Baj az, ha valaki kulfoldon ugy neveli a gyereket, hogy annak a masik orszagnak az allampolgara legyen es nem igazan van benne "magyarsag tudat"?
Direkt ide irtam ki a kerdest, mert szulok velemenyere vagyok kivancsi, hogy ti hogyan tanitanatok a gyereketeket ebben a helyzetben. Vegyes par, tehat csak egyik szulo magyar. Fontos szerintetek, hogy a gyerek tudja a magyar Himnuszt, tokeletesen beszeljen magyarul vagy inkabb arra hasznaljak az energiajukat, hogy hasznalhatobb nyelveket tanuljon? Fontos, hogy legyen magyarsag tudata a gyerekne akkor is, ha ritkan jarnak Magyarorszagon? (2 evente 1-szer)
Szerintetek elitelendo, aki nem igazan tanit magyar dolgokat a gyerekenek, mert onmagat sem igazan erdekli, viszont mas orszagnak nagyon boldog allampolgara?
Ha a szülőt sem foglalkoztatja a Magyarság akkor a picire miért erőltetné? Nővérem Fia születése után 1 évvel Belgiumba költöztek (belga apuka) évente egyszer járnak haza nyáron családlátogatásra! A kisfiú sok mindent megért magyarul, meg is tudja magát értetni ami azért szerintem fontos, így nem kell állandóan
"tolmácsosdit" játszania nővéremnek!
Ha utálja magyarországot és csak azért megy haza mert kell és otthon nem nadzol hogy ö mekkora ember mert külföldi akkor nem.
Egyébként én a régi idökböl ismerek sok kovács laszlót akik egy szót sem beszélnek magyarul. (kolégáim voltak 2-en)
ezek azért most kb 40 év körüli emberek akik szülei egy száll semmivel jöttek ki és kisebb gonbdjuk is nagyobb volt mint hogy magyarra tanítsák a gyerekeket.
Most az a jellemzö hogy rájöttek hogy pl 2 anyanyelv nagyon fontos a gyereknek és késöbb munkát találni vagy hogy kiforrjon mi is lesz a gyerekböl fontos hogy 2 anyanyelve legyen.
szerintem a legtöbb szülö aki külföldön nem tanítja magyarra a gyerekét egyszerüen lusta. mondom én hogy nekem is a párom német és van egy kislányunk.
a másik ok és sokszor óriás ok, hogy a másik partner nem díjjazza azt. nehezen viseli hogy nem érti a gyerekét és partnerét és így a szülö inkább nem elröltetni a saját nyelvének tanítását. (pl egyik férfi kollégám akinek felesége volt német eljöttek hozzánk ebédre, és a feleség minden magyarul elhangzott mondatunk után megkérdezte hogy MI? a gyerekek nem beszéltek magyarul, nem is tanította az apuka és ö mondta hogy azért mert a felesége minden szórol tudni akar és ez idegesítette.
mi ezt úgy hidaltuk át hogy a párom magyar tanfolyamra jár, így rengeteg mindent megért már.
Én nem ítélem el, ahogy nem ítélem el azt se, aki a TV előtt vagy chipsen tartja a gyerekét...nem ítélkezek senki felett, de a saját gyerekeimet máshogy nevelem.
Én is vegyesházasságban élek, és meg sem fordult a fejemben, hogy a gyerekeim ne ismerjék a magyar himnuszt, ne olvasson magyar regényeket vagy éppen meséket. A használható nyelvtudás az egy dolog, a gyökereink, kultúránk tisztelete egy másik. Szeretném, ha az ivódna beléjük, hogy ez egy fontos dolog, hogy igényük legyen arra, hogy a kultúrájukat ismerjék és majd annak idején továbbadják.
Én csak magyarul beszélek hozzájuk, ha helytelenül beszélnek, kijavítom, a szüleimmel és a magyar rokonsággal szintén így kommunikálnak.
A nagyok 6 évesek, most kezdik majd a sulit, terveim szerint jövő nyártól (amikor már ismerni fogják a betűket, írást, olvasást) tanítgatom majd őket a magyar írásra és olvasásra is.
Minden gyerekem imádja Magyarországot (évente egyszer megyünk haza, inkább a nagyszülők jönnek hozzánk, ők viszont 6 hetente), a Balatont, a Hortobágyot, és nagyon érdekli őket a kultúránk. Nevelés kérdése, én erre mindig nagy hangsúlyt fektettem és fektetek.
mi is kulfoldon elunk es magyarul beszelunk itthon, de mindehol mashol angolul.
kislanyunk elso szava magyarul voltak, de mara mar nagyon keveri.biztosan le fog tisztulni 1-2 ev mulva nala.vannak szavak amiket egyaltalan nem mond magyarul, igy a nagyszuloknek forditanunk kell.
Miért lenne baj? Ez a te dolgod.
De miért épp tőlünk kérdezed? Számít valamit, hogy mi, Magyarok, mit mondunk?
Magyar vagy es nem all ra a magyarra a nyelved? Na gyonyoru... gratulalok. Ez tobb mint lustasag, ne is haragudj. Angliaban elek, a parom angol, es eszunkbe se jutott, egyikunknek se, hogy a magyar nyelvet, kulturat ne ismertessuk meg a kislanyunkkal.
Meg tudnad fogalmazni, hogy miert felesleges magyarul megtanitani? Rengeteg dologtol fosztanad meg. Igen, szerintem elitelendo.
Nem ertem, sok magyar miert utalja a hazajat. Taplo emberek mindenhol vannak, nem azt kell nezni. A nyelvunk, kulturank egyedi a vilagon es gyonyoru! Arra buszkek lehetunk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!