Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy' működött, amiikor...

Hogy' működött, amiikor vissza akartál menni dolgozni (gyed alatt)? Amikor bejelentetted, hogy vissza szeretnél menni dolgozni, mennyi időre rá kezdhettél? Vagy mennyi időt vártál a válaszra, hogy visszavesznek, vagy milyen beosztásba?

Figyelt kérdés

Kisebb, de nagy munkamennyiséggel bíró vállalkozásban dolgoztam.

Várnak vissza, ez eddig ok, csakhogy ők valamiért arra számítottak, hogy rögtön maradok itthon a tesóval is. Én viszont 3 hete bejelentettem, hogy gyed ide-vagy oda én szeretnék mielőbb visszamenni dolgozni.

Nektek mennyi idő alatt zongorázták ezt le a főnökék?

Nálunk átszervezések vannak, én sem ragaszkodom a korábbi munkakörömhöz, ha a juttatások megmaradnak, de idegesít, hogy majd talán februárban egyáltalán foglalkoznak ezzel, addig meg toporgok egy helyben itthon.

2011. jan. 25. 08:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Neked kell IRÁSBAN belejenteni, hogy mennél vissza xy dátumtól. A levelet xy dátum előtt min. egy hónappal kell elküldened. Tehát ha te jelzel, akkor egy hónap múlva mehetsz dolgozni. Ezen nincs mit válaszolni, mivel köteles visszavenni. Mondjuk az xy dátumtól el kell kezdened kivenni a felgyülemlett szabikat, tehát nem tudsz TÉNYLEGESEN dolgozni kezdeni azzal a dátummal, csak 1-2 hónappal később, de fizetést már kapsz xy dátumtól kezdve. éppezért nincs is miről dönteniük: vissza kell venniük, helyet meg ráérnek csinálni neked, hisz ténylegesen mátül számitott kb. 3 hónap múlva kopogsz be az ajtón először...
2011. jan. 25. 08:39
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszi.

Arra a munkára, amit én csináltam, most 4 ember van felvéve. Ergo nekem nincs beosztásom. Nem mintha szeretném vissza a régit, mert azt gyerek mellett nagyon nehéz lenne ellátni (16 órákat dolgoztam). Mindig minden megbeszélés kérdése volt a főnökékkel, eddig is korrektül ment minden, csak mennék már, mert kéne a pénz. Viszont nem tehetem meg csak bejelentésként, mert magasabb fizura szeretnék visszamenni, ergo tárgyalás lesz az új munkakörről és a fizumról.

Szívóskodni meg nem akarok, mert eszemben sincs máshova menni dolgozni, szeretem a munkahelyemet.

Hát, eszerint marad a türelem, illetve ha februárban sem akarnak ezzel foglalkozni, akkor megírom, hogy megyek vissza.

Email is jó? Vagy nagyon formálisan, postai úton kell jelezni?

Ja, egy kérdés: ajánlhat a korábbi munkához képest alacsonyabb beosztást, ugyanannyi pénzért? Akkor mi van? Mármint ha nem akarom elfogadni.

2011. jan. 25. 09:47
 3/11 anonim ***** válasza:

Én is szóltam, hogy 1 év múlva mennék, de azt a választ kaptam, hogy még nem tudja, hogy vissza fog-e venni. Jelenleg 2 ember van a helyemen. Én még azt nem tudom, ha lemondom a gyest 8 órás meló miatt, viszont kirugnak amint tehetik, akkor vissza tudok-e menni gyesre. Vagy 2 szék közé esek?

Én a postai ajánlott levelet tartom a legtisztábbnak, akár még tértivevénnyel is. Sosem lehet tudni, meg hát esetleg a munkaügyi aktádba kellhet is nekik.

Tiszta gáz ez, az ember szeretne gyereket, aztán meg a gyed/gyest végig parázza, hogy mi lesz utána, miből fogunk megélni.

2011. jan. 25. 09:53
 4/11 anonim ***** válasza:
Most januárban bementem és elmondtam,kislányom márciusban lesz 2éves,onnantól kivenném a szabimat és utána jönnék dolgozni.Március elején majd újra be kell mennem egyeztetni,mennyi lesz pontosan a szabi,és a papírokat elintézni.
2011. jan. 25. 12:42
 5/11 anonim ***** válasza:

Megértelek, ha gondolod, akkor legyél türelmes egy darabig. Azt persze tudod, hogy a béredet maguktól automatkusan meg kell emeljék anyira, ami béremelést a többiek kaptak, amig te nem voltál. Mert sokan nem tudják. Tehát semmiképp nem a régi béredért mész vissza, mert elvileg 2-3 béremelés volt közben.

