Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tennétek a helyemben?...

Mit tennétek a helyemben? Aláírjam a felmondást?

Figyelt kérdés
Szept.30-án szültem,augusztus 8-án dolgoztam utoljára. Márc.16-ig TGYÁS-t kapok,ezután szeretném megigényelni a GYED-et. Amikor eljöttem a munkahelyemről,a főnököm 2 hónap múlva bezárta a boltot,de állományban tartott mivel ugye nem rúghatott ki. Na most néhány napja felhívott,hogy igaz,hogy nem fizet utánam semmi járulékot,de a könyvelőjének havonta fizet utánam 4500 forintot a könyvelésért. Hogy ezt neki ne kelljen fizetni írjuk már alá közös megegyezéssel a felmondást és fizet nekem 20e forintot. Én ezt kevésnek tartottam,meg is mondtam neki. Erre berágott,hogy mit képzelek én,mert,hogy ez milyen jó ajánlat! Azt mondta ha nem írom alá becsődölteti a vállalkozását,hogy nehogy végkielégítést kelljen nekem fizetni... Mit tennétek? Aláírnátok? Vagy csak azért se?!?
2009. febr. 24. 15:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Csődöltesse csak be!

Vedd fel diktafonnal a következő beszélgetést, és aztán egy jó kis munkaügyis-pert is helyez kilátásba...

2009. febr. 24. 15:48
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Én azért se, biztos van valami más út is... bár én ehez nem értek annyira. De jó nagy paraszt a ex főnököd!!
2009. febr. 24. 15:49
 3/12 A kérdező kommentje:

Igen ez nekem is eszembe jutott...

Ja! Hosszabb rövidebb szünetekkel 11 évig melóztam náluk!!!

2009. febr. 24. 15:50
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az biztos, hogy egyből egy munkajogászhoz szaladnék, addig míg vele nem beszéltem alá nem írnék semmit. Nem vagyok benne biztos, hogy nem jár neked végkielégítés, ha csődeljárás van a cég ellen, ezt a munkajogász biztos meg tudja mondani. Még ha nem is jár neked ilyenkor végkielégítés, akkor sem veszítesz semmit, hiszen a közös megegyezéssel sem járna. Az a 20e Ft, pedig tényleg nevetséges, hiszen te a GYED-edet veszélyezteted ha aláírod a közös megegyezést.

Én max. annyira lennék hajlandó (ha egyébként tök korrekt volt velem az elmúlt években), hogy felajánlom, hogy átvállalom a könyvelőnek járó díj felét.

2009. febr. 24. 15:55
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Nehogy aláírd!!!!!
2009. febr. 24. 16:14
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Jár a végkielégítés, méghozzá 11 év után nem is kevés! (10 év felett háromhavi!)

Idézek:

"A következőket kell tudnia: A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése (ez pl. ez az eset, ha csődeljárás következtében megszűnik a cég) következtében szűnik meg.

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál a következő bekezdésben meghatározott időtartamban fennálljon.

A végkielégítés mértéke

a) legalább három év esetén: egyhavi;

b) legalább öt év esetén: kéthavi;

c) legalább tíz év esetén: háromhavi;

d) legalább tizenöt év esetén: négyhavi;

e) legalább húsz év esetén: öthavi;

f) legalább huszonöt év esetén: hathavi

átlagkereset összege.

Fontos tudnia, hogy a csődeljárás célja, hogy az adós egyezséget kössön hitelezőivel, és a csődeljárás alatt kidolgozott programmal biztosítsa a vállalkozás további működését, ezen belül pedig az, hogy a hitelezők követelései kielégítést nyerjenek. Amennyiben ez megvalósul, a cég tovább működik.

Amennyiben a csődeljárásban az annak céljául szolgáló egyezség nem jön létre a hitelezőkkel, „átfordul” felszámolási eljárásba.

Mindkét esetben igen kétséges a hitelezők (ebbe beletartoznak a munkavállalók is!) kielégítése, így kétségessé válhat az egyébként jogosan járó végkielégítés kifizetése (is).

Ha közös megegyezéssel szünteti meg a férje a jogviszonyt, abban legalább biztos lehet, hogy nem marad követelése a munkáltatóval szemben (amennyiben kifizetik a munkaviszony idejére járó munkabérét)."

Ez egy ügyvédnő és egy hölgy levelezéséből részlet.

2009. febr. 24. 16:32
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia megint!

Akkor jól emlékeztem, hogy jár a végkielégítés a csődeljárás (felszámolás) következtében is.

Szerintem egyértelmű akkor, hogy nem szabad aláírni a közös megegyezést.

Ha most aláírnád, nyersz most 20eFtot, járna a GYED (utánanéztem, ha a TGYÁS folyósítása alatt szűnik meg a munkaviszony, feltéve ha megvolt a két éven belüli 180 nap), de elveszed magadtól az esélyt a végkielégítésre és a bentmaradt szabadság is elveszik. Ami elég komoly esély, mert mind a csődeljárás, mind a felszámolás esetében elsőbbséget élveznek a munkabérek és a végkielégítések.

2009. febr. 24. 16:39
 8/12 A kérdező kommentje:
Nem folyamatos a 11 év. 97ben kerültem hozzájuk,de azt csak nyári munka volt. Aztán köv.év áprilisától dolgoztam 2001 szeptemberéig.Akkor bezárt a büfé ahol melóztam és elmentem munkanélkülire. (ezek szerint akkor is lehúzott 1 havi végkielégítéssel,de még akkor nem voltam tisztában ezekkel a dolgokkal) Majd 2002 nyarán mentem vissza és azóta melóztam tavaly nyárig.
2009. febr. 24. 16:43
 9/12 A kérdező kommentje:
Jut eszembe,már tavaly is azt mondta amikor bejelentettem,hogy terhes vagyok,hogy gratulál meg minden,de akkor ő visszaadja a vállalkozást,hogy ne kelljen utánam fizetnie ha már termelni nem termelek neki bevételt... Ennyit a hozzáállásáról...
2009. febr. 24. 16:46
 10/12 anonim válasza:
100%
Semmiképp se írd alá, és a járulékoknak mindenképpen nézz utána, hogy mennyit nem fizetett be! Ez is a te károd lesz előbb-utóbb. Ha beregisztálsz az ügyfélkapun, akkor ott láthatod az összes munkáltatód összes eddig fizetett járulékát is. Erről is kell tudnod! Niki
2009. febr. 24. 16:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!