Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 1 hós terhes vagyok. Ha 1....

1 hós terhes vagyok. Ha 1. babám elmúlik 3 éves, mikor érkezik a kistestvér, milyen gyás-ra, gyes-re számíthatok?

Figyelt kérdés
(Folyamatos munkaviszony, betegállomány a terhesség 2. felében.)Itt van valami minimál határ?
2011. jan. 7. 21:49
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha a babád betölti a hármat, mielőtt megszületik a tesó, akkor három lehetőség van.

1. elmégy betegállományba a szülésig. Ekkor a második baba utáni ellátások (tgyás, gyed) alapja a betegszabadság idejére kapott 70%-ra csökkentett béred lesz.

2. kiveszed a szabadságokat szülésig. Ekkor a szabi alatt kapott teljes béred lesz az ellátások alapja.

3. a kettő kombinációja: előbb szabi, aztán betegállomány: a betegszabi alatt kapott csökkentett bér és a szabi alatt kapott teljes bér összeadódik, és ez lesz az ellátások alapja.

Van még egy lehetőség ha a nagyobb 3. születésnapja, és a szülés várható időpontja között kevesebb, mint 28 nap van, akkor elmehetsz hamarabb tgyásra. Ebben az esetben az ellátások alapja a minimálbér lesz, vagy ha a tényleges jövedelmed kevesebb, mint a minimálbér, akkor az. Ez a legrosszabb variáció.

2011. jan. 7. 21:57
 2/5 anonim ***** válasza:

Húh ez nekem is nagyon hasznos volt. Köszi szépen!

..és bocs az offért.

2011. jan. 7. 22:00
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Nekem is sokat segített! Még egy kérdés: Az első babámnál sem kaptam meg a max. gyás-t, gyed-et (90.000 ft-ot), mert ugye nem kerestem vmi jól. (ped. fizetés...) Szóval 74 és 63 között kaptam az első gyereknél az első 2 évben. Tehát ha most 70 %-kal számolunk,kb 45-50 ezerre számíthatok? Vagy itt is van vmi alsó határ, pl. 50.ezer, olyasmi, mint a minimálbér? Lehet értelmetlen a kérdés, de mr hallottam ilyesmit is. köszönöm!
2011. jan. 7. 22:06
 4/5 anonim ***** válasza:
Alsó határa nincs sajnos.A Tgyás és a Gyed is 70%-a az elmúlt évi jövedelemnek.
2011. jan. 7. 22:22
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2011. jan. 7. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!