Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyi "joga" van egy nagyszül...

Mennyi "joga" van egy nagyszülőnek? Hol lehet meghúzni a határt?

Figyelt kérdés

Két felelőtlen nagyszülő (anyós-após). 4,5 hós a babám, de ők már teljesen egyedül akarnak rá vigyázni. Eddig kb. havi 1× látták. Akkor is jó passzban volt a gyerek. Apósom hol, iszik, hol nem, de alkoholista, az tény.

Anyukám (aki ismeri a kislányomat, mert sokat vagyunk együtt) szokott rá vigyázni, fél-1 órára, de azt is ritkán.

Most moziba készülünk a férjemmel, és anyós bejelentette, hogy majd ők vigyáznak rá. Ez kb. 8 óra, mert másik városba mennénk + hosszú film.

2011. júl. 15. 08:41
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%

A fent leírtak alapján nem engedném, hogy ők vigyázzanak a babádra... Jó lett volna ha többször találkoznak a babácskával, hogy megismerjék a szokásait, hogy felismerjék mikor miért sír... és persze ha néha-néha egy kevés időt csak vele töltenek. De így rögtön ennyi időre... lehet, hogy harag lenne belőle, de én nem mennék bele. Ha ésszel gondolkodnak akkor belátják ők is. (bár a nagyszülők néha képtelenek erre)

Anyukád most nem tud babázni?

2011. júl. 15. 08:50
 2/26 anonim ***** válasza:
100%

Ott kell meghúzni a határt, ahol te és a férjed jónak látjátok.

Nálunk pl sem anyós, sem anyám nem érzi úgy, hogy a gyerekkel kapcsolatban bármit "bejelenthet", max megkérdezi. Az egyedül vigyázásnál én egyenlőre csak az anyámban bízom meg annyira, hogy vele hagyjam. Ilyenkor mindig megbeszéljük, hogy természetesen átvisszük a babát, de ő inkább átjön hozzánk, hogy itt vigyázzon, merthogy a gyereknek ez az ismerős környezet.

Anyósomra nem bíznám rá. Szereti ő is a fiamat nagyon, de megy a saját feje után, három gyereke van, a fiam a negyedik unokája, szerintem nem akar konkrétan velem kicseszni, de nehogymár én mondjam meg, mit hogyan kellene csinálnia a gyerekkel...így a konfliktusok elkerülése végett inkább én is ott vagyok velük. Amúgy a férjem szülei szinte sosem jönnek hozzánk, folyton azt hajtják, menjünk mi, olyan ritkán látják a gyereket. (a többi unokához járnak)

Nehéz ez a nagyszülősdi, mert nyilván senkit nem akarunk megbántani, de a gyerek és a saját érdekeinket is néznünk kell.

2011. júl. 15. 08:56
 3/26 A kérdező kommentje:

Persze hogy tud. Direkt akkor megyünk amikor ő szabadnapos :) Egy vasárnap délelőtt.

Igen, nem tudom miért nem gondolkodik, hogy nem is ismeri. Amikor látta, kislányom folyton vigyorgott, nem látta még őt, amikor sír, ordít. Se meg nem etette, tápszert se tud csinálni, se tisztába nem tette. Eddig csak gügyögött hozzá.

Jó persze a személyükkel is bajom van. Nem szeretem őket. A férjem se bízik bennük, tegnap mégis összevesztünk rajtuk :((

Csak anyósom úgy tűnik fél tőlem, és sztem egyedül akarna babázni, hogy úgy majd biztos belejön a dolgokba. A múltkor itt voltak, gügyögött a babához az ágyon. Kimentem, mire megyek vissza már anyós tuszkolja após kezébe a kislányom hogy "na fogjad már meg te is és beszélj hozzá!"

2011. júl. 15. 08:59
 4/26 A kérdező kommentje:

Mindkét családban első egyetlen unoka, ezért nehéz. De abszolút nem bízok meg bennük. Én is csak anyára merem hagyni.

Hát ők jönnének naponta hozzánk, csak azt én nem bírnám. Én azt mondtam a férjemnek, hogy engem nem érdekel ha ő átviszi hozzájuk, persze lássák, felügyelettel. Csak nekem ne kelljen ott lenni, mert nem szívelem őket. És akkor inkább ez minthogy egyfolytában itt legyenek.

