert a szülők idegesek, tökéletesen akarnak csinálni mindent, állandóan félnek, állandóan aggódnak. De a nagyszülő már tudja, mi a fontos a gyereknek, a szabadság és a feltétel nélküli szeretet. Az nem baj, ha hagyja futni a patak felé, enyémek is mindig a patak mellett játszanak, állandóan fára másznak, és akkor mi van? Ez a természetes. Nem lesz semmi bajuk. Tejallergiás gyerek ehet sajtostallért(csak tejet nem)
2012. márc. 27. 02:53
Én anyós vagyok,aki nagyon sokat vigyázok az unokánkra.Két hét után már ott hagyták velem.Az anyuka ellátta /megetette,tisztába tette/ és nekem csak az volt a dolgom,hogy vigyázzak rá,amit a mai napig is sűrűn teszek. Minden dolgomat én is elintéztem mielőtt egyedül maradtunk,hogy még véletlenül se kelljen egyedül maradnia a szobában. A gyerekek tudták, hogy bármikor haza telefonálhatnak,hogyha nyugtalanok voltak,esetleg l-2 óra volt,amig bevásárolni mentek.De,ami a legfontosabb a BIZALOM!Nincs görcsölés,hogyha el kell menni,mert hogyha alszik és én vagyok ott,amikor felébred akkor is ugyanúgy mosolyog és vidáman játszunk utána. Egy babának meg kell ismerni legalább a legközelebbi családtagokat,ert kerülhet a szülő olyan helyzetbe,hogy hirtelen el kell menni olyan helyre,ahová a babát nem viheti.Nálunk több hónapja jól müködik! Mindent megbeszélünk,hogy mit szabad és mit nem!
2012. márc. 27. 08:19
16/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm,nagyon sokféle választ kaptam.Most már legalább látom,hogy van aki hasonló felfogású m int én,és van aki túl aggódónak tartja ezt a szitut.Biztosan igaz,hogy kell,hogy a gyerek szokja a nagyszülői közeget,de azért maradjunk annyiban,hogy mamája válogatja!Azért köszi mindenkinek!
A mi kislányunk imád a nagyszülőkkel lenni! Egészen pici kora óta nyugodtan rábíztuk a nagyszülőkre. Persze először felügyelettel, aztán elmentünk bevásárolni, színházba stb. Eleinte én is izgultam, hazatelefonáltam ha már nagyon nyugtalan voltam, aztán ahogy nőtt és teltek a hónapok egyre nyugodtabban bíztam rájuk. És mondhatom, hogy csak jót tett neki! 2 évesen sokkal fejlettebb és okosabb a kortársainál, folyékonyan beszél, mert mindenkitől tanul valamit. Pl. anyámtól mondókákat, apósomtól hogy hogyan kell fára mászni, apámmal bárányt simogat. :-) A kedvence apósom, mert ő mindenben benne van, pl. felteszi a fára, akár órákig fogócskázik vele stb. Mit számít az, hogy eleinte fordítva adta rá a pelenkát? :-) Anyósom kevésbé figyel rá, de ezzel csak ő jár rosszabbul (a múltkor összetörte az egyik virágcserepét).
Senki sem tökéletes a rokonok közül, de mindenki nagyon szereti a kislányunkat és a tőle telhető legjobbat nyújtja neki. Nekünk ez pont elég!
2012. márc. 27. 16:15
Szerintem még azért is nagyon jó hogyha a nagyszülőkkel is van a kicsi,mert olyan nyugalommal,átéléssel,odaadással és belefeledkezve mindenben lehet játszani, és rengetek olyan játékot lehet játszani a babákkal,amit a fiatal szülők nem is ismernek már. Sok esetben ezeket helyettesíti a játék, a mese. De az biztos,amit a nagyszülőkkel játszanak,azt sohasem fognak elfelejteni. Egy igazi unoka-nagyszülő játszáshoz nem kell játék, elég a leleményesség és a türelem.Nagyszülőként írom,mert ezt tapasztalom.Pár hónapos baba az úgymond "semmin" is úgy tud kacagni,hogy szinte belekönnyezik!!!
2012. márc. 27. 16:38
Kedves Nagymama!
Vannak ősnagymamák, akik dicsérni valóak, minden tiszteletem az övéké és vannak azok, akik úgymond lekakilják, hogy van unoka, fontosabb egy afrikai utazás vagy a saját kényelmük vagy simán megbízhatatlanok. Ezen utóbbiakra azért nem bíznám a gyerekeimet. Vagy, ha a nagyszülőt nem érdekli az unoka, akkor mit csináljak? Nem hinném, hogy ezért a gyerekem szeretethiányos lesz, ez a helyzet.
2012. márc. 27. 17:42
Ezt az Afrikai utazás dolgot most nem értem. Vagy lemaradtam valamiről? Szerintem azért egy nagymama nem önző, mert szeretne ő is kikapcsolódni, és azt mondja, hogy ő most el fog utazni pihenni, ezért egy-két hétig ne tervezzenek vele. Elvégre felnevelt már x gyereket, neki is jár, hogy ilyen jellegű kötöttségek nélkül ő is kimozdulhasson. Vagy nem? De mondom, nem tudom miről van szó, én itt elvesztettem a fonalat szerintem.
2012. márc. 27. 18:31
Kapcsolódó kérdések: