Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Lehetséges a végkielégítés most?

Lehetséges a végkielégítés most?

Figyelt kérdés

Bezárják a cég telephelyét a városunkban, de maga a cég más városban még működik tovább.

Én két hónapra rá fogok szülni. Ergo a gyes után nem lesz hová visszamenni. Ez gáz, de tudomásul veszem. (Nyerek a többiekkel szemben plusz két-három évet)

A végkielégítéseket tisztességesen kifizetik mindenkinek, ezzel nem lesz gond. De én? Elvileg felmondási tilalom alatt állok.

De ha már így alakult,hogy úgysem lesz munkahelyem három év múlva, akkor kérhetem, hogy most szüntessék meg a munkaviszonyomat, "oszt jól van, elfelejtjük egymást örökre"?

A végkielégítés összege igencsak jól jönne így szülés előtt, gyedre, gyesre ígyis-úgyis jogosult leszek az államkincstártól, és három év múlva sem lenne több a végkielégítés összege, mint most

2011. júl. 7. 12:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

3 év múlva több lesz a végkielégítés, hiszen állományban vagy a tgyás/gyed/gyes ideje alatt.

Gyedre nem leszel jogosult, hacsak el nem mész a tgyás előtt álláskeresésire.

Ha te kéred meg, hogy szüntessék meg a munkaviszonyodat, akkor hivatalosan nem jár végkielégítés. Persze meg lehet állapodni egy közös megegyezésben, végkielégítéssel, de erre nem kötelezhető a munkáltató.

2011. júl. 7. 12:07
 2/12 anonim ***** válasza:

Ami lemaradt:

Ha lesz még egy baba, akkor a passzív tgyás, gyed ideje nem számít munkaviszonynak, így vele csak akkor leszel jogosult tgyásra, gyedre, ha a születése előtt min. 365 napot dolgozol és az igényléskor biztosított leszel.

2011. júl. 7. 12:10
 3/12 A kérdező kommentje:

Miért nem lennék jogosult Tgyásra, gyedre, gyesre? 11 éve dolgozok megszakítás nélkül. Mindössze két hónap megszakításom lenne szülés előtt, tehát az államkincstártól igényelhetek gyedet!

A végkielégítés összege tíz év esetén háromhavi, tizenöt év esetén négyhavi összeg lenne. Az esetemben három év múlva még csak 14 év munkaviszonyom lenne, ergo pont ugyanabnnyi lenne a végkielégítés összege, mint most.

2011. júl. 7. 12:20
 4/12 anonim ***** válasza:

"Miért nem lennék jogosult Tgyásra, gyedre, gyesre? 11 éve dolgozok megszakítás nélkül. Mindössze két hónap megszakításom lenne szülés előtt, tehát az államkincstártól igényelhetek gyedet! "

Egyrészt az Államkincstártól nem igényelhetsz gyedet, mert azt az OEP fizeti - de ez részletkérdés. A fontosabb az, hogy az igénylést megelőző kettő évből kell 365 biztosítotti nap ÉS az igényléskor biztosítottnak kell lenni. Ha megszűnik a munkaviszonyod, megszűnik a biztosítottságod is. Erre az a megoldás, hogy elmész munkanélkülire (álláskeresési járadékra) és onnan igényled a tgyást a járadék szüneteltetésével, majd ha lejár a tgyás vissza járadékra pár napra, majd megint szüneteltetni és úgy igényelni a gyedet. Nem megoldhatatlan, csak közbe kell iktatni az álláskeresésit. Plusz így kettő legyet ütsz egy csapással, mert nem szűnik meg az eü. biztosításod, és nem kell vagy a NAV-val egyéni járulékfizetést csinálni vagy nem kell a szülésért fizetned.

Azt nem írtad, hogy mennyi ideje dolgozol, de valóban a 15 évet nem érnéd el. Így ezzel a résszel nem kell számolni, de a többi "ellenérvet" érdemes megfontolnod.

2011. júl. 7. 12:27
 5/12 anonim ***** válasza:

Nekem egy kérdésem lenne: terveztek második gyereket is?

Mert ha igen, akkor maradj inkább állományban, és újra innen mehetsz szülni, kitoltad a munkaviszonyodat plusz 3 évvel.

És ahogy előttem írták: ha megszűnik a munkaviszonyod szülés előtt, akkor nem fog járni a gyed, sőt ha 2 hónappal szülés előtt szűnik meg, akkor a tgyás se - csak ha álláskeresésire mégy.

A helyedben én maradnék állományban.