A válaszolónak: nem esel két szék közül a pad alá, a gyest bármikor igényelheted, ha nem vagy állásban. Tehát ha kirúgnak, akkor mész gyesre és emellett AZONNAL a munkaügyi biróságra, hiszen nem rúghat ki a gyerek 3 éves koráig. Szóval tuti megnyert per. Tehát legközelebb akkor rúghat ki, amikor a gyerek 3 éves elmúlt, akkor meg már gyes se jár, szóval nem esel el tőle...

"azt a választ kaptam, hogy még nem tudja, hogy vissza fog-e venni."

Neki ezt nem kel tudnia, a törvény ugyanis kötelezi erre. Szóval ő nincs döntési helyzetben. Esetleg hivd fel erre a figyelmét, hátha nem tud róla...

És igen, azért kell irásban, tértivevénnyel, hogy egy per esetén bizonyitani tudjál. A törvény egyébként nagoyn szigorú ilyen szempontból, a munkavállaló védelmében, úgyhogy sok lehetősége nincs acégeknek.

Ja, még annyi, hogy a cég KÖTELES ugyanabba a beosztásba és bérrel visszavenni, mint ahonnan elmentél, sőt ugye a béremeléseket azonnal meg kell adja, amikből kimaradtál... Tehát neked az eredeti munkaszerződésed él most is, attól eltérést csak akkor irj alá, ha az neked is jó!!!

2011. jan. 25. 13:04
 6/11 anonim ***** válasza:
Kedves Válaszoló, kérdezhetnék még tőled? Én a két székes vagyok. Ha jelzem, hogy a gyed után vissza akarok menni, akkor vissza kell-e hogy vegyen, vagy csak a gyes után? Annak idején olyan papírt íratott alá velem a munkaügyes, hogy 3 évre kérem a fizetésnélküli, én mondtam, hogy 2 év után vissza akarok menni, azt mondta, hogy nyugodtan írjam ezt alá. Valszeg rosszul tettem?!
2011. jan. 25. 21:40
 7/11 anonim ***** válasza:

Nem tetted rosszul, a törvény szerint bármikor irhatsz nekik egy hivatalos levelet (javasolt tértivevénnyel feladni a bizonyithatóság kedvéért) és abban megirni, hogy xy dátummal (ez legkorábban egy hónappal a levél után legyen, szóval időben jelezz!) meg kivánod szakitani a fizetés nélküli szabadságodat és ismét munkába állsz. Kéred, hhogy adják meg, hogy attól az xy naptól számitva mikor jár le a felhalmozott, kötelezően a visszatéréskor kiveendő szabadságod letöltése, azaz mikor kell első alkalommal ténylegesen megjelenned munkába a munkahelyeden. Erre kell válaszolniuk, és nem irhatja azt, hogy nem kellesz... Csak azt, hogy mikor kell első alkalommal munnkába menned.

És az xy dátumtól kezdve már a fizetésedet kapod, mivel szabadságon vagy.

2011. jan. 25. 22:15
 8/11 anonim ***** válasza:
Egyébként annyira flúgos a munkaügyes, azt a törvényi hivatkozást hol találom, hogy bármikor kérhetem, hogy visszamenhessek? Már csak hogy esetleg legyen mit az orra alá dugni. Köszi, mégegyszer és nagyon rendes vagy, hogy írsz!!! Remélem a kérdező nem haragszik meg.
2011. jan. 25. 22:21
 9/11 anonim ***** válasza:

A Munka törvénykönyve 138. § (5) szerint

(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából.

Ez megillet téged, de nem vagy köteles igénybe venni, mivel nem kötelez téged a törvény, hanem megadja neked a jogot.

Itt akkor lehet probléma, hogy ha a cég azért, mert te 3 évre kértél fizetés nélküli szabadságot, ezért felvett valakit a helyedre HATÁROZOTT idejű szerződéssel, a fizetés nélküli szabadságod idejére.

Mert ekkor mondhatja a cég, hogy sajnos nem tud visszavenni előbb, a te kérésedre ugye nem dolgozol, te jelezted előre, hogy meddig nem akarsz dolgozni, ő jóhiszeműen vett fel valakit a helyedre, és köti őt a szerződés, miszerint a 3. éved végéig őt is foglalkoztatnia kell. És ha belegondolsz, ebben az esetben igaza is van...

2011. jan. 25. 22:48
 10/11 anonim ***** válasza:

Ezt találtam:

Amennyiben ugyanis egy kismama lemond a fizetés nélküli szabadságról az effektív munkavégzés kedvéért, az addig szünetelő munkaviszonya mintegy „feléled” – ugyanazok a jogok és kötelezettségek terhelik a két felet: a munkáltatót és a munkavállalót, mint a gyermek születése előtt.

Végül van még 1 évem, de nem akarok felkészületlen lenni.

2011. jan. 25. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!