Hogyan vegyem rá a lányaimat, hogy elpakoljanak maguk után?
Reggel óta azon könyörgöm, hogy szedjék össze a födről szétszórt játékokat. 4 éves és 2 évesek.
Minden ötletet szívesen veszek.
Versenyeztesd meg őket.
Kérdezd meg,hogy ki szeretné anya dicséretét???
Aki összepakol megkapja.Jobban megy ha játékos.Jutalmat is adhatsz érte.Ebéd után az ügyes kap egy kis nasit.
Hosszú távon viszont következetesebb lehetnél.
pl:Mielőtt másikat veszel elő,az előzőt elteszed.
Játszószobából tilos kivinni játékot.
És a napirend sem hátrány a rend szempontjából.
Pl :Nálunk csak öltözés és reggeli után lehet játszani 2 órát,utána összepakolunk ebéd előtt,valamint du ha felébredtek uzsonnáztok utána vehettek elő játékot,vacsora előtt viszont újra összepakolunk.Fürdés után már nem veszünk elő játékot,mert úgy fekszünk le,hogy el van pakolva.
Többé kevésbé tudnak ehhez alkalmazkodni,ha megszokják a rendszert.
Én is sok mindent próbáltam már ez vált be.Elég következetes sem vagyok,de muszáj erőt venni magamon.
Te vagy egyébként aki az egy gyermekeseket a rend miatt irigyli?:)
Nálunk is nagyjából úgy van, mint a második válaszolónál (27 és 10 hósak, a kicsi értelemszerűen még csak a káoszcsinálásban remekel).
A követhető szabályokon és rendszeren kívül, valamint a motiválásos és bevonásos módszeren kívül) nálunk egyetlen végső érv van még, mégpedig az, hogy ami nincs elrakva, az a kukában landol.
És mi az, hogy könyörögsz nekik? Ilyet ne hagyj! Te vagy a főnök, legalábbis neked kéne lenni, ha már most ezen csatát nyernek ellened, mi lesz később, pl kamaszkorukban? Túl hamar a fejedre nőnek ha nem állsz a sarkadra...
A nagyobbik nálunk igen erős akaratú gyerek, borzasztóan aktív és nagyon-nagyon intelligens is. Néha irtó nehéz vele, félek is a kamaszkorától, de muszáj tudnia (minden gyereknek!), hogy ő csak 2 éves, én meg 28 és én vagyok a főnök. ÉS slussz. Lehet hisztizni, de nem érdemes, mert úgyis az van, amit én akarok. (nyilván következetesnek kell lenni, de meg kell érezni, hogy hol az a határ, amikor engedni lehet egy picit az akaratának úgy, hogy a szabályok se sérüljenek és az ő kis egója is erősödhessen.) A házi szabályok betartása fontos, többek között ez alapozza meg a későbbi társas viselkedéskultúráját is, és ha most nem követeld meg tőlük amit kell, akkor elsősorban nekik ártasz (mindamellett, hogy a mindennapi életeteket is jócskán megnehezíti mindez).
Állj a sarkadra, ne dőlj be a hisztiknek, légy következetes! Tudom, hogy néha őrmesternek érzi magát az ember, de nem kicsi Nérókat akarunk a világra szabadítani, és a gyermek személyiségének főbb vonalai 4-5 éves korra kialakulnak...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!