SOS! Nem értem, mi történne az ellátásokkal, ha jönne a kistestvér?
Itt világosan leírják, hogy amennyiben azért nincs meg a 180 bérezett napom, mert gyeden voltam, a fizetésem alapján adják a táppénzt.
De ugyanennyi lesz a THGY-d, mint most a GYEd, maximalizált összeg. Nem a bruttó 280 70%-a, hanem csak a minimálbér kétszereséből számolt összeg.
Az elképzelhető, hogy a táppénz alapja a 280 ezer lesz és nnak 60%-a magasabb, mint a GYED. De utána a THGY meg GYEDugyanennyi lesz mint most.
Nem hiszem el, hogy nem érthető.
A kérdező tisztában van azzal, hogy a második babájával max. tgyást és max. gyedet kap. DE ami nem mindegy az az, hogy addig mennyi pénzt fog kapni. Mivel a táppénz összegét a korábbi jövedelme alapján számolják, ezért az több, mint a maximalizált gyed.
Már bocs, de a kérdésben, amire válaszolunk az van, mennyi lesz a THGY, GYED.
A táppénznél szerintem meg mivel a GYEd magában nemjogosít pénzbeli ellátásra és az annyi ideig jár, amennyit a befizetett járulék fedez- ergo ha valaki csak 3 hónapig fizet járulékot, csak 3 hónapig jár neki ellátás- most sem látom egyáltalán mi alapján lesz jogosult táppénzre, ha nem fizet járulékot, márpedig GYED-ből nem vonnak járulékot. És mennyi ideig fog táppénzt kapni, 9 hónapig?
A tgyás és a gyed összegét tekintve tök mindegy, hogy majd elmegy a kérdező táppénzre vagy sem, az így is úgy is maximalizálva van. Ezt már az első pár válaszban kitárgyaltuk, ezek után az eredeti (rész)kérdés, hogy mennyi lesz, aktualitását veszítette.
A többi:
A gyed-járulékos történetet kevered a gyes-járulékos történettel.
Igen, a gyed önmagában nem jogosít pénzbeli ellátásra, viszont a mögöttes munkahely igen. Attól még, hogy fizetés nélküli szabadságát tölti a munkahelyén (a gyed miatt), attól még az biztosítási jogviszonynak számít, méghozzá két évnél további, folyamatosnak, ergo nem vonatkozik rá az, hogy amennyi ideig fizet, annyi időt lehet táppénzen. Ha ez 9 hónap, akkor 9 hónap.
Huhhh... mire végigolvastam és kihámoztam....
Nálam is ez a helyzet, csak nem december, hanem november. A tgyás és gyed kérdést én is így tudtam, a táppénzt nem tudtam belőle. Viszont nekem még lenne kérdésem a táppénzzel kapcsolatban: Korábban 70% volt, amibe én is beleestem, de aztán kihoztak valami olyat, hogy 60% de van napi maximuma. Most akkor maradt a 70% maximum nélkül?
Bocsi, hogy belekérdezek, de tényleg jó, hogy így kiveséztétek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!