Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van köztetek olyan, aki...

Van köztetek olyan, aki megbánta, hogy gyereke lett?

Figyelt kérdés
Tudom. Kapásból le leszek oltva. Már a kérdés felmerülése is tabu. De mielőtt elítélsz azért szeretném leírni a történetemet. Legalább így anoniman. 38 éves vagyok, 10 éve házas a férjemmel. Kerek 8 évet küzdöttünk a babáért. Mind a kettőnknél voltak gondok, a 4.lombik lett sikeres. Hatalmas csalódás volt mindig egy újabb sikertelen beavatkozás, a házasságunk is eléggé megrogyott. Én testileg is eléggé tönkrementem, de nem érdekelt. Ezalatt a hosszú évek alatt más sem lebegett a szemem előtt, csak, hogy szeretnék kisbabát. Az utolsó próbálkozásnál, már a férjem mondta, ha nem jön össze, befejezzük. Ő inkább elválik. Szóval megtörtént a csoda és a 4.lombik sikeresen megtapadt. Mindenki csodaként emlegette, én is a felhők között jártam még a terhesség alatt is. Fel sem tudtam fogni, hogy a gyönyörűen berendezett babaszobának végre lesz lakója. Aztán 3 hete megszületett a lányom. Mindenki úgy gondolja, ki sem látok a boldogságtól, de ez nincs így. Senkinek nem sem merem elmondani, de engem nem öntöttek el az anyai érzések. Szétszakad a hasam, fáradt vagyok, hiányzik a munka stb..Tudom ez mindenkinél így van, de normál esetben kárpótol a kis "csodád". Mindenki így beszél róla. Hogy bármilyen nehézségért megérte, ő az életem satöbbi. Én tisztába rakom, megetetem, szeretgetem, de mégsem érzem azt a mindent elöntő szeretetet. Ilyen hülyeségek járnak a fejembe, hogy megérte ezért ennyit küzdeni? Tényleg ezt akartam? Mi van, ha a természet direkt rendezte úgy, hogy én nem vagyok alkalmas anyának? Valamelyik nap eljöttek a munkatársaim. Sírtam, mikor elmentek. Nem vagyok karrierista, sem semmi ilyesmi, egyszerűen bezárva érzem magam. A lányom ráadásul nagyon sokat sír, és lehet, hogy ez az én hibám, mert nem érzi, hogy igazán szeretem. Szörnyű embernek érzem magam, sose gondoltam, hogy én aki mindent megtett volna egy babáért így fogok érezni. A férjemmel is megromlott a viszonyom, úgy érzem, még ő sem tudta feldolgozni. Mindenkit megnyugtatok, sose bántanám a gyereket, ha esetleg letámadtok. Nem ordítok vele, foglalkozok vele, csak itt bent érzem, hogy valami nem stimmel. Sehol sem merem elmondani, akármilyen anyával beszélek, csak és kizárólag csodaként beszél a gyerekéről. Mért vagyok ilyen selejtes? Mit kéne tennem, hogy változzanak az érzéseim? Egyáltalán fognak? Vagy én sose leszek jó anya?
2012. febr. 28. 10:43
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Bár nekem nem lombikos a babám, sőt fiatal is vagyok, DE bennem hasonló érzések voltak. Anyu velünk él, ő is fiatal, az első pár hétbe konkrétan olyan érzésem volt, mintha nem is az én fiam lenne, hanem csak az öcsém. Elláttam, de nem éreztem az enyémnek. Bennem is megfordult, hogy nagyon rossz anya vagyok, leszek. Ezt még tetőzte az is, hogy nem tudtam szoptatni, vagyis tudtam, de csak fogyott szegénykém, a dokinő meg közölte, hogy küdjünk még egy kicsit a szopival, hátha több és jobb lesz. Hát több az lett, de jobb nem, végül úgy éreztem magam, hogy még éheztetem is szegény gyereket. Sok könyörgésre írtak fel tápszert. Onnantól kezdve a fiam nem sírt, egyre mosolygósabb lett. De éreztem még mindig nem az igazi.

Kb 2 hónapos volt amikor azt éreztem, tényleg én vagyok az anyja. És onnantól kezdve minden megváltozott. Ma a világ összes kincséért nem adnám fel. Amikor csak úgy odajön megölelni, amikor beteg és gondoskodok róla a szemével szinte azt mondja, köszönöm, anya. Ezekért érdemes élni.

Meg fog benned változni hidd el!

Jó anya leszel, főleg, hogy meg is tudod fogalmazni ezeket! Ha mással nem beszélj a védőnőddel, hidd el, ha jó védőnő meg fog érteni és tud segítséget ajánlani, adni.

