Anyukák, ha meg kéne szorítani azt a bizonyos nadrágszíjat, hol kezdenétek?
Persze lehet van aki már meg is tette,de arra gondolok,hogy a mai helyzetben egyre nehezebb lesz minden,hol,hogyan tudtok,tudnátok spórolni?
Annyit gondolkodom ezen,mert mi is érezzük,talán a vízen? Fürödni,főzni ,mosni kell,talán a gázon? Kisbaba mellett ez sem megy,meg egyáltalán ahol gyerek van.
Kaja,na igen itt lehet biztos de hogyan,tanácsok?
Mi még esetleg az áramon tudnánk,no internet,meg vezetékes telefon.De mikortól jön el az az idő,amikor már mindenről le kell mondani?
Hogy érzitek?
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Mi is lekapcsoljuk a villanyokat, tévé csak néha megy napközben (gyereknek mese), leginkább csak a páromnak este. Nekem nem kell.
Próbálok változatosan főzni, bár több tésztát, krumplit eszünk, meg rengeteg főzeléket.
Zöldség, gyümölcs: Most rossz a helyzet, de nyáron a kert miatt kicsit javul. Addig a hűtőládából gazdálkodok, néha veszek csak boltban ezt-azt.
Nem mosogatok állóvízben, de ha van elmosandó nagy lábas (és általában van), akkor abba engedek vizet, és beáztatom a ksiebb dolgokat. Aztán elmosom, és leöblítem rettentő gyorsan. Gázpalackot használok főzésre, h olcsóbb-e azt nem tudom, de legalább leellenőrizhető.
A baba cuccait turiztam v használtam vettem a neten keresztül (szinte mindent, egy-két dolog van, amit újonnan). A popsikrémen és a popsitörlőn nem spórolok, mert sztem az fontos, meg amúgy sem kell olyan sok (kaki, pancsi után; és reggeli első pelus cseréjénél). Pelenkát kértem mkitől, aki látogatóba jött, de ha nekem kell venni, olcsóbbat veszek.
Zuhanyozunk, minél gyorsabban.
Ruhát kínaiban veszünk, csizmát télre szintén (jövőre mképpen új kell), de strapabíró cipőt márkaboltban, akciósan vettem (bundás, bőr, vastag a talpa,... 5000 Ft-ért, mert utolsó db volt).
Most nézegetem ezt az oldalt, lehet, h nyáron veszek itt vmi leárazott cipőt télire:
Fodrásznál tavaly januárban voltam utoljára, a párom egész' ügyesen levágta a hajam itthon (igaz kb 2 órát szöszmöszölt vele). A sajátját géppel vágja havonta kb.
Műkörmöshöz már nem járok, pedig aránylag olcsón csinálta a körmöm (3000-ért rakta, 2200-ért töltötte), a lábam is csak 1000 Ft volt. Mindegy, nem létszükséglet.
Kozmetikus helyett itthon kiszedem a szemöldököm, ahogy tudom. Szoliról már nem is álmodok, majd nyáron a kertben lebarnulok.
Folyamatosan figyelem az akciókat, és próbálok akkor többet vásárolni, amikor olcsó.
A kutyák kajáját is rántott levessel bővítem, vagy vegetás vízzel, kenyérrel, így nem kell annyi eledel (bár abból is az olcsót veszem).
A tésztákból is az olcsóbbat veszem, de szoktam gyúrni is pl csipedkét, 2-3 nap szárítom, aztán bezacskózom. Sokkal több lesz, mint a kézi tarhonya, és olcsóbb.
A Lidl-ben 1 kg magozott meggy 699 Ft (most láttam vmelyik nap), így áldom az eszem, h raktam el meggyet, cseresznyét.
Szintén a Lidl-ben szokott lenni leárazott hús, ami kb még 2 napig jó. Vagy aznap megfőzöm, vagy bevágom a hűtőládába. Na meg szilvalekváros gombóc, ami általában 320 Ft, de most akciós volt (230 Ft), így több zacsival is vettem. Finom, olcsó, és kb 20 db van a zacskóban. Egy ebédnek pl tojáslevessel tökéletes.
