Hogy' működött, amiikor vissza akartál menni dolgozni (gyed alatt)? Amikor bejelentetted, hogy vissza szeretnél menni dolgozni, mennyi időre rá kezdhettél? Vagy mennyi időt vártál a válaszra, hogy visszavesznek, vagy milyen beosztásba?
Kisebb, de nagy munkamennyiséggel bíró vállalkozásban dolgoztam.
Várnak vissza, ez eddig ok, csakhogy ők valamiért arra számítottak, hogy rögtön maradok itthon a tesóval is. Én viszont 3 hete bejelentettem, hogy gyed ide-vagy oda én szeretnék mielőbb visszamenni dolgozni.
Nektek mennyi idő alatt zongorázták ezt le a főnökék?
Nálunk átszervezések vannak, én sem ragaszkodom a korábbi munkakörömhöz, ha a juttatások megmaradnak, de idegesít, hogy majd talán februárban egyáltalán foglalkoznak ezzel, addig meg toporgok egy helyben itthon.
Köszi.
Arra a munkára, amit én csináltam, most 4 ember van felvéve. Ergo nekem nincs beosztásom. Nem mintha szeretném vissza a régit, mert azt gyerek mellett nagyon nehéz lenne ellátni (16 órákat dolgoztam). Mindig minden megbeszélés kérdése volt a főnökékkel, eddig is korrektül ment minden, csak mennék már, mert kéne a pénz. Viszont nem tehetem meg csak bejelentésként, mert magasabb fizura szeretnék visszamenni, ergo tárgyalás lesz az új munkakörről és a fizumról.
Szívóskodni meg nem akarok, mert eszemben sincs máshova menni dolgozni, szeretem a munkahelyemet.
Hát, eszerint marad a türelem, illetve ha februárban sem akarnak ezzel foglalkozni, akkor megírom, hogy megyek vissza.
Email is jó? Vagy nagyon formálisan, postai úton kell jelezni?
Ja, egy kérdés: ajánlhat a korábbi munkához képest alacsonyabb beosztást, ugyanannyi pénzért? Akkor mi van? Mármint ha nem akarom elfogadni.
Én is szóltam, hogy 1 év múlva mennék, de azt a választ kaptam, hogy még nem tudja, hogy vissza fog-e venni. Jelenleg 2 ember van a helyemen. Én még azt nem tudom, ha lemondom a gyest 8 órás meló miatt, viszont kirugnak amint tehetik, akkor vissza tudok-e menni gyesre. Vagy 2 szék közé esek?
Én a postai ajánlott levelet tartom a legtisztábbnak, akár még tértivevénnyel is. Sosem lehet tudni, meg hát esetleg a munkaügyi aktádba kellhet is nekik.
Tiszta gáz ez, az ember szeretne gyereket, aztán meg a gyed/gyest végig parázza, hogy mi lesz utána, miből fogunk megélni.
Megértelek, ha gondolod, akkor legyél türelmes egy darabig. Azt persze tudod, hogy a béredet maguktól automatkusan meg kell emeljék anyira, ami béremelést a többiek kaptak, amig te nem voltál. Mert sokan nem tudják. Tehát semmiképp nem a régi béredért mész vissza, mert elvileg 2-3 béremelés volt közben.
A válaszolónak: nem esel két szék közül a pad alá, a gyest bármikor igényelheted, ha nem vagy állásban. Tehát ha kirúgnak, akkor mész gyesre és emellett AZONNAL a munkaügyi biróságra, hiszen nem rúghat ki a gyerek 3 éves koráig. Szóval tuti megnyert per. Tehát legközelebb akkor rúghat ki, amikor a gyerek 3 éves elmúlt, akkor meg már gyes se jár, szóval nem esel el tőle...
"azt a választ kaptam, hogy még nem tudja, hogy vissza fog-e venni."
Neki ezt nem kel tudnia, a törvény ugyanis kötelezi erre. Szóval ő nincs döntési helyzetben. Esetleg hivd fel erre a figyelmét, hátha nem tud róla...
És igen, azért kell irásban, tértivevénnyel, hogy egy per esetén bizonyitani tudjál. A törvény egyébként nagoyn szigorú ilyen szempontból, a munkavállaló védelmében, úgyhogy sok lehetősége nincs acégeknek.
Ja, még annyi, hogy a cég KÖTELES ugyanabba a beosztásba és bérrel visszavenni, mint ahonnan elmentél, sőt ugye a béremeléseket azonnal meg kell adja, amikből kimaradtál... Tehát neked az eredeti munkaszerződésed él most is, attól eltérést csak akkor irj alá, ha az neked is jó!!!
Nem tetted rosszul, a törvény szerint bármikor irhatsz nekik egy hivatalos levelet (javasolt tértivevénnyel feladni a bizonyithatóság kedvéért) és abban megirni, hogy xy dátummal (ez legkorábban egy hónappal a levél után legyen, szóval időben jelezz!) meg kivánod szakitani a fizetés nélküli szabadságodat és ismét munkába állsz. Kéred, hhogy adják meg, hogy attól az xy naptól számitva mikor jár le a felhalmozott, kötelezően a visszatéréskor kiveendő szabadságod letöltése, azaz mikor kell első alkalommal ténylegesen megjelenned munkába a munkahelyeden. Erre kell válaszolniuk, és nem irhatja azt, hogy nem kellesz... Csak azt, hogy mikor kell első alkalommal munnkába menned.
És az xy dátumtól kezdve már a fizetésedet kapod, mivel szabadságon vagy.
A Munka törvénykönyve 138. § (5) szerint
(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából.
Ez megillet téged, de nem vagy köteles igénybe venni, mivel nem kötelez téged a törvény, hanem megadja neked a jogot.
Itt akkor lehet probléma, hogy ha a cég azért, mert te 3 évre kértél fizetés nélküli szabadságot, ezért felvett valakit a helyedre HATÁROZOTT idejű szerződéssel, a fizetés nélküli szabadságod idejére.
Mert ekkor mondhatja a cég, hogy sajnos nem tud visszavenni előbb, a te kérésedre ugye nem dolgozol, te jelezted előre, hogy meddig nem akarsz dolgozni, ő jóhiszeműen vett fel valakit a helyedre, és köti őt a szerződés, miszerint a 3. éved végéig őt is foglalkoztatnia kell. És ha belegondolsz, ebben az esetben igaza is van...
Ezt találtam:
Amennyiben ugyanis egy kismama lemond a fizetés nélküli szabadságról az effektív munkavégzés kedvéért, az addig szünetelő munkaviszonya mintegy „feléled” – ugyanazok a jogok és kötelezettségek terhelik a két felet: a munkáltatót és a munkavállalót, mint a gyermek születése előtt.
Végül van még 1 évem, de nem akarok felkészületlen lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!