Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért nem bíztok meg egy dadában?

Miért nem bíztok meg egy dadában?

Figyelt kérdés

17 éves lány vagyok, ilyen pályára készülök. Láttam korábban egy anyuka kérdését, őt sokan elég csúnyán lehordták, hogy nem szabadna dadára, egy idegen emberre bíznia a gyermekét. Egy szakképzett dada viszont tudja, mit csinál, tudja, mi a jó a gyereknek és tudja, látja, ha annak valami baja van, még azelőtt, hogy esetleg az anyuka rájönne teljesen aprócskának tünő kis nyűgösségekből.

Én úgy gondolom, hogy egy dada hasznos lehet. Ott vannak az első gyerekes anyák. Az első 1-2 hétben szerintem jó segítség lehet egy olyan nő, aki megmutatja, hogy kell rendesen fürdetni, pelenkázni és hogy kell az olyan helyzeteket higgadtan kezelni, ha baj van. A későbbiek folyamán is, ha az anya megbetegedne, őt lehet hívni, hogy vigyázzon rá, az anya szeme előtt. Így megnyugodhatna, hogy a kicsi nem kap el olyan betegséget, ami az ő kicsi szervezetére komolyabb hatással is lehet. Mégis látja és tudja, hogy semmi baj. Ha szeretne kicsit pihenni, akkor is hívhat egy ilyen képzettségűt, aki -tegyük hozzá- képes meghatározni azt is, milyen fejlettségi szinten van a gyerek és azt is észreveszi, ha a fejlődésében rendellenesség áll fenn. Ezen kívül ismeri a korokhoz kapcsolódó legjobb kézségfejlesztő játékokat, tudja, mit szabad etetni a gyerekkel és mit nem... Szóval egy ilyen ismeretség csak jól jöhet és nem feltétlenül drága. Én például árilag sem adom majd magam túl drágán, ha egyszer odajutok.A lényeg, hogy megéljek és segítsek azokon, akiknek szüksége van a segítségemre. Ezzel senki sem veszi el más gyerekét, csak segít neki, hogy jobb anya lehessen és jobban be tudja tölteni a szerepkörét. Vagy én gondolom rosszul?

2009. febr. 5. 19:20
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

Szerintem a tobbiek nem a szakkepzett dadakra gondoltak, mert en, ha valakinek ilyen iranyu vegzettsege van akkor elfogadnam a tanacsat/szolgaltatasat, egy bizonyos ido utan.

Alt. a "gyerekfelugyeloknek" nincs ilyen iranyu vegzettseguk, csak a gyerekeket szeretik es ennyi :(. Rajuk en tuti nem hagynam.

Nalad talan az lehet a gond h. fiatal vagy :), ami nem baj, csak sztem. az "idosebbeket" jobban elfogadjak ebben a szakmaban.

Amugy meg azt is meg tudom erteni h. a szulok nagyon feltik a babajukat, es eleinte nem csak az "idegenektol" , hanem meg a kozelebbi csaladtagoktol is, de sztem. ez normalis, es idovel ahogy a baba no, ez valtozik, de ez a feltes termeszetes.

Amugy sztem. kellenek a hivatalos dadak :) Sok sikert neked.

2009. febr. 5. 20:01
 2/8 anonim ***** válasza:
81%

Hát ha velem nem lett volna ott az anyukám szülés után 1 hétig, és lett volna pénzem, én is fogadtam volna dadát. Bennem nincs ilyen fóbia, hogy idegen, meg ilyesmi. Egy újszülöttnek az anyján kívül mindenki idegen. Nem lennék féltékeny, hogy rajtam kívül máshoz is kötődik, attól még a kisbaba tudja, hogy ki az anyja és ahhoz ragaszkodik legjobban. Anyukámhoz is ragaszkodik, de attól nem rosszabb egy gyereknek, hogy minél többen szeretik. A dada nem az anyukája helyett szereti, hanem az anyukájával együtt szereti.

