Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen prekoncepcióid vannak...

Milyen prekoncepcióid vannak a fejtetvességgel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Ez tulajdonképpen egy szociológiai felhangú kérdés, arra vagyok kíváncsi, ki hogy vélekedik arról, ha valakinek a gyereke (ovistárs, osztálytárs vagy ő maga) feje tetves lesz.

Bevallom, én – bár tisztában vagyok vele, hogy a tetvek „liberálisak”, nem válogatnak – kicsit mindig azt éreztem, összefüggésben van ez az ápolatlansággal… mindaddig, amíg az én gyerekem meg nem kapta valahonnan.

Szerintetek természetes, hogy szól az ember a gyerekközösségben, hogy serkét talált a gyerek fején, vagy sokan elmismásolják, mert szégyenlik?

Holott, lássuk be, csak úgy szüntethető meg, ha minden érintett (vagy potenciálisan érintett) akcióba lép.

2011. nov. 29. 11:53
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Muszáj szólni, mert a gyerek is megkapta valahonnan, és valószínűleg adta is tovább, tehát már csak azért is érdemes megemlíteni, mert ha nincs az egész csoport átnézve és szükség esetén kezelve, akkor soha a büdös életben nem lehet megszabadulni a tetvektől.

Emlékszem, általános iskolás koromban az én hajamban is volt tetű, és nagyon rosszul éreztem magam miatta - azóta tudom, hogy ez nem szégyellni való dolog, mert gyerekközösségben nagyon gyakori. Az én gyerekeim is átestek rajta, pedig nálam aztán kevés anyuka figyel jobban az ápoltságra, és mégis. Felütötte a fejét a csoportban, az óvónénik aznap szóltak minden szülőnek, hogy nézzék át és kezeljék a gyerekeket.

2011. nov. 29. 11:58
 2/14 A kérdező kommentje:

Egyetértünk mindenben.

Igazából arra lennék kíváncsi, általános-e, hogy az emberek úgy állnak ehhez, mint amikor én meséltem valakinek, hogy a gyerekemnél sajnos ez van, és azt reagálta, hogy „Nahát! De hogy fordulhat elő ez egy XII. kerületi intézményben?!?”

Mert szerinte a „nyóckerben” ez oké, nade Budán? :)

2011. nov. 29. 12:08
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is volt kiskoromban, és jól ápolt család vagyunk. Kb az egész csoport tetves volt jó darabig.

Hamarosan kezdi az ovit a kislányom, sokat gondolok a tetvekre, remélem lesznek olyan liberálisak és nem a lányom fejét választják majd ki. Remélem szólnak majd időben az óvónénik.

Én szólnék, ha találnék valami gyanúsat, szégyen nem szégyen, ez van, gyerekek között ez természetes.

2011. nov. 29. 12:39
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Azért kötik sokan össze a tetvességet az elhanyagoltsággal, mert az elhanyagolt gyerekek szüleire jellemző, hogy nem irtják ki rendesen a tetűket, nem szedik le a serkéket, így általában az Ő gyerekeik fertőzik újra a társaikat.

Sajnos sok "normális" család még ma is szégyelli, ha ilyen gondja akad, és inkább mélyen hallgatnak. Nálunk is többször előfordult, hogy szóltak a gyerekeim, hogy XY-nak tetűirtószagú a feje, de tagadja, hogy tetves lenne. Ilyenkor azonnal átnézem Őket, és ha nem is találok semmit, lekezelem a hajukat, hogy ne is menjen bele.

Előfordult már nálunk is az oviban, hogy reggel, amikor két copfba választottam a lányom haját, szó szerint szétszaladtak a tetvek a fésű elől. Otthon tartottam Őket, lekezeltem az egész családot, és telefonon szóltam az óvó néninek, hogy nézzék át a többi gyereket is. Nincs ebben semmi ciki.

2011. nov. 29. 12:55
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Én nem érzem ezt ami te, bárki elkaphatja, nem társítom az ápolatlansághoz.

Viszont, hogy szólni kell? Lehet, hogy hülyeség, de nem tartom szükségesnek. Hiszen: kikezelik a gyereket, onnantól kezdve már nem fertőz. Vagy ezt rosszul gondolom?

Most ez aktuális nálatok, mint probléma?

2011. nov. 29. 13:00
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
XII. kerületben, "sznobéknál", pont el tudom képzelni ezt a reakciót, amit említesz. Nem kell velük foglalkozni. Mennyi minden hülyeséget gondolhatnak még...
2011. nov. 29. 13:01
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

13:00:

azért kell szólni, mert ha a te gyereked fején tetű van, akkor jó eséllyel valaki másén is. Ha pedig nem nézik át és ha kell kezelik az összes gyerek fejét, akkor sosem múlik el ez a probléma, hisz újra meg újra megfertőzik egymást.

2011. nov. 29. 13:07
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Értem, csak arra gondoltam (biztos naivan), hogy csak észreveszik a többi gyereken is. De igazatok van, nem biztos, hogy egyértelmű, hogy mitől vakaródzik a gyerek és addig is akár hetek telhetnek el.

A lényeg, hogy mindig is lesznek furcsán gondolkodó emberek, de miattuk nem haboznék, hogy szóljak-e. Fontosabb, hogy ne terjedjen tovább a tetű.

2011. nov. 29. 13:10
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem annyiban van köze az ápolatlansághoz, hogy aki alapvetően ápolatlan családból való, annak tovább marad fenn ez az állapot, mert mondjuk később veszik észre, vagy nem alaposan írtják ki.

Nálunk az általánosban akkor szaporodtak el a különféle ilyen esetek (nem tetű, mások is...rüh..) amikor bevezették a közös szekrényeket, ahol sok gyerek sok ruhája volt összenyomorgatva kis helyen.

2011. nov. 29. 14:13
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, örülök, hogy mindenki ilyen normálisan kezeli a problémát. Úgy látszik csak én futottam bele furán gondolkodókba – vagy azok nem mernek nyilatkozni. :)
2011. nov. 29. 14:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!