Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy lehet kezelni azt a...

Hogy lehet kezelni azt a helyzetet, amikor a párotok mindent kioktatásnak vesz, amit mondtok neki? Már nem merek tőle kérni semmit, mert mindig megsértődik.

Figyelt kérdés

Első babánk és elég sok ezzel kapcsolatban a probléma.

Pl.: megkértem már többször is, hogy ne pakolásszon, csörögjön este, ha már alszik a lányunk (nappal nem zavar). A villanykapcsolónk baromi hangos, de azért csak kapcsolgatja, vagy az ajtót is be lehet csuki halkabban stb.

Amikor álmos a lányunk és megkérem, hogy altassa el, nem veszi figyelembe amit mondok, hogy mondjuk ne susogjon neki, mert akor nem alszik el. Pedig ugye én vagypk 95%ban vele, és ismerem a szokásait. Erre persze megsértődik.

Vagy fürdésnél is mindig úgy vetkőzteti, hogy sírás lesz belőle, hiába látja tőlem, hogy hogyan kell, nem csinálja úgy. Mintha be akarná bizonyítani, hogy ő is meg tudja csinálni. De könyörgöm, ha egyszer nem jól csinálja... :(

Az meg már csak hab a tortán, hogy mindent elfelejt, hiába mondom neki. Már tucatszor megkérdezte, hogy mikor lehet spenótot vagy szalonnát stb-t adni? De mindig újra megkérdezi, és meg van sértődve amikor azt mondom, hogy már egyszer elmondtam, ne kelljen mindig elmondanom.

Vagy nekem kéne valamit szednem? Túlzásba viszem? De nem tudom szó nélkül megállni :( Nem szeretném, ha nagyon elmérgesedne a helyzet :(

2012. febr. 5. 10:28
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

2-3 vagyok

Hosszú távon úgy jársz jól, ha hagyod kibontakozni.

És tudod senkinek nem kívánom ezt, ahogy mi is jártunk, de lehetnek ilyen vagy hasonló szituációk más családokban is, és akkor nagyon de nagyon nagy haszna van, ha apának már van némi gyakorlata.

amikor a kisebbik gyerekem 10 hónapos lett, kórházi kezelésre szorultam. 3 héten át jártam naponta kezelésekre, és napi 5-6 órát voltam távol a családtól.

Igaz főztem nekik, de MINDEN mást apa csinált. Pedig neki nehéz dolga volt, mert a pici akkoriban még masszívan szopizott, és velem ugyebár cicin aludt el, letettem és kész. Neki meg magának kellett elaltatnia valahogy, és közben persze ott volt a 2,5 éves nagy is...

Ő maga találta ki, hogy beteszi a babát a hintába, és addig hintáztatja, amíg már lekókad a feje, akkor átette az ágyába, és aludt is.

Szóval hidd el, a férfiak nagyon sok mindenre képesek, csak hagyni kell őket!

És ne kerüljetek ilyen helyzetbe, de az is jól jöhet, ha egyszer egy szombatot a barátnőiddel töltesz majd, és nem kell azon agyalnod, hogy jajj mit fog csinálni közben a férjed a babával.

Nem tudom hány hónapos a pici, de biztos hogy apa is profin el tudja látni.

Vegyél erőt magadon, menj át a másik szobába. Hadd fürdessen ő is! :o)

2012. febr. 5. 14:12
 12/19 A kérdező kommentje:

7 hónapos.

Mondjuk elég ritkán van itthon a párom, mert 24-48ban dolgozik, a szabad napjain meg másodállásba megy. Hetente 1, max 2 nap van amikor egész nap velünk van.

Igyekszem lazábban venni a helyzetet, mert nem szeretném, ha önnállótlan lenne és mindent tőlem kérdezne (pedig magától is kitalálhatná)

2012. febr. 5. 14:21
 13/19 anonim ***** válasza:

Nem olvastam a többi választ.

Nálunk is ugyanez volt, és amikor panaszkodtam valakinek, mindig azt tanácsolták, hogy legyek egy kicsit lazább.

Biztos jobban csinálsz mindent, mint a férjed, de akkor sem fog összedőlni a világ, és nem lesz a babának semmi baja, ha valami úgy történik, ahogy a férjed csinálja. Próbálj meg egy kicsit ráhagyni pár dolgot, először csak egy kis időre, lazulj el. Ne gondolj rá, hogy most nem te irányítod a dolgokat. Neked is könnyebb lesz, hidd el.

Nekem anyukám tanácsolta ezt, és hozzátette, hogy még mindig jobb, hogy a férjem is szeretne részt venni a gyerekkel kapcsolatos teendőkbe, minthogy lesz@rná, mi történik velünk, mint ahogy apám tette.

Örülj te is neki, hogy részt akar venni ebben, és engedj neki, mert különben tényleg el fog mérgesedni, vagy egyszerűen csak bele fog unni. És később még nagyobb problémák lesznek ebből, amikor majd nevelni kell a gyereket, és megegyezni olyan kérdésekben, hogy mit szabad és mit tiltsatok.

Nekem régen mindennel bajom volt, úgy mint neked még a villanykapcsolóval is, meg hogy miért nem jár halkabban a parkettán. Aztán lazítottam, pl engedtem, hogy együtt egyenek, pedig utálom, ha malacul esznek, a gyerek játszik az étellel, de ilyenkor inkább kimegyek hogy ne lássam mit művelnek. Még egy kis szusszanáshoz is jutok így. És meghagytam a páromnak, hogy utána takarítson el maguk után.