2011. júl. 7. 12:34
 6/12 A kérdező kommentje:

OEP vagy Államkincstár? Itt van előttem egy igénylőlap, Magyar Államkincstár által kiadva (!), ami a gyermekkel kapcsolatos családtámogatási,valamint biztosítási ellátások igényléséhez kell. Családi pótlék, gyes, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás, Tgyás, és gyed igényláséhez. (Munkáltatóm munkaügyeseitől kaptam az imént.) Ezek szerint államkincstár és nem OEp. De nem vitatkoznék.

Az igénylőlap tájékoztatójában olvasom:

"Tgyásra jogosult az, aki a biztosítás tartalma alatt szül, vagy a biztosítás megszünését követően 42 napon belül szül."

Ezek szerint akkor néhány nap eltérés (kb. 15 nap) hiányzik a tgyás-hoz.

Amikor a tesóm anno vékkielégítést kapott, akkor addig

a munkaügyi központban nyilvántatásba sem vették, amíg az le nem telt, mert azt mondták neki, hogy adddig biztosított...

Hogy is van ez? A végkielégítés időtartama beleszámít a biztosítási időbe, vagy nem?

2011. júl. 7. 12:51
 7/12 A kérdező kommentje:
Semmi esetre sem tervezünk másik gyereket.
2011. júl. 7. 12:53
 8/12 A kérdező kommentje:
Meg hát ott van egy kisbarátnőm. Összesen két év munkaviszonya volt egész életében, több se. Tavaly szeptemberben töltötte be a második évet. Februárban szült. Amikor a főnöke megtudta, hogy terhes, elküldte. Ő beperelte a munkáltatót, a pert decemberben tartották, meg is nyerte. Január 01-től szünt meg a munkaviszonya hivatalosan (láttam a papírjait), mégis jár neki a tgyás, és jogosult gyedre is, mert meg van a jogosultsághoz szükséges biztosítási ideje.
2011. júl. 7. 12:58
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

A végkielégítésnek nincsen időtartama. Az egy összeg.

A felmondási időnek van időtartama, ami alatt valóban biztosított vagy, de erről nem írtál, csak annyit, hogy ki akarod fizettetni a végkielégítést.

15 nap is 15 nap. Ha egy nap hiányzik, akkor sem teljesíted a törvényben előírt feltételeket, így nem fog járni a tgyás.

A tgyás és a gyed egészségbiztosítás pénzbeni ellátásának minősül, ilyenformán KIZÁRÓLAG akkor kell a MÁK-nál igényelni, ha a munkáltatód kifizetőhely, és a bérszámfejtést a MÁK végzi.

Minden más esetben OEP- szerintem ez értelemszerű, felesleges is rajta vitatkozni, hiszen nem te tudod jó, nyugodtan utánanézhetsz a törvényben.

Őszinte leszek hozzád: te kérdeztél, és mi válaszoltunk. Nem vagy köteles elfogadni a választ, és nekem nem fűződik ahhoz érdekem, hogy meggyőzzelek - ha eltolsz valamit, nem nekem lesz töredéke a bevételem, hanem neked.

Zárszóként jegyzem meg, hogy minden, amit válaszoltunk neked, törvényeken alapul, nyugodtan utánanézhetsz.

Ezen a területen dolgozó jogászként hidd el, hogy tudom, mit írok le.

De a döntés a tiéd.

2011. júl. 7. 13:01
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

A barátnőd sztorijához annyit fűznék hozzá, hogy sem a tgyásnak, sem a gyednek nem elegendő feltétele a biztosítotti idő.

Ahogy írtad, tgyáshoz az is kell, hogy legfeljebb 42 nappal hamarabb szűnjön meg a munkaviszony, gyedhez viszont az, hogy igényléskor biztosított légy, vagy a munkaviszony a tgyás alatt szűnjön meg.

Összegezve: ha megszűnik januérban a munkaviszonyod, és februárban szülsz, akkor 1. csak tgyás fog járni, gyed nem, 2. januárban, a megszűnéskor tgyáson vagy, így passzívan járni fog a gyed.

Ha egyik eset sem igaz rád, akkor nem vagy jogosult a gyedre. Ez ennyire egyszerű.

Ismét csak a törvényre tudok hivatkozni: feketén fehéren le van írva, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vagy jogosult az ellátásra. Minden egyéb esetben nem fogod kapni.

Mondjuk én nem alapoznék arra, hogy laikusként hallgatok a szintén laikus barátomra, hiszen ő kapott, akkor én is kapni fogok, hiszen ez nem így működik. De fenntartom, amit az előbb írtam: a te döntésed, a te zsebed.

2011. júl. 7. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!