Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikor és hogyan mondjam meg a...

Levka Reina kérdése:

Mikor és hogyan mondjam meg a kisfiamnak, hogy a Mikulást emberek testesítik meg?

Figyelt kérdés

Becsapni soha nem szoktam, viszont a Mikulás-várásnak van egy misztikuma, ami nekem még akkor is érdekes volt, amikor az iskola ablakán kopogott, pedig akkor már tudtam, hogy az valakinek az apukája. Félig-meddig mondtam már a most három és fél éves fiamnak, hogy Mikulás valójában a mesében van, de ő emlékezett rá, hogy már találkozott vele (szokott jönni hozzánk a Mikulás). Azt feleltem, hogy néha kilép a meséből a gyerekek kedvéért. Amúgy a kicsim most abban a korban van, hogy a halál témaköre is foglalkoztatja, azt is kérdezte, hogy Télapó mikor hal meg, arra azt mondtam, hogy SZERINTEM a Télapó soha nem hal meg, csak visszamegy a mesébe. (Mindig hozzáteszek ilyen utalásokat, hogy érzékeltessem, hogy ebben kicsit bennevan az én fantáziám is...) Szerintetek a mese, az izgalom, a gyermeki öröm kedvéért meddig engedhető meg egy ilyen kegyes füllentés?

Gondoltam rá, hogy elmondom, hogy ezt ugyanúgy eljátsszák, mint ő az óvodában a Szent Mártont a rúd-paripán, de sajnálom leleplezni az izgalmát. Úgy érzem, még nincs itt az ideje...

Szerintetek?

2011. nov. 27. 08:29
 1/7 anonim ***** válasza:
68%

ne mondd el neki, ismerősöm 10 éves fia még mindig hisz a Mikulásban

szerintem egyik szülő sem örülne, hogy ha az óvodában a te gyereke már tudná, hogy nem is létezik a Télapó és az ünnepségen mikor megjelenik a nagy szakállú akkor lekezdené kiabálni, hogy nincs is télapó

2011. nov. 27. 08:43
 2/7 anonim ***** válasza:
65%
Gyermekkorban az illúzió nagyon fontos! Nem szabad őket megfosztani ettől. Ezzel nem ártasz neki.
2011. nov. 27. 08:47
 3/7 anonim ***** válasza:
Én még nem mondanám el.... ha esetleg rájönne magától akkor mondanám el neki, hogy a télapó megkért h te vedd az ajándékot most már, mert a fiad már nagy! Ez szerintem egy elviselhető és kedves, feldolgozhatóbb válasz és nem is hazudsz neki. Legalábbis én ezt tenném.
2011. nov. 27. 08:47
 4/7 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem ezt nem a szülőknek kell elmondania. Ha nagyobb lesz, a közösségben (oviban, de szerintem inkább majd a suliban) futótűzként fog terjedni a hír, szerintem azt könnyebb feldolgozni. Én legalábbis nem tudom elképzelni, hogy a fiam elé álljak, és önként romboljam le azt az illúziót, amit pont én építettem fel. Majd rájön magától, onnantól már nyilván nem kell hazudni, de így direktben elmondani szerintem hülyeség.
2011. nov. 27. 11:34
 5/7 anonim ***** válasza:
93%

Nem tudom ti hol éltek, de nálunk jön Mikulás az oviba, a városba, a faluba, a boltba, a cukorbeteg klubba, hozzánk, mamához, keresztanyához.

Az én gyerekeim alapból rendkívül értelmesek, gondolom a te fiad is, nem hinném, hogy ne tudná ennyi Mikulást csak emberek testesíthetnek meg és ne lenne gyanús neki a dolog. De hisznek benne, küldtünk levelet, mit szeretnének tőle kapni.

Én nem is mondom meg nekik, mert magam is hajlamos vagyok úgy gondolni, hogy van Mikulás, még ha nem is ebben a formában, hogy ajándékot hoz s körbejárja a világot.

Hiszen élő személyről, Szent Miklósról van szó, és azt mondják, akit nem felejtenek el, nem hal meg. És az ő esetében erről van szó.

2011. nov. 27. 12:36
 6/7 anonim válasza:
Szerintem az ilyendolgokkal,mint telapo es jezuska nem kell foglalkozni, marmint azzal, hogy gyermekunket felvilagosztsuk arrol, hogy az hogy is van valojaban. majd idovel ugyis rajonnek maguktol. szerintem mikor mi kicsik voltunk a mi szuleink sem mondtak semmit errol, es nem lettunk "lelki serultek" ez miatt.
2011. nov. 27. 16:55
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem szabad még elmondani! Majd rájön. Az én lányom még suliban is vitázott a társaival, hogy de igenis van Mikulás! :)

Ismerek olyan anyukát, aki a 2. gyereknek őszintén válaszolt egy hasonló kérdésre, azt hiszem nem pont a Mikulás volt, de mindegy is, szóval a gyerek totál kikészült, anyuka azt mondta, soha többet nem mond el ilyesmit.

2011. nov. 27. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!