Sokat segítene az is, ha lenne néha egy-egy szabad órácskád. Én belezakkantam volna, ha csak és kizárólag babás anyukákkal lettem volna. Van egy barátnőm, idősebb nálam, neki is van gyereke, de már tizen éves. Nagyon jó volt vele beszélgetni néha gyerek nélkül és nem csak a szopi, kaki, pisi, stb volt a téma.

Amit írtál egyik kommentedbe, hogy nem tudtál az anyukákkal azonosulni, akik csak a babáról kérdeztek, meg szopi idején no szex. Hidd el, nem attól jó anya valaki, ha csak a babájáról tud beszélni valamint mindent és mindenkit felad érte. Attól még, hogy anya vagy feleség és barátnő is!

2012. febr. 28. 14:20
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

Nos, csatlakozom a sok előttem szólóhoz, aki megért téged, én is így éreztem sokáig. Nagyon fontolgattam, hogy csinálok egy klubot „depressziós” anyáknak (nem voltam diagnosztizált depressziós), ahol jól kibeszélhetjük magunkat, és legalább látjuk, hogy nem vagyunk egyedül.

Abban volt szerencsém, hogy az ismerőseim közt több olyan lány is volt/van, akik nem szégyellték bevallani, hogy nekik is hasonló gondolataik vannak, így jó humorral, ironikusan elcsevegtünk a „szenvedéseinkről”.

Ha számít bármit a véleményem, szerintem az anyaság egy olyan dolog, amit nem lehet előre elképzelni. Beszélhetsz róla bárkivel, úgysem tudod, mi vár rád a szülés után. Ha az ember gyereke sírósabb (az enyém is az volt), kipurcan az ember egy idő után, és minden baja lesz, hülye gondolatai támadnak, bezárva érzi magát – és ez valójában tényleg egy csapda, mert nem tudsz menekülni. Hiszen már van egy gyereked, akiért életed végéig felelősséggel tartozol, és aki miatt sok-sok dologról le kell, hogy mondj. Lehet, hogy ezt valakinek könnyen megy, vannak, akiknek nem. Erre mondom azt, hogy mások vagyunk, de azért vannak tendenciák a viselkedésben, és tudod mit?

Szerintem örülj annak, hogy te azon anyák közé tartozol, akik megmaradnak nőnek és embernek is, akiknek vannak más vágyaik is. Én újabb iskolába kezdtem járni, mikor a gyerekem egyéves lett – és soha nem élveztem még ennyire a tanulást. Szükségem volt intellektuális ingerekre is, mert lássuk be, a gyereknevelés inkább érzelmileg leterhelő.

Még valamit arról, amit írtál, hogy vki nem szexel a férjével: lehet, hogy szívtelen dög vagyok, de nem értem meg azt, ha valaki csudaboldog anyuka, de nem szexel a férjével. Vulgárisan fogalmazva nekem ez olyan, mintha semmibe venné a férfit, mintha csak addig kellett volna neki, amíg felcsinálja, aztán még persze szükség van rá esetleg pénzkereső gépként, de egyébként hagyja békén. Fura. Ahogy az is, hogy nem érzik ezek a nők, hogy „egyszerepesek” lesznek, megszűnnek nőnek lenni ettől.

Ne hitesd el magaddal, hogy rossz vagy, és mások tökéletesek! Mindenkinek megvan a maga baja, és ami a legfontosabb a te helyzetedben, tudd, hogy nem te vagy az egyetlen aki így érez, csak hát erről nem „illik” beszélni általában.

Hogy jó anya leszel-e valaha? A lányodnak te vagy a lehető legjobb anyja. A leírásod alapján nagyon lelkiismeretes vagy, ezért könnyen lehet, hogy kételyekkel fogsz küzdeni a gyereknevelés kapcsán (pusztán, mert belegondolsz majd a dolgokba, nem „zsigerből nyomod”). De szerintem inkább kételkedjék az ember, és gondolja át a dolgokat, mint hogy meneteljen fejjel a falnak.

2012. febr. 28. 15:00
 23/26 anonim ***** válasza:

15:00-ás „kisregényíró” vagyok megint:

„Mi van, ha a természet direkt rendezte úgy, hogy én nem vagyok alkalmas anyának?”

Erről még az jutott eszembe, hogy (bár lehet, hogy marhaság), egy kicsit fatalista vagyok, és azt gondolom, semmi nem történik véletlenül, és ha nem kellett volna, hogy gyereked legyen, nem is lett volna. Azt próbáld megkeresni esetleg, hogy mi lehet az, amit neked meg kell tanulnod azáltal, hogy gyereked van, mire mutatott rá az egész szenvedés a lombikprogrammal, milyen, esetleg eddig magad előtt is ismeretlen érzések, készségek jönnek elő a sírós gyerkőc miatt. (Bocs, nem ismerlek, nehogy megbántódj, de pl. lehet, hogy alapvetően türelmetlen vagy és álomvilágban élsz, és ezért kaptad, hogy várnod kellett a gyerek születésével, és sírós a babád?) Nem írok egyéb marhaságokat, de szerintem egy gyerektől baromi sokat tanul az ember magáról, és a világról.

