Hogyan mondhatnam el a 3.5 eves kisfiamnak, hogy apa nincs tobbe?
A reszletekrol nem igazan szeretnek beszelni.
Nagyon apas a kisfiam, nem tudom, hogy ezt az egeszet hogy adjam a tudtara. Eddig azt mondtam neki, hogy elment messzire dolgozni, de azota mar eltelt 2. 5 het, es egyre tobbszor kerdezi tolem, hogy apa mikor jon mar...
Amellett, hogy elmondod neki az igazat, az is fontos szerintem, hogy néha beszélgessetek róla. Csak azért írom, mert már megmondani is nehéz, és nyilván az ember hajlamos azután tabuként kezelni a témát.
Nekem 6 éves koromban meghalt az édesanyám, emlékszem, mikor elmondta apu, de semmi több emlékem nincs róla. Pedig már nagy voltam! Apám nyilván összeroskasd, és nem akarta a témát feszegetni többet, inkább igyekezett úgy csinálni, mintha sose lett volna. A temetésre sem vittek el… Ebből adódóan lassan 30 éve hordozok magamban egy feldolgozatlan gyászt.
Beszélni kell róla szerintem.
Az nem derült ki számomra egyértelműen, hogy nálatok halálesetről van-e szó, de ha igen, az is fontos, hogy a gyereket el kell vinni a temetésre. Dr. Polcz Alaine-nek nagyon jó könyvei vannak a témában…
Ha félreértettem a helyzetet, bocsánat, de bárhogy is távozott el, szerintem az nagyon fontos, hogy beszéljetek róla, különben a gyerekben benne marad rengeteg kérdés, félelem, esetleg önvád.
Azért ezzel a temetésre mindenképp el kell vinni dologgal vitatkoznék.
6 évesen igen, elvihetett volna apukád, de 3,5 évesen nem biztos még, hogy jót tesz.
Én nem vittem el a 9 hónapos lányomat. Minek? Csak annyit érzékelt volna, hogy mindenki szomorú, sír... Ő nagyon együttérző kislány és mindig sír, ha valaki sír körülötte. Akkor is, ha egy felnőtt csendben csak könnyezve sír.
Ezt szerintem az anya tökéletesen meg tudja ítélni, hogy a gyereke mit fog fel belőle és mi jobb neki.
A 14. hozzászóló vagyok újra.
Lehet temetés ügyében vitatkozni, én azt hiszem, a gyereknek is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy elbúcsúzzon attól, akit szeretett. És szerintem az is normális normális kéne, hogy legyen, hogy lássa, mások (is) sírnak, mert ez a gyász velejárója, kifejezik, hogy szerették azt az embert.
Erről szól egy érdekes oldal egyébként (itt is Polcz Alaine egyik könyvét ajánlják többek közt, bár én nem innen ismerem): [link]
Én meg a 15. vagyok.
Igen, meg kell adni a lehetőséget, hogy el tudjon búcsúzni, ha már elég nagy hozzá.
Szerinted egy 9 HÓNAPOS gyerek el tud búcsúzni a temetésen?
Nem azt mondom, hogy nem lát sírni... csak azt, hogy túl kicsi még egy temetéshez. Ha 6 éves lenne, egyértelműen jöhetett volna. A 3,5 meg gyerektől függ, hogy könnyebbé teszi neki, vagy nehezebbé a történtek feldolgozását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!