Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Meg fogunk tudni élni? Tanácso...

Meg fogunk tudni élni? Tanácsokat várok, kötekedők kíméljenek!

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Hetek óta érlelődik bennem, hogy feltegyem-e ezt a kérdést, de mostanra már nagyon aggaszt a dolog.

24 éves vagyok, 30+5 hetes kismama. A párommal tavaly február óta vagyunk együtt - babát terveztünk, bár csak 3-4 év múlva szerettem volna teherbe esni. Ennek ellenére 12 hetes voltam, mikor kiderült, hogy a kislányom utat tört magának a fogamzásgátló ellenére is. Éppen a gólyahír előtt egy hónappal költöztünk közös albérletbe, ráadásul épp egy nappal a pocaklakó kiderülése előtt mondtam fel a munkahelyemen, egy új munkahely ígéretével a zsebemben. Nem bejelentett állásom volt. (Bocsánat a hosszú bevezetőért, csak próbálom összeszedni a gondolataimat.)

A lényeg: a párom havi 90.000 forintot keres, ebből átlagban 70-74.000-et tud levenni, mivel még anno nagyon lement a kerettel, és most törlesztenie kell. Az albérletet felmondtuk, anyósoméknál lakunk a felső szinten (külön konyha, külön nappali, külön fürdő-wc, plusz hálószoba), de nekik is fizetnünk kell havi 30.000 forintot (rezsi+ez+az). Tehát marad 40.000 Ft. Ehhez hozzájön a Gyes és a CsP, ami nagyjából 40.000. Azaz összesen 80.000 Ft-unk lesz hármunknak. És akkor ebből még nem jött le a kettőnk telefonszámlája, plusz a kaja (magunknak főzünk, külön konyhán vagyunk anyósékkal).

Rettegek, hogy miként fogunk tudni megélni ennyi pénzből. Ha beteg lesz a pici, vagy nekem kell gyógyszer (allergia+epekő+reflux+gerincbetegség), akkor máris borul minden. Az én keresetem havi 250-280 között mozgott, de így, hogy nem voltam bejelentve, cs*szhetem, főleg, mert nem is tettünk félre belőle - mindig jött sok kicsi vagy egy nagy kiadás, és elfolyt a pénz.

Jelenleg ott tartunk, hogy már egy hete nem dolgozom, ma voltam beadni a zálogházban a laptopom (aminek a szüleim még mindig fizetik a törlesztőjét, mert tőlük kaptam szülinapomra...), hogy a hó végéig legalább ezt a hetet még kihúzzuk valahogy, de ha megjön a párom fizuja, akkor mindenképpen ki kell vennünk. Viszont, ha kivesszük, akkor jövő hónapra marad összesen 20-25.000 Ft-unk (ha meg nem vesszük ki, akkor büszkén elmondhatom, hogy eladtam egy 150.000 Ft-os gépet 20.000-ért...). Patthelyzet.

A babának még egy csomó dolog hiányzik, eddig "csak" ruhák vannak (kaptuk őket), babakocsit és kiságyat elvileg kapunk - de nincs pelenka, ágynemű, de még szülés után intimbetét sem...

Kérem, aki tud, adjon tanácsot, hogy miként lehet úgy sakkozni, hogy ne őrüljek bele a pénztologatásba! Vagy, ha valaki hasonló cipőben jár, és van tippje, azt is szívesen veszem.

Vagy akár csak néhány jó szót, ha kérhetem, mert tényleg teljesen kivagyok idegileg.

(Ui.: Mielőtt valaki meggyanúsítana: nem azért írtam ki ezt a kérdést, hogy pénzt, vagy egyéb javakat kunyeráljak.)

Köszönöm.

2011. aug. 30. 18:45
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Az én édesanyám jelenleg 60ezret keres, amiből 70ezer a hitel+rezsi...óriási szerencséje, hogy nagyim tudja segíteni minden hónapban, különben már régen az utcán lennénk. De engem ez a helyzet arra emlékeztet mindig, hogy (ahogy nagyim szokta mondani:) "még sosem volt úgy, hogy ne legyen sehogy"! Nem szabad elkeseredned, ha ügyesek lesztek, akkor minden megoldódik meglátod.

