Mikor és hogyan mondjam meg a kisfiamnak, hogy a Mikulást emberek testesítik meg?
Becsapni soha nem szoktam, viszont a Mikulás-várásnak van egy misztikuma, ami nekem még akkor is érdekes volt, amikor az iskola ablakán kopogott, pedig akkor már tudtam, hogy az valakinek az apukája. Félig-meddig mondtam már a most három és fél éves fiamnak, hogy Mikulás valójában a mesében van, de ő emlékezett rá, hogy már találkozott vele (szokott jönni hozzánk a Mikulás). Azt feleltem, hogy néha kilép a meséből a gyerekek kedvéért. Amúgy a kicsim most abban a korban van, hogy a halál témaköre is foglalkoztatja, azt is kérdezte, hogy Télapó mikor hal meg, arra azt mondtam, hogy SZERINTEM a Télapó soha nem hal meg, csak visszamegy a mesébe. (Mindig hozzáteszek ilyen utalásokat, hogy érzékeltessem, hogy ebben kicsit bennevan az én fantáziám is...) Szerintetek a mese, az izgalom, a gyermeki öröm kedvéért meddig engedhető meg egy ilyen kegyes füllentés?
Gondoltam rá, hogy elmondom, hogy ezt ugyanúgy eljátsszák, mint ő az óvodában a Szent Mártont a rúd-paripán, de sajnálom leleplezni az izgalmát. Úgy érzem, még nincs itt az ideje...
Szerintetek?
ne mondd el neki, ismerősöm 10 éves fia még mindig hisz a Mikulásban
szerintem egyik szülő sem örülne, hogy ha az óvodában a te gyereke már tudná, hogy nem is létezik a Télapó és az ünnepségen mikor megjelenik a nagy szakállú akkor lekezdené kiabálni, hogy nincs is télapó
Nem tudom ti hol éltek, de nálunk jön Mikulás az oviba, a városba, a faluba, a boltba, a cukorbeteg klubba, hozzánk, mamához, keresztanyához.
Az én gyerekeim alapból rendkívül értelmesek, gondolom a te fiad is, nem hinném, hogy ne tudná ennyi Mikulást csak emberek testesíthetnek meg és ne lenne gyanús neki a dolog. De hisznek benne, küldtünk levelet, mit szeretnének tőle kapni.
Én nem is mondom meg nekik, mert magam is hajlamos vagyok úgy gondolni, hogy van Mikulás, még ha nem is ebben a formában, hogy ajándékot hoz s körbejárja a világot.
Hiszen élő személyről, Szent Miklósról van szó, és azt mondják, akit nem felejtenek el, nem hal meg. És az ő esetében erről van szó.
Nem szabad még elmondani! Majd rájön. Az én lányom még suliban is vitázott a társaival, hogy de igenis van Mikulás! :)
Ismerek olyan anyukát, aki a 2. gyereknek őszintén válaszolt egy hasonló kérdésre, azt hiszem nem pont a Mikulás volt, de mindegy is, szóval a gyerek totál kikészült, anyuka azt mondta, soha többet nem mond el ilyesmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!