Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » GYES-ről vissza lehet menni...

GYES-ről vissza lehet menni táppénzre? (Újabb várandósság esetén)

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor azt hogyan, miből számolják?
2011. máj. 17. 17:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Igen, a szerződés szerinti béredből fogják számolni, azzal a változással, hogy a tgyás sem lehet több a minimálbér kétszerese 70%-ánál. (ez csak akkor érint téged, ha 156 ezernél többet kerestél)

De a gyed ugyanannyi lesz, vagy ha volt általános béremelés a cégednél, akkor akár több is, de az is max. a minimálbér kétszeresének 70%-a.

És az előttem válaszolónak biztosan nem a táppénze alapján számolták a tgyást, ugyanis a táppénz is egy ellátás, és egyik ellátás sosem lehet alapja a másik ellátásnak.

2011. máj. 19. 18:20
 12/17 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon köszönöm!

(Mégsem megyek az OEP-hez :o)

2011. máj. 19. 19:11
 13/17 anonim ***** válasza:

Tegnap 18.20-kor válaszolónak.

A bruttó bérem a terhességem előtt 270.000 Ft volt. A TGYÁS-om bruttó 106.330 Ft volt. A táppénzem nagyjából bruttó 145.600 Ft volt. Nekem úgy tűnik, hogy a táppénz volt a TGYÁS alapja.

Akkor most az OEP nem jól számolt?

2011. máj. 20. 14:23
 14/17 anonim ***** válasza:

Biztosan nem a táppénz volt az alapja.

Viszont ennyi információból képtelenség megmondani, rosszul számoltak-e. MInimum azt kellene tudni, hogy a két gyerek között mennyi idő telt el, és hogy mikor szülted a másodikat, melyik évben.

Ha a két gyerek között nem mentél vissza dolgozni, csak táppénzen voltál, akkor a tgyás csak a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, annál több nem.

Mivel nem tudom mikor született, még az is elképzelhető, hogy nem a mostani szabályok vonatkoztak rá, így nem a szerződés szerinti béredből számoltak, hanem alapból az első baba idején érvényes minimálbér kétszeresét vették figyelembe. Mert a régi szabályozás teljesen másként rendezte mindkét ellátást.

De abban 100%-ig biztos lehetsz, hogy nem a táppénzedből számoltak.

Az oep valóban számolhat el juttatást, mert ott is tévedhetnek, de ilyen szarvashibát nem követnek el, mert legalább 4 kézen átmegy egy határozat, és abszolút képtelenség, hogy 4 emberből egy sem veszi észre. Ellátás ellátásnak sosem alapja, ezt egy kezdő bérszámfejtő is tudja, nemhogy egy oep vezető.

Lehet, úgy tűnik neked, hogy a táppénzedből számoltak, de hidd el, nem abból. A számítási mód meg sokkal összetettebb annál, minthogy kapok havonta x forintot, és akkor a tgyásom 0,7x lesz.

2011. máj. 20. 14:34
 15/17 anonim ***** válasza:

1. gyerek 2008.01.10 született

Ezután TGYÁS, GYÁP, GYED 2010.01.10-ig

2010.01.10- szabadság kivétele 3 hó (alapja szintén bruttó 270.000), majd táppénz 2010.08.28-ig. Ekkor született meg a 2. gyerkőc.

Utána a leírtak.

2011. máj. 20. 14:50
 16/17 anonim ***** válasza:

Értem.

Akkor nem a táppénzből számolták:)

Mint írtam, a tgyás alapja 180 bérezett nap híján a minimálbér kétszeresének 30-ad része.

Ez 2010-ben 147000 Ft volt.

Ennek a 30-ad része 4900Ft naponta. Ennek 70%-a a napi tgyás: 3430Ft. Ha ezt felszorzod 31-el, akkor 106330Ft az ellátás összege:)

2011. máj. 20. 15:29
 17/17 anonim ***** válasza:
Köszönöm szépen a segítséged.
2011. máj. 21. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!