Szerintem sokan azért szólják le, ha valaki dadát fogad, mert azt feltételezik, hogy ő maga nem foglalkozik a gyerekével (mert a sok hülye amerikai filmben ezt látják), vagy nem tudják, hogy mit is jelent ez pontosan, vagy savanyú a szőlő, vagy szeretik játszani a mártírt. Vagy valóban van mindenre energiájuk és nem tudják elképzelni, hogy van, aki néha már idegileg és fizikailag ki van merülve. Én sokszor vagyok így az 1 éves fiammal, egyedül nevelem. Nincs pénzem dadára, de tudom, hogy ha lenne, akkor bizony néha idehívnám, hogy legalább fürdeni tudjak egyszer nyugodtan.

2009. febr. 5. 21:00
 3/8 A kérdező kommentje:
Hú, erre csak azt tudom mondani, bárcsak túllennék már a dolgokon, de még három év. Pedig ha meglenne a végzettségem, ha már mindent azon a bizonyos felsőfokon tudnám, én akár ingyen is segítenék neked, hogy egy kis pihenéshez juss néhanapján :)
2009. febr. 5. 21:44
 4/8 anonim ***** válasza:
33%

Ne haragudj a válaszomért, de 17 évesen még csak elképzeléseid vannak a dolgokról. Én is szakképzett csecsemő- és kisgyermeknevelő- gondozó vagyok, de hidd el az életben minden máshogy működik, mint azt az iskolapadban megtanultam. Egy babát nem könyvből kell felnevelni, hanem szívből. Amíg nincs tapasztalatod, nem neveltél gyereket, szerintem hiteltelen vagy, mert csak azt mondod, amit a könyvek leírtak, az életben pedig minden máshogy zajlik.

És ugyanmár honnan tudnád, hogy miért sír egy pár hetes csöppség, az anyukája előbb rájön. Magyar suttogónak érzed magad?

2009. febr. 5. 22:44
 5/8 A kérdező kommentje:

hát, legalább vannak terveim a jövőre nézve. Egyébként vigyáztam már kisgyerekre és tudom, hogy nem kis feladat. Nem szabad, hogy a szájába vegyen mindenféle nem odaillő dolgot. Tapasztalatlan vagyok, igen, de sokan mondták már, hogy van érzékem a gyerekekhez, elsős unokatesómmal is sokat tanultam és néha jobban megértette tőlem, mint ahogy az iskolában tanították neki.

Szóval ha szeretnél, adj tanácsot, minden ilyen szakirányú dolgot szívesen veszek. :)

2009. febr. 5. 23:10
 6/8 anonim ***** válasza:
Második vagyok. Nagyon aranyos vagy, jól esett amit írtál :)
2009. febr. 5. 23:23
 7/8 A kérdező kommentje:
Én annak örülök, hogy látom, mégis jó irányba húz a szívem. :)
2009. febr. 5. 23:46
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is csak gratulálni tudok, hogy ennyi idősen határozott elképzelésed van arról, hogy mit szeretnél, és azért még inkább gratulálok, hogy reálisan látod az életet!

Igen, ez egy olyan kérdés, ami biztos megosztja a környezetet.

Abban egyet értek, hogy még nem igazán tudhatod, mit jelent egy baba, ha nem vagy vele napi 24 órában, heti 7 nap éveken át...

Nekem még csak 8 hós a lányom, de annak ellenére, hogy jó anyának gondoltam magam, és azt hittem én mindent tudok és erős vagyok, ki vagyok bukva.

Nekem is van öcsém, két unokatesóm, egy keresztlányom, szinte én neveltem fel őket. Nem is féltem a kicsitől, mert nem okoz gondot megfogni, fürdetni, etetni, de ez nem "napi 24 óra". És a saját teljesen más.

Ennyi idősen teljesen meg voltam őrülve egy babáért, persze ésszel felfogtam, hogy nem lehet még, de most 29 évesen is néha azt érzem, hogy még nem vagyok kész erre:-)

Nehéz, fárasztó, rengeteg türelem és önfegyelem kell.

CSak kívánni tudom, hogy jó szakember légy, és találd meg a helyed a világban.

És még egy tanács: Ne ess abba a hibába, hogy ingyen dolgozol. Főleg, ha ebből akarsz megélni. Akármilyen nagy szíved is van, a munka az munka, te is pénzből élsz. Szivességet lehet tenni, és utána te is merhetsz szivességet kérni, de ingyen sose dolgozz!Én is megtanultam, hogy igenis megvan az "áram", és ne add alább magad annál, mint amit gondolsz, hogy érsz!

2009. febr. 6. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!