Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ma szavaztak "atyáink" a...

Ma szavaztak "atyáink" a GYED, GYES, TGYÁS-ról. Mi lett a vége? Az eredmény? Nyertek? És lesz minden úgy ahogy tervezték,1 év gyed 1 év gyes? Mikortól?

Figyelt kérdés
2009. máj. 25. 14:52
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Arra én is kíváncsi vagyok, hogy végül megszavazták-e.

Múlt hét végén átböngésztem a törvényjavaslatot, a teljes itt tekinthető meg:

[link]

A tgyás, GYED-es rész a 19. oldal alján kezdődik (indoklása: számozott 14. oldal, mivel egyben van a törvényjavaslattal kb. a 43. oldalon található)

Röviden:

A JAVASLAT az, hogy mind a tgyás-hoz, mind a gyed-hez kell az előző két évből a 365 nap, a GYED annyi ideig jár, amennyi időt előtte anyuka biztosítási jogviszonyban töltött, de max. 2 év. (Vagyis, akinek éppen, hogy megvan a 365 napja, annak csak egy évig jár, akinek az előző két évet végigmelózta, annak 2 évig jár.)

GYED-nél, ha anya az igényléskor vagy azt megelőző két évben jogosult volt GYED-re, akkor az akkor megállapított folyósítási időnél nem lehet a jelenlegi folyósítási idő rövidebb. (Vagyis ha az első gyerekkel két évre voltál jogosult és ha az első után két éven belül szülsz újabb gyereket és a második gyerkőccel már nem lennél jogosult a 2 éves időtartamra, akkor is jár a két év gyed.)

23. oldal Záró rendelkezések:

A 40-42. § (ez vonatkozik a tgyás, gyed-re) 2010. május 1-én lép életbe! Azaz arra, aki április 30-án szül, annak még a jelenlegi, aki május 1-én szül, arra már ez fog vonatkozni.

Az viszont már nagyon b...ssza a csőrömet, hogy nem találom, hogy reggel óta más sem folyik a mindenhonnan, hogy a gyes-hez is hozzányúltak. Már harmadjára olvasom el a törvényjavaslatot, de ez erről nem szól! Még keresem, lehet, hogy másik napirendi pontként tárgyalták/tárgyalják?

2009. máj. 25. 15:08
 2/15 anonim ***** válasza:
Megszavazták.
2009. máj. 25. 15:13
 3/15 anonim ***** válasza:
Még nem hallani semmit. Legalábbis én már nézegettem, de még nem találtam róla semmit. Estére a hírekben remélem már mondanak valamit. Bár ha az lesz, amit terveztek, akkor.... Arról jobb nem is beszélni!
2009. máj. 25. 15:15
 4/15 anonim ***** válasza:
első válaszolónak: A gyeshez annyit nyúltak hozzá, hogy alanyi jogon innentől kezdve nem jár 3 évig csak 2-ig! Mást még nem hallottam róla!
2009. máj. 25. 15:30
 5/15 anonim ***** válasza:
78%

Utolsónak!

Igen, ezt már én is hallottam, de mivel hallani már sok mindent hall az ember, ezért mende-mondára és szóbeszédre én nem adok.

Abban a törvényjavaslatban, amit ma tárgyaltak a parlamentben, abban nincs benne a gyes, vagy el kell, hogy menjek szemészetre új szemüvegért. Azóta már még egyszer átolvastam és nem szól a törvényjavaslat a 1998. évi LXXXIV. tv. 20-28.§-ról (ez rendelkezik a gyes-ről).

És a mai napirenden, mely itt megtekinthető: [link] nincs semmilyen más olyan pont, amibe a gyes belerakható. Legalábbis szerintem. De ha valaki megtalálja és megosztja, akkor megköszönném.

2009. máj. 25. 15:44
 6/15 anonim ***** válasza:
Utolsónak: a kilences pont az .
2009. máj. 25. 15:47
 7/15 anonim ***** válasza:

A kilences pont pont nem az.

A 15:08-as válaszomból letölthető az a törvényjavaslat, amit 9. pontként tárgyalnak és abban nincs benne a gyes vagy csak én vagyok vak és nem találom. Ez sincs kizárva :)

2009. máj. 25. 15:56
 8/15 anonim ***** válasza:

vagyis akkor jól értem? azt írja az egyik válaszoló:

"A JAVASLAT az, hogy mind a tgyás-hoz, mind a gyed-hez kell az előző két évből a 365 nap, a GYED annyi ideig jár, amennyi időt előtte anyuka biztosítási jogviszonyban töltött, de max. 2 év. (Vagyis, akinek éppen, hogy megvan a 365 napja, annak csak egy évig jár, akinek az előző két évet végigmelózta, annak 2 évig jár.)"

Tehát ha én szülés előtt folyamatosan dolgoztam 4évet, akkor nekem a gyed a gyerek két éves koráig jár, utána meg a gyes 1évig? vagy a gyed és gyes jár összesen 2évig?

2009. máj. 25. 16:38
 9/15 anonim ***** válasza:
Neked meglesz az összes jutattás, ami eddig is volt! Jól érteted! :)
2009. máj. 25. 16:57
 10/15 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Én vagyok, aki már többször végigolvasta az ominózus törvényjavaslatot, de úgy látszik, hogy rajtam kívül nincs még egy leány a gáton :)

A 47. oldalon keresztül egy nyomorult mondat nem szól (vagy vak vagyok) a gyes-ről. Rengeteg mindenről szó van, leginkább gyámügyes dolgokról, a csp-ről csak annyi, hogy indokolt esetben az 50%-ig természetben is lehet nyújtani, és szó van a gyedről.

Pontosan így szól a meddig maradhatunk otthon gyed-en kérdéskör:

„42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár."

Értelmezés: aki az igénylést megelőző két év alatt egy év egy hónapot dolgozott, az egy év egy hónapot, aki a két év alatt végig dolgozott az két évig maradhat otthon.

Mivel én nem találtam a gyes esetleges módosítását sem ebben a napirendi pontban, sem másikban, ezért az maradt a régi, vagyis a gyerek 3 (ikrek iskolakezdés, tartós beteg 10) éves koráig jár.

2009. máj. 25. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!