Megtehetik, hogy bevezetik az 1év gyed+1év gyest úgy, hogy nem tudom majd hova tenni a gyereket? (Vidéki vagyok, itt nincs bölcsi, hova fogom tenni? )
Hát elvileg a bevezetéssel egyidejűleg és párhuzamosan megindulnak a bölcsőde, óvoda építések.
Azt nem tudom ugyan miből, mert amit elvesznek a kismamáktól így, az lótúró ahhoz képest ami egy ilyen épület építéséhez kell.
A másik, rendben, nézzük pozitívan a dolgokat. Szép hogy lesz bölcsibe hova tenni a gyereket, de hova menjen az anyuka dolgozni? A domboldalba?
Mert lehet az új bölcsikkel adnának munkát a diplomás óvónőknek, dajkáknak, de a többivel mi van? Mindenki óvónőképzőbe megy? Akkor meg túlképzés lesz. Így is akik most vannak munka nélkül, vagy végeznek mást netán diplomás óvónőként, azoknak lenne hely csak az új intézményekben. A többi anyuka hova menjen dolgozni?
Amúgy meg általában most is két évig vannak otthon az anyukák, mert gyed után mennek vissza dolgozni, mert a gyes nem elég semmire. Igazán a gyes ilyenkor arra jó, hogy átmeneti állapot legyen, míg az anyuka visszaszokik a munkába, vagy talál új munkát. De akit visszavesznek azért általában visszaveszik most is két év után is, vagy ha előbb akarják hogy menjen, azt meg úgy is előre jelzik még a baba születése előtt, hogy úgy készüljön anyuka. Nem szabályos ez, de jó tudni legalább előre!
Szóval itt a pontos sorrend úgy lenne, hogy sok-sok munkahelyet teremteni, sok részmunkaidőset, rugalmasat, otthonvégezhetőt anyukáknak, aztán ha ez megvan, jöhet a bölcsi, oviépítés, és lecsökkentés gyed, gyesnek. Így már oké lenne! De nem fordított sorrendben!
Így annyira kilátástalan helyzetbe fognak kerülni egyes anyukák, hogy mind mind a gyermek fogja megsínyleni. Így vagy úgy! Sajnos!
14.41-es vagyok. Még az jutott eszembe.
Meg az oké hogy vissza tud menni egy két anyuka gyed után dolgozni, de ugye a munkáltató egy hónapig köteles alkalmazni a szabik kivétele után. Bár olvastam olyat, hogy gyes alatt ha ugyanoda megyünk vissza kötelesek alkalmazni míg tart a gyes.
Így elvileg akkor van ez az egy hónapos kötelezőség, ha valaki megvárja a gyes lejártát, kiveszi a szabiját és utána egy hónapig kötelesek alkalmazni.
Utána hova megy? Munkanélkülire?
Meg még ha maradhat is tovább kicsit, ha kéthetente táppénzen van meddig nézi jó szemmel azt a főnök, meg pláne a kollégák?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!