Márc.31 szól a hat. Idejű szerződésem. Simán meg van a 180 nap biztosított jogviszonyom, de ha elmegyek munkanélküli segélyre, akkor is csak 3 hónapig leszek ellátott. Mit tegyek, hogy TGYÁS-t és GYED-et kapjak?
Csatlakozom az elsőhöz.
Ha nincs meg a 365 napod, akkor sehogyan sem fog járni a tgyás és a gyed.
Mikorra vagy kiírva? És mikortól dolgozol?
Szia!
Mintha én tettem volna fel a kérdést...Csak én aug végén fogok szülni.Én azt találtam ki,hogy nem jelentkezek be egyből a munkanélkülire,majd csak június közepe felé,és 28 nappal a szülés előtt megigényelem a Tgyást...és még idő is marad a munkanélküliből...Csak a könyvelő valami olyasmit hadovált,hogy gondoljam meg mert akkor a GYED igénylés 2013-ba lesz és így a 2012-t veszik alapul...nem fejtette ki még bőven,h mire gondolt itt pontosan...A bérem nem változott,2007 óta folyamatos a munkaviszonyom,és úgy tudom GYED-hez a szülést megelőző 2 évben kell meglennie a 365 napnak...Valaki érti mire gondolt,vagy én nem értem csak?
Ha augusztus 2-re vagy kiírva, akkor május közepe előtt nem érdemes kérned az álláskeresésit, hogy járjon a gyed is, ne csak a tgyás. Esetleg azt megteheted, hogy 30 napon belül kéred, és megigényled a tgyást 28 nappal a szülés várható időpontja előtt - így két legyet is ütsz egy csapásra: egyrészt folyamatos lesz a biztosítotti időd, nem lesz benne 30 napnál hosszabb megszakítás, másrészt (emiatt) mind a tgyás mind a gyed alapja a tavalyi jövedelmed lesz.
A lényeg, hogy mikor szülsz, (vagy mikor igényled a tgyást) akkor kapd az álláskeresésit, és maradjon pár napod a tgyás lejárta után, mert gyedre csak akkor leszel jogosult, ha álláskeresési támogatásban részesülsz, amikor igényled.
Utolsó: nem tudom, mit magyarázott, mert neked a gyed igénylésed mindenképpen átcsúszik 2013-ra. És mivel nem lesz folyamatos a jogviszony (30 napnál hosszabb lesz benne a megszakítás), a korábbi jövedelmedet nem is fogják figyelembe venni, hanem a gyed alapja a minimálbér lesz, a tgyás alapja meg az álláskeresési alapjának 30-ad része.
Viszont ez még mindig több, mint a gyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!