Valaki levezetné értelmesen a gyes, gyed, tgyás, meg ilyenek fogalmát, összegét?
szeretnék gyereket szülni
ÉS A JOGOSULTSÁGHOZ TÉNYLEG 2 ÉV MUNKAVISZONY KELL újabban???
10 hónapig jár a gyed, utána a gyes?
mi az a tgyás? vagy átneveztek volna valamit?
van aminek az összeg fix: 28500 Ft. Ez a gyed?
és nem függ a fizutól?
a gyes, meg a netto fizetés kb 60%-a???
várok segítséget, nem bírok eligazodni.
a neten nem szeretnék órákat böngészni felesleges információhalmazok között elveszni az erdőben
és ahogy még a linkekből kivettem, gyes mellett lehet dolgozni
asszem a gyerek 1 éves korától.
örültem a kimerítő válaszoknak :)
2011. márc 31-ig él ez a rendelkezés..
ó hogy mindent mindig változtatnak
jövőre akarok szülni
addig kb képben vagyok
köszi mindenkinek
1.Thgy=terhességi gyermekágyi segély
-gyermek születése napjától számítva 24 hétig kapod,pontosan 168napig (de szülés előtt 4 héttel már elkezdhető)
-feltétele a 2 éves folyamatos munkaviszony
-utolsó 1 év átlag bruttó béred 70%-a,de ebből vonnak 18% szja-t,aminek az alapja a szuper bruttó béred
-pl 100eft a bruttód,annak szuper bruttója 127eft (1,27 a szorzó) 127e 18%=22860ft,100.000-22860=77140ft a thgy
2.Gyed=gyermekgondozási díj
-169.naptól kezdődik gyermek 2 éves koráig
-mellette nem dolgozhatsz
-ha mégis 2 éves korától hamarabb visszamész le kell mondanod és akkor jön a gyes (lent erről)
-szintén feltétele a 2 éves munkaviszony,de ha már kaptad a thgy-t akkor értelem szerűen erre is jogosult vagy
-ez szintén az utolsó 1 éves bruttó béred átlagának 70%-a,amiből szintén 18% szja-t vonnak és még 10% nyugdíjat is
-DEEE ez maximalizálva van,maximum bruttó 2x78eft(2x minimálbér) hiába keres valaki sokkal többet
3.Gyes=gyermekgondozási segély
-gyermek 2 éves korától 3 éves koráig
-lehet mellette dolgozni,de csak maximum heti 30 órában,azaz napi 6 órában
-független a jövedelemtől
-mindenkinek alanyi jogon jár
-fix bruttó 28500Ft,azaz 25650ft kézbe
-ha valakinek nem volt munkaviszonya akkor is jogosult erre a gyermek születése napjától 3 éves koráig
Azt hiszem ennyi,ha valami nem stimmel javítsatok ki!
Remélem érthető vagyok/voltam:-9
Kedvws válaszolók, áruljátok már el, honnan a fenéből veszitek, hogy a tgyáshoz és a gyedhez két év folyamatos munkaviszony kell?
Csak tájékoztatásul: NEM KELL HOZZÁ KÉT ÉV FOLYAMATOS MUNKAVISZONY. AMi kell hozzá, az a szülést megelőző két éven belül 365 nap munkaviszony. ÉS NEM KELL FOLYAMATOSNAK SE LENNIE!
Még a maximális idejű gyedhez sem kell két év munkaviszony, csak 562 nap.
Ha 2011. augusztus 1-én szül valaki, akkor is jogosult gyedre, és tgyásra, ha csak 2010. július 31-től dolgozik!
Miért nem tájékozódtok, mielőtt bárkit is félretájékoztattok?
Ja, és már bocs, de a személyi jövedelemadó mértéke 16%, és ha pontosan akarunk számolni, akkor meg a szuperbruttó miatt 20,32.
Még véletlenül se 18:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!