2012. febr. 5. 16:14
 14/19 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Még azt akartam írni, hogy a végeredményt nézd csak: Megfürdeti a gyereket? Elalszik a gyerek? Megeszi a kaját? Igen!, így vagy úgy, az mindegy. Később úgyis megtanulja, hogy melyik szülőnél mit lehet, és fog alkalmazkodni.
2012. febr. 5. 16:19
 15/19 A kérdező kommentje:
Evésről jut eszembe! Amikor elkezdtük a hozzátáplálást, látta, hogy hogy etetem és rámszólt, hogy etessem már szépen, ne legyen az arca kajás... Mondtam is neki, hogy tessék itt van, ha jobban tudod. Hát ő sem tudta megcsinálni, hogy tiszta maradjon :) Ezt az egyet már megtanulta :)
2012. febr. 5. 17:43
 16/19 anonim ***** válasza:

Tudni kell a férfiakról, hogy ők alapvetően ilyenek. Ha megpusztulsz sem tudsz ezen a fajta viselkedésen változtatni, csak ahogy az előttem válaszolók is írták, könnyíteni tudsz a helyzeten. Ők ilyenek. És egy szavad sem lehet a párodra, ha ilyeneket csinál (mosogat pl.)

Az én párom is ilyen, szerencsére én ennyire nem vagyok maximalista.

El kell fogadnod, hogy bár a te gyereked, de nem bánhat vele mindenki ugyanúgy, ahogy te. Most csak a párodról van szó, nem írsz a nagymamákról, rokonokról. El tudom képzelni, hogy ha mentek vendégségbe, vagy a nagyszülőkhöz, még ott sem tudod elengedni magad, mert félsz, hogy valaki nem úgy bánik a gyerkőccel, ahogy te szoktál. A gyerkőcnek semmi baja nem lesz, ha megtapasztal különféle bánásmódokat. Még picuri, de mi lesz majd a bölcsiben, oviban? Nem vele, hanem veled???? Ki fogsz készülni idegileg....

Mikor olvastam a kérdésed, gondoltam na én is kiírhattam volna, de aztán láttam, hogy nálunk nem ennyire durva a helyzet. Bár a párom valóban mindent kioktatásnak vesz, de mi már azon "vitatkozunk" hogy épp hisztizik e a fiunk, és hagyjuk, vagy valóban sír valamiért és vígasztalásra van szüksége. Vagy azon, hogy épp leteremtem, mert olyat csinált, apa nem látta, 1 perc múlva meg apával bájosan beszélget, csak annyit mond neki, hogy "kicsikém, anya mérges, de gyere játszunk...." stb.

Azért érzed a különbséget.

Az, hogy hogy pelenkázza, hogy fürdeti, a későbbi nevelésre nem lesz hatással, de a nevelési elveket azt valóban előre egyeztetnetek kell majd. Főleg, ha te ragaszkodsz a saját elveidhez. Ha így van, akkor adj apa kezébe majd könyveket, hogy mire oda juttok, olvasson pár elvet, mert csak örök "veszekedésnek tűnő vita" lesz köztetek.

Fogd kicsit lazábbra magad, mert te fogod látni a kárát később! Mindig számolj 10-ig ezentúl, mielőtt valamit mondanál, ha nem is kritikának szánod. Rájössz majd, hogy sokszor jobb, hogy nem szólsz... :o))

2012. febr. 6. 13:07
 17/19 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy lesz még nehezebb is. Még nagyon pici, meg még igazából nem is csinál semmit, tehát ha rokon látogatóba megyünk akkor velem van végig. Jó, persze engedem, hogy mások is megfogják, meg játszanak vele, de igazából nem történik semmi lényeges. Nagyon szeretnék majd, hogy nyáron legyünk ott pár napot és akkor hosszabb időre is eljátszhatna a rokon gyerekekkel, de ezt még egyelőre el sem tudom képzelni. Maximum annyi időre adom ki a kezemből az irányítást amíg felporszívózok (ilyenkor ugye nem látom és nem is hallom őt) vagy most pl amikor kimentem havat lapátolni.

Nagyon nehéz 10ig számolnom, vagy csak 2ig, mert még a mondatot se mondta végig a párom, nekem már csúszik ki a számon a reakció.

Hogyan legyek lazább tanácsokat szívesen olvasnék még (persze úgy, hogy közben ne robbanjak mérgemben).

2012. febr. 6. 13:47
 18/19 anonim ***** válasza:

Nem tudom jársz-e még erre, de azért írok választ.

Nálunk ez úgy volt, hogy amikor apa volt vele, akkor ő és úgy csinált mindent, ahogy ő akarta. Ha nem sírt, akkor nem érdekelt. Én közben - főleg eleinte - inkább ott sem voltam.

Az altatásra még annyit, hogy a babák nagyon szeretik a mély férfi "susogást". Altatásnál, ha én énekeltem neki a nyuszi ül a fűbent, akkor ordított (tudom, lehet nem kellett volna az énakemmel kínozni :) ), ha ő énekelte neki, jó mélyen dörmögősen, akkor nagyon hamar durmolt is, vagy az én hasamon, még pici babaként sem aludt el, azt apjájén azonnal.

Tehát nem baj az, ha más csinálja.

Egyébként nem lenne baj, ha szednél magne B6-ot, (ha szeded, akkor bocsi).

2012. febr. 8. 13:08
 19/19 A kérdező kommentje:

Az éjjel teljesen rám hárul. Egyszer próbálta meg visszaaltatni éjszaka és hatalmas ordítás lett belőle. Azóta csak én megyek át hozzá.

Kicsit javult a helyzet ez alatt a pár nap alatt, de persze még van hova fejlődnöm.

Magnéziumo majd kipróbálom, köszönöm.

2012. febr. 8. 13:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!