Mi a párommal albérletben lakunk és hiába keres meg 300ezret havonta egyszerűen nem tudunk félretenni belőle, én meg már hónapok óta nem találok munkát. Megélünk ebből a pénzből, de ennyi. Nekünk sajnos senki sem tud segíteni, az anyósomnál laktunk 3 hónapot, de döntenünk kellett, hogy tovább szenvedünk ott, vagy inkább többet adunk ki havonta, de nyugalomban...az utóbbit választottuk. Ti szerencsések vagytok, hogy van hova mennetek és CSAK 30ezret kell kiadnotok havonta a rezsire, mert nem hiszem, hogy ezt bárhol máshol megúsznátok ennyivel. Mi annyit csináltunk eddig, hogy minden blokkot elraktunk, mindent összeírtunk tételesen, hogy mit vettünk egy hónapban és kiszűrtük a felesleges dolgokat. Azóta félretettünk már 100ezret, plusz úgy tudunk még spórolni, hogy mi a kétszázasokkal és az ötszázasokkal sehol sem fizetünk, hanem ezeket félrerakjuk. Igaz több hónap alatt, de ebből is összejött már 80ezer, mert így úgy teszünk félre, hogy észre sem vesszük.

Csatlakozom az egyik előttem szólóhoz, hogy állítsd össze előre a menüt és csak azt vedd meg, a kaján lehet a legtöbbet spórolni.

Remélem megoldjátok a helyzetet! Jó babázást és egészséges kisbabát kívánok nektek!:)

Kitartás!

2011. aug. 30. 19:13
 12/23 anonim ***** válasza:
74%

Sajnos, ez a pénz tényleg nagyon kevés.

Kérlek, keress meg privát emailben, talán tudunk segíteni egy kicsit.

2011. aug. 30. 19:24
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia

Hát mi sem élünk valami fényesen..Hitel,kocsi,albi,telo...Ez a párom 150ezer körüli fizuját fel is emészti.Marad az én kemény minimálbér után kapott GYEDem, meg a családi.Nekem az a mázlim, hogy ismerősök járnak ilyen családsegítőbe, onnan van tápszer meg néha bébi kaja.De ha nem lenne, az se lenne baj, mert már napközben főzök a lányomnak, és az nem sok a kicsi gyomrába!! :)

Ha sokáig szoptatsz (amihez az is kell, hogy ne idegeskedj!!!)akkor azzal sokat tudsz spórolni.Ha már jön a hozzátáplálás, akkor sincs baj mert az én lányom is most 7 hónapos és napi szinten megeszik 1 almát,1krumplit répával, és tejpépet, meg 2szer tápot.De ha te szoptatsz akkor táp nem is kell.A mi kajánkat, meg úgy oldom meg, hogy sok tészta van! :) Minél olcsóbban vásárolok.Ha akciós hús van, akkor az meg megy a fagyasztóba!!!

Szülés után szerintem te is kapsz anyasági támogatást...Az azért nem kevés.Pelenkát én az Auchanba szoktam venni a legolcsóbbat...tökéletesen megfelel nekünk.1000Ft 1 csomag, és kettő csomag elég 1 hónapra.Én is vettem szülés utánra betétet..de minek??Elég lett volna egy éjszakai csomag annyira nem véreztem.

Ne aggódj, sokan még ennél kevesebből is megoldják a dolgokat.Nem fogtok dőzsölni, de azért megoldható.De ne stresszelj, mert ez se a babádnak, se neked nagyon nem jó!!

2011. aug. 30. 19:35
 14/23 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat! Sikerült kicsit lehiggasztanotok háborgó idegeimet.

Azt hiszem, az a legnagyobb bajom, hogy eddig a keresetem miatt nem voltam rászorulva a spórolásra, ezt még meg kell tanulnom.

A tanácsokért pedig hálás vagyok! A babaruhák javarészét kaptuk, a fennmaradó néhány darabot én is turiból vettem.

A kertes ötlet nagyon jó, köszönöm!

Igyekszem megfogadni a dolgokat, amiket írtatok - remélem, sikerül. Parázok a jövőtől, de tényleg köszönöm a segítséget!

2011. aug. 30. 19:39
 15/23 A kérdező kommentje:

Jah igen, a szoptatáshoz még annyit: azért is van bennem nem kevés gyomorideg ezen a téren, mert tudom, hogy a tápszer nem olcsó dolog, nálunk viszont anyai ágon dédim óta egyetlen nő sem volt képes 1-2 hónapnál tovább szoptatni.

Nagyon remélem, hogy én leszek a kivétel - amihez, tudom, a nyugalom az egyik legfőbb dolog. Csak így, hogy anyóséknál lakunk, akivel nem túl rózsás a kapcsolatunk... hát, nem egyszerű. De reménykedem.