2011. júl. 15. 09:03
 5/26 anonim ***** válasza:
100%

(Az első vagyok)

A férjed sincs könnyű helyzetben, neki egy négyszögben kell mindenhova teljesítenie... Ott vannak a szülei, akiket bármilyenek is, de tisztel és szeret, ez így van rendjén. Ott vagy Te, akinek szintén meg akar felelni, de ne várd el, hogy a Te kedvedért hanyagolja a szüleit, támogatnod kell a kapcsolatukat bármilyenek is. Ott van a baba, aki gondolom mindennél és mindenkinél fontosabb, félti, óvja, de közben szeretné, ha a saját szüleit is megismerné. És ott vannak a saját érzései, amik most nagyon kuszák lehetnek, hiszen 4,5 hónap alatt még épp csak ízlelgeti milyen Apának lenni.

Az biztos, hogy emiatt nem szabad veszekedni,(sajnálom, hogy így történt) haragot tartani. Meg kell találni az egészséges középutat. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenben Te engedj :) Sok sikert hozzá.

2011. júl. 15. 09:15
 6/26 A kérdező kommentje:
Hát nagyon igazad van! Teljesen ezt érzi. Annyi kivétellel, hogy már az elejétől fogva természetes neki hogy Apa lett, tökéletesen csinál mindent a kislányunkkal kapcsolatban. Ezért mondtam neki hogy menjen át hozzájuk a babával, én meg addig tudok itthon lazítani, vagy csinálni a dolgom megszakítás nélkül. Sokat vagyok egyedül a babával, ennyi nekem is jól esik, hogy végre egyedül legyek. Nem értem ez miért nem jó neki. Akkor megy át amikor csak akar, itt laknak 100 m-re.
2011. júl. 15. 09:19
 7/26 anonim ***** válasza:
Pasiból van :) Gondolom azért sem megy át, mert azt a kevés időt amit otthon tölt, azt nem a szüleivel, hanem Veled és a kicsitekkel együtt akarja tölteni. Bár azt Ő is beláthatná, hogy neked ez mekkora segítség lenne. Nyugi majd ez is kialakul ám :) Sajnos bármilyen nehéz, és bármilyen fáradt vagy, most Neked kell türelmesnek lenni... De ez, hogy szakít időt arra is, hogy CSAK VELED legyen, ez nagyon pozitív! (Akárkinek az ötlete piros pont érte)
2011. júl. 15. 09:27
 8/26 anonim ***** válasza:
44%
Kedves anyukák! A ti férjeteket ki nevelte fel, hogy minden anyós elmebeteg, gyerekhez nem értő? Pedig ezen az oldalon sokszor olvasok mai anyukák által írt bődületes butaságokat. Nem mindig az anyósok a hibásak a kialakult rossz kapcsolatokban. Kicsit nézzetek magatokba is, tökéletes anyukák!
2011. júl. 15. 10:13
 9/26 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 10,13-as!

Senki nem mondta, hogy minden anyós nemhozzáértő... a fenti esetben, egy 4,5 hónapos babát havonta egyszer látott ez a nagymama, az max 4-5 eset. Ha még soha nem töltött vele akár egy órát sem, akkor nem bíznám rá 8 órára. Biztosan tudna rá vigyázni, de szerintem ez az édesanya nem tudna nyugodtan kikapcsolódni, mindig az járna az eszében, hogy vajon mi történik éppen otthon. Természetesen türelemmel és kölcsönös odafigyeléssel össze lehet szoktatni a babát és a nagyit, de ehhez ebben az esetben négy ember kell, azaz Apa/Anya Nagymama/Nagypapa. Itt mindenkinek engednie kellene, a szülőknek kicsit behunyni a szemüket és elfogadni, ha valamit másképp csinálnak, a nagyszülőknek pedig nem erőszakkal kiharcolni, hogy ők vigyázzanak a babára.

Én tisztelem becsülöm anyósomat, fantasztikus férjet/apát nevelt nekem. De Ő sajnos messze lakik tőlünk így az unokáival (11 hónapos és 3 éves) nagyon kevés időt tölt. Hosszú ideig én sem merném rábízni, bár ő maga is tudja és belátja, hogy nem ismeri eléggé őket. Tehát kérlek ne húzz le minden anyukát aki ide írogat. Most például senki nem mondta, hogy nem értenek a gyerekneveléshez, pláne nem azt, hogy elmebetegek...

2011. júl. 15. 10:29
 10/26 A kérdező kommentje:

Én nem vagyok tökéletes az biztos!

De anyósom csak 3 hónaposan merte megfogni az unokáját, mert olyan törékeny. Így hogy nevelte fel a fiait nem tudom. Szeleburdi egy nő az biztos. Nem mai gondolkodású. Régen el tudta látni a gyerekeit valahogy, de a mai dolgokhoz nem ért és nem is akar.

2011. júl. 15. 10:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!