Meg fogunk tudni élni? Tanácsokat várok, kötekedők kíméljenek!
Sziasztok.
Hetek óta érlelődik bennem, hogy feltegyem-e ezt a kérdést, de mostanra már nagyon aggaszt a dolog.
24 éves vagyok, 30+5 hetes kismama. A párommal tavaly február óta vagyunk együtt - babát terveztünk, bár csak 3-4 év múlva szerettem volna teherbe esni. Ennek ellenére 12 hetes voltam, mikor kiderült, hogy a kislányom utat tört magának a fogamzásgátló ellenére is. Éppen a gólyahír előtt egy hónappal költöztünk közös albérletbe, ráadásul épp egy nappal a pocaklakó kiderülése előtt mondtam fel a munkahelyemen, egy új munkahely ígéretével a zsebemben. Nem bejelentett állásom volt. (Bocsánat a hosszú bevezetőért, csak próbálom összeszedni a gondolataimat.)
A lényeg: a párom havi 90.000 forintot keres, ebből átlagban 70-74.000-et tud levenni, mivel még anno nagyon lement a kerettel, és most törlesztenie kell. Az albérletet felmondtuk, anyósoméknál lakunk a felső szinten (külön konyha, külön nappali, külön fürdő-wc, plusz hálószoba), de nekik is fizetnünk kell havi 30.000 forintot (rezsi+ez+az). Tehát marad 40.000 Ft. Ehhez hozzájön a Gyes és a CsP, ami nagyjából 40.000. Azaz összesen 80.000 Ft-unk lesz hármunknak. És akkor ebből még nem jött le a kettőnk telefonszámlája, plusz a kaja (magunknak főzünk, külön konyhán vagyunk anyósékkal).
Rettegek, hogy miként fogunk tudni megélni ennyi pénzből. Ha beteg lesz a pici, vagy nekem kell gyógyszer (allergia+epekő+reflux+gerincbetegség), akkor máris borul minden. Az én keresetem havi 250-280 között mozgott, de így, hogy nem voltam bejelentve, cs*szhetem, főleg, mert nem is tettünk félre belőle - mindig jött sok kicsi vagy egy nagy kiadás, és elfolyt a pénz.
Jelenleg ott tartunk, hogy már egy hete nem dolgozom, ma voltam beadni a zálogházban a laptopom (aminek a szüleim még mindig fizetik a törlesztőjét, mert tőlük kaptam szülinapomra...), hogy a hó végéig legalább ezt a hetet még kihúzzuk valahogy, de ha megjön a párom fizuja, akkor mindenképpen ki kell vennünk. Viszont, ha kivesszük, akkor jövő hónapra marad összesen 20-25.000 Ft-unk (ha meg nem vesszük ki, akkor büszkén elmondhatom, hogy eladtam egy 150.000 Ft-os gépet 20.000-ért...). Patthelyzet.
A babának még egy csomó dolog hiányzik, eddig "csak" ruhák vannak (kaptuk őket), babakocsit és kiságyat elvileg kapunk - de nincs pelenka, ágynemű, de még szülés után intimbetét sem...
Kérem, aki tud, adjon tanácsot, hogy miként lehet úgy sakkozni, hogy ne őrüljek bele a pénztologatásba! Vagy, ha valaki hasonló cipőben jár, és van tippje, azt is szívesen veszem.
Vagy akár csak néhány jó szót, ha kérhetem, mert tényleg teljesen kivagyok idegileg.
(Ui.: Mielőtt valaki meggyanúsítana: nem azért írtam ki ezt a kérdést, hogy pénzt, vagy egyéb javakat kunyeráljak.)
Köszönöm.
80 000 forintból családok élnek, nektek meg ez már a rezsi után maradó összeg, 3 főre. Ki kell hogy jöjjetek belőle.
A telefont lecserélném feltöltőkártyásra.
Mindig egy héttel előre tervezd el pontosan, hogy mi lesz a menü, keress olcsó, laktató, gazdaságos recepteket, és csak azok hozzávalóját vedd meg. Így megúszod, hogy heti 1-nél többször járj boltba és felesleges dolgokat is megvegyél. Ne hiperben vásárolj, hanem olcsóbb boltokban és piacon (Penny, Profi..).