2011. aug. 30. 19:43
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

nem kell azonnal ágyneműt venni, párnát úgysem tehetsz a feje alá, ilyen kicsi korban a rácsvédő sem muszáj. Én egészen addig, míg el nem kezgett forgolódni, textílpelust terítettem alá a kiságyba és pléddel v, törölközővel takartam be. Lepedőnek szétvághatsz egyet a ti lepedőitek közül, ha tudjátok mellőzni.

A picibabában a pelenka és a tápszer a legdrágább.

2011. aug. 30. 20:08
 17/23 A kérdező kommentje:

A pelenkával kapcsolatban az jutott eszembe (bár nem tudom, jó megoldás lenne-e), hogy amikor itthon vagyunk a picivel, akkor textilpelusba pelenkázom (engem is abba csomagolt anyám, mégis felnőttem), azt lehet mosni, és csak akkor adok rá eldobhatós pelenkát, ha megyünk valahová.

Igaz, hogy így a mosószer jelentené a kiadást... Nem tudom, ezt még át kell gondolnom.

2011. aug. 30. 20:15
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

A vegyszereken is sokat lehet spórolni, én évek óta nem veszek.

Mosáshoz: mosószóda, öblítőnek ecet (nem lesz büdös a ruha!!!).

Takarításhoz szintén ecet. 1-200 forint egy flakon és mindenre jó, elfelejtheted Arielt, Lenort, Domestost és társait!

2011. aug. 30. 20:18
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Igen, vegyszerek helyett én is ecetet,szódabikarbónát,citromlevet használok! Mosószódát tervezem a mosáshoz, de a Lidl-ben olcsó mosóport lehet venni, 9 kg 1800 vagy mennyi Ft, és jó, + raksz szódabikarbónát a mosóporadagolóba, mert az lágyítja a vizet, és kevesebb mosópor is elég!

Valaki a gyerekruhák öblítéséhez csak ecetet használ+illóolaj, tuti vegyszermentes lesz a kis ruha!

És is felírtam egy időben, h mit vettem, hogy tudjam, mire ment el az a "rengeteg" pénz (havi 30 ezer), ami megmaradt a csekkek feladása után. Mert nekünk a lakás és egyéb hitelek után alig maradt pénzünk mikor kicsi volt a lányom, és most 5 éves, most se sokkal több marad.

Írtam egy másik kérdésnél,h a bugyit is 2szer meggondolom, h megvegyem-e.

Olcsó pelus is sokszor beválik, csak cserélni kell időben.

Tápszer reméljük nem kell, arra figyelj, hogy az összes tejet szopizza ki a kisbaba, vagy fejd le!! Hozzátáplálást kiskanálból vagy pohárból kell megoldani, SEMMIKÉPP nem cumisüvegből, ugyanis akkor leszokik a ciciről (üvegből "folyik" a tej, ciciből meg meg kell dolgozni, hogy jöjjön valami) és felejtős lesz a dolog, ellustul.

Vegyél használt babakocsit, azok is megteszik, illetve kiságyat pl. a teszveszen, vaterán. Úgyis kapsz vagy 55-60 ezer anyaságit, miután megszületik a pici, abból telleni kell ilyenekre! Ja, h elvileg kaptok, az mindjárt más, becsüld meg.

Mellszívót, bébiőrzőt felejts el! Mellszívó nekem nem volt jó, kézzel fejtem, mikor ott volt az a 10ezres vacak.

Szóval ne izgulj, sokan voltunk hasonló vagy rosszabb anyagi helyzetben, és boldogok voltunk mégis, mert a lényeg nem hiányzott. És tényleg csak örülhetsz, h csak 30 ezret kell adnod a rezsibe, nekünk ez havi 35 ezer +évi 1 autó fa (100.000 Ft), ami nem is sok, mert másnak sokkal több. És le van esve a vakolat a házunkon, beázik a tető...

Igen, meg kell tanulni spórolni, csak azt venni, amire tényleg szükségetek van.

Boldog babavárást, könnyű szülést, egészséges kisbabát!

2011. aug. 30. 20:41
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Nyugi, és a szopi menni fog. Anyám mindkettőnket a hugommal csak 2 hónapig szoptatott, mert addig tudott. Én a lányomat 11 hós koráig szoptattam, 5,5 hósan csak szopizott, ő választotta el magát.

Most az ikrek 12,5 hósak, még mindkettő szopik nappal 2-3 szor meg éjjel is mindkettő ébred többször, és csak szopin alszanak vissza. (6 hetes koruktól az egyiknek kellett pótlás, de fél éve korától már ő sem fogadta el a tápit, hiába próbáltam)

2011. aug. 30. 21:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!