Főzire feltétnek nagyon finom a lecsókolbászból készült pörkölt, vagy pl a rántott párizsi is jó ebéd krumplipürével. Desszertnek szoktam csinálni Spar-os pudingot v Tesco-sat egy kis háztartási keksszel, fahéjjal, fagyasztott gyümölccsel. Szeretjük a chilis babot, abba csak egy kis darált hús, konzerv bab és kukorica kell. Ha sűrített paradicsommal, hagymával felhúzod, fél kiló hússal és 2-2 doboz babbal és kukoricával csinálod, nagyon sok lesz belőle.
Húú, még rengeteget tudnék írni, de már mások is sok dolgot leírtak!
Én is a kaján próbálok spórolni első körben. Hús nagyjából heti egyszer van, hétvégén. Amúgy főzelék. Esetleg tészta (sajtos-tejfölös tészta), hasonlók. Próbálok visszaemlékezni, hogy milyen kajákat adtak anno a menzán, olyanokat főzök. Üdítőt és ásványvizet egyáltalán nem veszek, csapvíz van (hozzáteszem, nálunk eddig is ez volt az általános), esetleg főzök egy teát, nagy ritkán veszek egy üveg szörpöt, hogy ha jön valaki, meg tudjam valamivel kínálni. Egyre gyakoribb reggelire és vacsorára a sima vajaskenyér a sajtos, parizeres, kecsapos, mindenfélés szendvics helyett. Felvágott vagy este, vagy reggel, de nem mind a két étkezéshez. Reggel inkább a jó kis mama főzte lekvárok, bár én nagyon nem vagyok édesszájú.
Nagyon erősen gondolkodom rajta, hogy a netet lemondjam-e, de nem merem. Tanulok, távos suliba járok, minden beadandómhoz a netről gyűjtök anyagot, mert tankönyveim egyáltalán nincsenek, könyvtárba eljárni nem tudok gyerekkel, még kicsi ahhoz. Szóval azt hiszem, a net marad (nekem digis van, még ez a legolcsóbb, havi 2500-ért), a tévé viszont lehet, hogy röpül, vagy csak alap csomag lesz, nem tudom még.
Minden hónapban kérdéses, hogy vegyek-e bérletet, az összvonalas bérletem több mint 5000 forint már. Mivel távos suliba járok, nem vagyok jogosult diák bérletre, a PKRT-nél pedig ismeretlen fogalom a kismama bérlet. De ha minden alkalommal jegyet vennék, azzal se járnék jobban, annál azért többet buszozom. Pedig azért nem megyünk minden nap busszal, csak még így is többre jönne ki, mint a bérlet.
A fűtésen nem tudok spórolni, mert távhő van, ők döntik el, mikor fázunk, mikor nem. Arról már lemondtam, hogy az elkövetkező pár hónapban bárhová is menjek (mármint hogy esti programot csináljak, múltkor a barátnőm kérdezte, hogy amikor megyek haza este suliból, ahova kéthetente járok, hogy akkor megiszunk-e egy sört valahol, de hát az már nekem luxusszámba megy, komolyan).
De leginkább azon tudnék spórolni, ha fognánk egy nagy kartondobzot és abban laknánk, akkor nem kéne lakbért fizetni meg rezsit. Remélem idáig nem jutunk el soha az életben, de a mostani helyzetben bármi megtörténhet.
Hát ez az,nagyon sz.. ez a világ,az embernek már szinte mindenről le kell mondania,az a legszőrnyűbb,hogy sokan ahogy olvasom az anyaság örömei mellett meg attól retteg,nehogy az utcára kerüljön.Rohadt egy élet ez,más meg azt sem tudja,hogy hány helyre menjen külföldre nyaralni nyáron.Nem sajnálom senkitől,de a kis egyszerű embereket is meg lehetne fizetni,nem még jobban a nyomorba dönteni.
Igen,ahogy olvaslak titeket van mit tanulnom a spórolás terén.
köszönöm,és mindenkinek a legjobbakat kívánom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!