A babaholmikat használtan, Vaterán potom pénzért beszerezhetitek. Ismerősöket is érdemes megkérdezni.
Nem fogtok dőzsölni, ez tény, de 80 ezerből ki kell jönnötök egy hónapban.
Meg fogtok tudni élni, de nagyon spórolnotok kell. Például a telefonálást nyugodtan mellőzhetitek, álljatok át kártyás csomagra, azon elér titeket, aki akar. Egymással meg majd beszéltek este. Hidd el, ezt lehet bírni, a szüleitek is bírták anno :)
Beszéljetek anyósékkal, hogy esetleg csinálhattok-e kertet az udvar egyik részéből. Ezt ősszel fel kell ásni, aztán tavasszal mehetnek ele a növények (kivéve ami őszi, mert azt most kell). Így jövőre a kaja jó része biztosítva lesz, és egyébként a gyerek fejlődésének is jót tesz, ha különféle sz*r bébiételek helyett frissen turmixolt biozöldséget kap.
Aztán nézd meg a gazdagmami.hu oldalt, éppen neked találták ki! Kismamaként a vállalkozásod ugyanis adómentes.
Az a lényeg, hogy fel a fejjel, meg fogjátok tudni oldani. Sok munka lesz, de ne csüggedjetek, menni fog :)
Szia,
szerintem rendben lesz minden. Ételen rengeteget tudsz spórolni. Emellett a hónap 4 hetére tegyél 4 borítékba pénzt elosztva és ne nyúlj hozz csak azon a héten. Nálam ez bevált.
Ami nekem friss anyukaként nagy érvágás volt az a rengeteg pénz, amit a gyógyszertárban hagyunk.Erre is számítani kell: hasfájás elleni szer, fogzásra szer, tápszer, sinlac, ilyen cumi, olyan sok sz@ar. Viszont a pelenka olcsó, de jó az ilyen 100-as boltokban, én szeretem.
Egy járókát és egy sport babakocsit szerintem tudok felajánlani (nem a mienk, de megkérdezem, ha kell) illetve néhány ruhát szívesen odaadok (azok a mieink). Tudom, hogy nem azért írtad ki a kérdést, de én szívesen odaadom.
telefonnál van már számmegtartás átmentek más szolgáltatóhoz ahol egymás közt ingyen vagytok,és próbálsz nem sokat mással beszélni.
anyasági támogatás vagy segély a neve annak ami szülés után jár ha 5* megjelentél tanácsadáson az munkahelytől független azt hiszem 50000 körül van de ezt nem tudom pontosan hogy van de biztos hogy van ilyen.
tescos pelus tök jó hidd el,mi még sima peluson nőttünk fel
patikai szerek a babának úgyszintén.
ne aggódj nekem sincs még semmim ami a kórházba kell és mindjárt november a párom meg most kapott levonást 20ezret
és a legfontosabb amit a mamám mindig mond:
"ahová Isten jószágot ad ad oda legelőt is" remélem érthető.
31hkm
Ruhákat én már csak a turiba veszek. Volt, hogy megvettem egy hello kitty- s pulcsit a lányomnak 3000ft-ért, aztán egy barátnőm elvitt turiba és egy táska jó (szinte új) ruhát vettem annyiért.
Esetleg anyósodékkal nem lehet megbeszélni, hogy a következő rezsit az anyaságiból adjátok meg (64ezer)? Mert akkor megtudnátok venni a fontos dolgokat, mint pl:ágynemű, pelenka,cumi, gyógyszertári kellékek.
Nálunk úgy volt, hogy a rokonok pl: felhívtak, hogy mit hozzanak, ha jönnek látogatóba, mi az amit eddig még nem vettünk meg de fontos. Így szinte senki nem hozott felesleges dolgokat.
Ha ez az összeg a rezsi fölött marad,akkor ki fogtok jönni belőle! Az előző által írt kert ötlet nagyon jó!
Telefonálni nem sokat kell,egymást közt lehet családi csomag az olcsóbb!
Ismerősök közt,családsegítőbe, védőnőnél érdeklődjetek babaholmi után.
Ne idegeskedj,az nem tesz jót neked!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!