Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Vajon hogyan nevelhették...

Vajon hogyan nevelhették régen (70-80 éve) a gyerekeket? És vajon milyen nevelést kaptak azok az idősek, akik ma, olyan nagyra vannak magukkal?

Figyelt kérdés
2011. máj. 17. 16:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
67%

Már kicsi korukban megtanultak otthon segíteni. Tisztelték a szüleiket,a tanáraikat,hallgattak rájuk. Az iskolában tanultak,nem a jogaikat hangoztatták folyton.

Nem jártak bulizni,nem feküdtek össze már tinikorukban fűvel-fával. Nem csaltak-loptak,hanem tisztességes munkával keresték meg a kenyérre valót.

2011. máj. 17. 16:31
 2/16 anonim ***** válasza:
45%
tabu volt a szexuális felvilágosítás és gyakrabban elfenekelték a gyerekeket. Akkor még nem féltették a szülők a gyereket a veréstől.
2011. máj. 17. 16:49
 3/16 anonim ***** válasza:

"olyan nagyra vannak magukkal"

Kicsit provokálónak érzem a kérdést, de válaszolok.

A nagymamám, de még a nagynéném is 14 éves koruktól már dolgoztak, hogy a kisebb testvéreknek legyen mit enni. Nagymamám még az esküvője napján is sírt, hogy nem akar XY férje lenni (55 évig éltek utána boldogságban).

2011. máj. 17. 16:49
 4/16 anonim ***** válasza:
90%
Sok fiatalnak rettentő nehéz gyerekkora volt, falun főleg. Férjem nagyszülei, én nagyszüleim sokat meséltek róla. 10-12 éves koruktól a mezőn kapáltak, tavasztól őszig dolgoztak együtt a felnőttekkel, a pici babákat is vitték ki magukkal a szüleik. A mi generációnk ki sem bírná azokat, amiken ők keresztülmentek.
2011. máj. 17. 16:52
 5/16 anonim ***** válasza:
94%

Kicsit provokálónak érzem a kérdésed.

Mi örüljünk, ha a 60-at elérjük, a mai életfelfogással legfőképpen.

- 70-80 éve, még terhesen is a földeken voltak, kapáltak, dolgoztak, így sokszor ott születtek a babák. Sokkal strapabíróbbak, 70 évesen még földet művel, mi meg örüljünk, ha megérjük.

- a gyerekeket elfenekelték, ha rosszat csinált

- nem jártak el fővel fával az éjszakában, nem buli volt az életük

- fiatalon dolgoztak, ha nem jártak iskolába, sokan így tartották el a családjukat, segítettek a szülőknek, mert gyakran volt 3-nál több gyerek egy családban,mert a szex az tabu volt

- a mai fiatalokról a tizenévesekről nem írok inkább, mert bár még csak 27 vagyok, de lesül a bőrömről a kép, hogy miket meg nem engednek maguknak egyesek.

2011. máj. 17. 17:05
 6/16 A kérdező kommentje:

Magam is úgy gondolom,hogy sokan nem bírnák ki azt,amit régen ki kellett bírni. A mi generációnk már bizony elkényelmesedett. Bár ismerek olyat is,aki maga mesélte,hogy nem volt annyira rossz gyerekkora... stb.

Az "olyan nagyra vannak magukkal" nem arra értem,hogy sokat dolgozott anno,és megérdemli hogy öregségére békén hagyják.

Speciel kifejezetten arra értettem,hogy elvárják,hogy tisztelve legyenek,de ők sem tisztelnek senkit. Értem én,hogy öreg,de annak miért kellene azt jelentenie,hogy a másik,mindegy,hogy fiatal,vagy csak középkorú,esetleg már 60 is múlt,tesz a fejére,és pl:nem engedi le a buszról,vagy a postán nem engedi,hogy kimenjen,furakodik befele-ugyan így a dokinál,mert Ő siet (a zöldségesbe pletyizni). Erre értettem,hogy "nagyra van magával"

2011. máj. 17. 17:07
 7/16 anonim ***** válasza:
69%
Nem tudom, hogy erre gondolsz-e de olyannal is találkoztam, hogy bottal alig tudott menni, de a buszhoz meg futott. :)
2011. máj. 17. 17:10
 8/16 A kérdező kommentje:
Hát,közel jársz!
2011. máj. 17. 17:13
 9/16 anonim ***** válasza:

A nevelés kimerült a verésben.Nem foglalkoztak különösebben azzal,h megérdemelten vagy sem,nagyon gyakran elverték őket.Tanulás a nagy többségnél felesleges luxus volt,megfizethetetlen,és semmire se jó dolog-elég ha le tudja írni a nevét,és kisilabizálni a szükséges dolgokat.Nem voltak védőoltások és nem látta orvos a gyereket csak ha elkerülhetetlen volt-sokszor akkor sem.

Nagyon korán dolgozni kezdtek,természetes volt h egy 5 éves lány már megfőzött a földeken dolgozó családjának.Nem érdekelt senkit,h boldog-e az a gyerek,aztán az,h szeretne-e összeházasodni azzal akit kinéztek neki-és ez nem csak a lányokra vonatkozott.

Ha ennyire érdekel a téma-bár szerintem inkább provokálni akarsz-,nagyon sok érdekes könyvet találsz róla.Keresd meg a legközelebbi könyvtárat.

2011. máj. 17. 17:15
 10/16 A kérdező kommentje:

Akik szerint provokatív a kérdés,azok nem értik,mi a kérdés. Megpróbálom átfogalmazni:

Mennyivel kaphattak más nevelést azok,akikkel szeretsz beszélgetni az utcán,és kivárják a sorukat-legyen az a busznál a felszállásnál leengedik a leszállókat,vagy a boltban,postán kiengedik az embert; mint azok,akik furakodnak mindenhova,és a végén az út közepén,vagy a boltban beszélgetnek? -remélem így már nem tűnik provokatívnak!

2011. máj. 17. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!