Mit tegyünk majd testvérféltékenység megelőzésére?
A férjemnek van egy fia, nagyon szoros a kapcsolat közöttük. Az első közös babánk mire megszületik, a fia 5 éves lesz.
Hány hónaposan mondanátok el neki, hogy jön a pici? Én félek, hogy nem fogadja majd szeretettel, mert hogy az apja eddig csak az övé volt. Vagy már sokkal előtte készítsük fel, hogy ezentúl nem csak vele fog foglalkozni?
Akinél volt hasonló helyzet, hogyan kezeltétek?
off: te az a kérdező vagy aki majd 1-2 év múlva fog gyereket szülni, a párja nem megy bele előbb. most építkeztek és nem szeretnél a párod gyerekének szobát építeni és egyáltalán azt se szeretnéd, hogy majd ott aludjon a féltesó? vagy legalább az első 6 hétben oda menjen?
bocs ha tévedek, meg hogy offolok csak mostanában sok kérdése volt annak a kérdezőnek és nekik is pont 5 éves lesz a "nagy". csak érdekelne, hogy jön a tesó? :)
Én felkészíteném őt, de nem azt mondanám, hogy ezentúl nem csak veled fogunk foglalkozni, hanem azt mondanám inkább hogy a kicsi még nagyon magatehetetlen, segíteni kell neki stb. Szóval nem arra utalnék, hogy ő háttérbe fog szorulni, hanem inkább azt emelném ki, hogy a kisbabának segítségre van szüksége.
Én hamar elmondanám neki, nem titkolóznék. Felfogni úgyis csak akkor fogja amikor tényleg meglátja majd a babát, viszont ha addig is sokat beszéltek róla, akkor megjegyzi a fontos dolgokat, és tudni fogja, hogy nem azért van kevesebb időtök, mert nem szeretitek, hanem azért mert a kicsinek még szüksége van a gondozásra.
Egy 5 éves már elég okos, sokat meg fog érteni, és lehet várni is fogja, hogy ő is segíthessen. Unokaöcsém így volt, nagyon természetesen fogta fel, hogy lett egy testvére, és amellett hogy imádja nyúzni is, magától is sokat segít.
S lazíts, ne félj előre.
Nem az a kérdező vagyok.
Nálunk úton a baba, csak még nem tudjuk mikor mondjuk el. Ugye a 12. hétig bármi történhet sajnos, ezért addig gondoltuk nem szólunk. De utána már csak kéne. És együtt vagy csak az apja mondja el neki? Vagy valami kistesó jön mesekönyvre is gondoltunk...
első vagyok.
bocsánat :)
először szerintem vetessétek fel neki, hogy nagyon szeretnétek kistesót és majd így meg úgy történik és ha már lelkes, akkor mondjátok el neki.
habár nálunk közös az elsö is, de vettem egy könyvet és végig fogom olvasni ami a testvérekröl szól. még csak bele olvastam, leginkább arról ír mit nem szabad.
Szerintem 12-ik hét elött ne konkrétan mondjátok el neki, csak beszéljetek sokat babáról kistesórol stb.. ö még úgy sem tudja hogy mikor kell egy babának megszüeltnie.
ha jó a viszonyod a gyerekkel, mineképpen ugyan annyi törödés kell neki majd a abab születés után is mint most. Nem tudom mire vagy képes, de ha tudod kezeld mintha a sajátod lenne, mert egy része az életednek.
Mindenképpen éld bele az ö helyébe. Ne mostohatesó legyen hanem a testvéred.
A TE testvéred. Legyen büszke hogy testvére lesz stb...
Ajánlom a Tesó ügy című könyvecskét.
Őszintén? Idővel semmit. Megelőzni teljesen nem lehet.
Amit tehetsz terhesség alatt:
Ha mód van rá, vidd el Őt is vásárolni a kistesónak, válasszon Ő is valamit Neki, közben Ő is kaphat valami kis apróságot.
2 lányom van. A nagy 16,5 hónapos volt, mikor megszületett a pici.
Az elején is mindenbe belevontuk, segített pelenkázni, fürdetni, öltöztetni, tényleg mindenbe.
De most (igaz ez már más kor) a nagy 2.5 éves lesz, a kicsi 1 éves lesz, és sok a veszekedés. Legfőképp nem is a féltékenység miatt, hanem a nagy dackorszakát éli és félti a játékait. "ez az enyém" és mindig az kell éppen ami a kicsinél van. De persze ez hasonló korú gyerektársaságban is megvan. Persze sok a pozitív dolog is. (minden este telepakolja a pici ágyát játékokkal, hogy tudjon játszani Ő is ha nem alszik...)
Azt tudom tényleg tanácsolni, hogy próbáljátok meg mindenbe belevonni. Akár egy ultrahangra elvinni, vagy vásárolni. És később is, had érezze, hogy Ő a NAGY, aki segít mindenben.
Boldog babavárást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!