Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Február közepén lejár a...

Február közepén lejár a gyesem, ha most teherbe esek, és még elmegyek táppénzre, akkor kapok utána megint gyedet?

Figyelt kérdés

Vagy egyáltalán ha az orvos kiír (miért ne) akkor, jogosult vagyok most is táppénzre?

Meg még van bent több mint negyven nap szabadságom, azt is kivenném.

2012. jan. 23. 11:37
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha folyamatos volt a jogviszonyod, akkor igen. A szabival kell kezdeni, utána lehet táppénz. Persze ha dolgoznál valamennyit jobb lenne.
2012. jan. 23. 11:57
 2/8 anonim ***** válasza:

belekérdezhetek én is? :)

utána ugyanannyi lesz a gyed-e, mint az első babával, vagy kevesebb?

2012. jan. 23. 12:05
 3/8 anonim ***** válasza:

Attól függ a munkáltató hogy készíti az igazolást.

A naptári kereset átlaga a gyed. Ha nincs kifizetett jövedelme, és elég ledolgozott napja, akkor a minimálbért veszik alapul. Ekkor kicsivel kevesebb.

2012. jan. 23. 12:13
 4/8 anonim ***** válasza:

Én is beleszólhatok?Nekem nem a szabival kellett kezdeni, mert a táppénzzel jobban jártam.Tehát Gyesből átmentem táppénzre, majd ugyanúgy jön a Tgyás, Gyed, Gyes.

A munkáltatóm kiszámolta, hogy melyikkel járok jobban.Ha kiveszem a szabikat táppénz előtt, vagy sem.Az utóbbi lett jobb.

2012. jan. 23. 12:22
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez azért nem teljesen így van. Olyan nincs, hogy attól függ, hogyan készíti a munkáltató az igazolást!

1. Nem kötelező kivenned előbb a szabikat. Egyik nap gyes, másnap táppénz.

2. Gyedet akkor számfejtik a minimálbérből, ha az igénylést megelőző naptári évben nincs 180 bérezett nap. Ha viszont azért nincs 180 bérezett nap, mert táppénzt/tgyást/gyedet kaptál, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a gyed alapja (az más kérdés, hogy lehet, hogy ez minimálbéres).

3. Ha még idén szülsz, akkor a tgyásodat a szabis pénz alapján számolják. Ha nincs szabis időszak, akkor a szerződés szerinti bér lesz az alapja, azzal, hogy max. a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet. A gyedet már jövőre igényled, így a gyed alapod az idei év lesz, amikor zömében táppénzt kaptál, így a táppénz alapod lesz a gyed alapod. Viszont ezzel nem mész semmire, mert a táppénz alapod a tavalyi éved, amikor gyest kaptál, így az minimálbéres.

4. A te esetedben az lenne a jó, hogy ha idén tudnál 180 bérezett napot összeszedni. Bérezett nap: meló, szabi, betegszabi (ez nincs terhesség esetén!). Nem bérezett nap: táppénz, tgyás, gyed, gyes ideje.

2012. jan. 23. 13:16
 6/8 anonim ***** válasza:
az hogy a "korábbi ellátás a gyed alapja" az azt jelenti, hogy a következő gyed-et a régi gyed-ből számolják, vagyis annak a megfelelő %a, tehát kevesebb, mint az első babával? jól értem?
2012. jan. 23. 13:24
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem. A korábbi gyed alapjául szolgáló jövedelem az új gyed alapja. Magyarul a br. gyed ugyanannyi, mint volt. Nettóban soha nem lehet tudni, hogy éppen mit variálnak (lásd: most éppen adójóváírás).
2012. jan. 23. 13:25
 8/8 anonim ***** válasza:
Akkor jó, hogy rákérdeztem még egyszer :)
2012. jan. 23. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!