2012. febr. 28. 15:30
 24/26 anonim ***** válasza:
Hű, jó sokan írtak.Csak győzd olvasni. Mindenki nagyon jó dolgokat írt. olyan sokan vagyunk így. De csak mert annyira nem lehet felkészülni erre a dologra. Hiába olvas utána az ember a terhesség alatt. Igazából fogalma sincs. A gyermekágy 6 hét. Össze kell szokni. Arról nem beszélve, hogy engem még később is fogott el a kétely. Nehezen indult a szülés, császár lett. Nehezen indult a szoptatás, a hozzátáplálás, a dackorszak, stb. Bár az első három hetünk volt az, amire nem szívesen emlékszem vissza. Rengeteget bőgtem a szoptatás miatt. Én is azon gondolkodtam, miért hiszi mindenki, hogy olyan boldog vagyok. Azt hittem, ez a depresszió. Nem az volt. Van egy barátnőm, aki érezte, hogy szükségem van egy nagy beszélgetésre. Eljött. Több órát volt nálam. Elmesélte, hogy ez náluk is ilyen volt. Teljesen kész volt az elején. Arról senki nem beszél, nem ír, hogy mennyire nehéz az eleje. Egy babát látunk, akit gondozni, ápolni kell. Az érzések nem biztos, hogy elárasztanak. Jó volt hallani, hogy ez másoknál is így van. Aztán kialakult. Most már csak emlékek. Két éve volt. remélhetőleg két-három nap és itt a kistestvér. Már másképp állok hozzá. Nem várok világmegváltó nagy érzéseket. Így lehet még több idő lesz, míg mind a négyen összeszokunk. de ha több idő kell, hát több idő kell. A kezdeti fáradtság néhány hónap után elmúlik. A hormonváltozásokról nem is beszélve. Biztosan nem megbántad, csak nem telt még el elég idő, hogy akklimatizálódj. Kitartást!
2012. febr. 28. 15:51
 25/26 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenki válaszát, annyira aranyosak vagytok!!! Jó tudni, hogy nem csak nekem vannak/voltak ilyen hülye érzéseim. Már végső elkeseredésebben írtam ide, mert szemtől szembe nem mertem erről még senkivel beszélni, de azt hittem, majd kapok vagy 20 kommentet, hogy gyökér vagy, én az első perctől kezdve szerelmes vagyok a gyerekembe. Igyekszem kialakítani a kötődést, bár az érzéseket nem tudom megerőszakolni. Érdekes, mert én szoptatom is, és ugye mindenki azt mondja, attól kialakul egy nagyon erős kötődés. Hát én napi rutinnak érzem. Megszoptatom (ami egyébként inkább fájdalmas, mint jó érzés), lefejem, mert ez a dolgom. Kicsit mindent így csinálok, tudom, hogy kell és kész. Napi rutin. Például elgondoklkoztam, ha sír, nem az szokott lenni az első gondolatom, hogy felveszem, mert szegénynek baja van, hanem hogy felveszem, mert fel kell vennem. Mintha nem egészen az én gyerekem lenne, csak egy baba aki rám van bízva. Nem vagyok egyáltalán büszke ezekre az érzésekre. Nagyon remélem, ha már lehet vele "kommunikálni" akkor elönt az az anyai érzés. A szexre visszatérve: Szerintem is hülyeség, amit a csaj mondott, én csak hümmögtem..És ha mondjuk 1,5éves koráig szoptatja, vagy tovább? Szégyen nem szégyen, én alig várom, hogy leteljen a 6 hét és lehessen és újra nőnek érezzem magam. Veszélyeztettet terhesként már majdnem fél éve nem volt. Egyenlőre még inkább érzem nőnek magam, mint anyának, ennek ellenére teszem a dolgom és várom, hogy javuljon a helyzet. És tényleg nagyon jó tudni, hogy nem én vagyok ezzel a világon egyedül..
2012. febr. 28. 16:25
 26/26 anonim ***** válasza:
24-es vagyok. Én is nagyon vártam, hogy leteljen a 6 hét és egy picit egymásra találjunk a férjemmel.Jó volt. Nem csak a szex miatt, hanem kicsinek,gyengének, védtelennek éreztem magam és ilyenkor talán fel is töltődtem, tőle merítettem erőt. persze nem csak ilyenkor, de én nagyon bújós vagyok, nekem sokat számít. Biztosan jót fog tenni nektek és egymásra találtok. A napi rutinnal kapcsolatban a rutinszerű érzések elmúlnak úgyis... Minden jót!
2012. febr. 29. 21:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!