Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Felelőtlenség albérletben...

Felelőtlenség albérletben élve gyermekek vállalni?

Figyelt kérdés

27 éves nő vagyok, a párom pedig 29. 9 éve vagyunk együtt, szeretnénk már családot alapítani.

A legfőbb gond, hogy nincsen saját ingatlanunk, így csak albérletbe tudnék szülni. Párom egyke, ő majd örökölni fog egy háromszintes felújított családi házat (természetesen azt reméljük, hogy ez minél később következik be, nem kívánjuk a szülők halálát).

Jelenleg ragaszkodunk Budapesthez, így nem opció, hogy a szüleinél lakjunk, illetve a függetlenségünk sem utolsó szempont.

Stabil munkahellyel rendelkezünk, én pedagógus vagyok, párom is diplomás munkakörben dolgozik.

Felelőtlenség így gyermeket vállalni?

tegnap 13:52
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:
63%

50-es, ez nem ilyen egyszerű, nem mindegy, hogy az embernek mi a munkaja, mennyit keres, lakhat-e otthon, bevallalja-e a külföldet, stb.

Látod, vannak, akik a nulláról indulva is megteremtik 30 éves korukra, mások meg ennyi idősen még gyereket is a családi házba vállalnak, mert nincs pénzük.

Szóval nem lehet matekolni.

ma 12:31
 52/59 anonim ***** válasza:
71%

Hogy ki mit fog 20-30 év múlva örökölni, arra nem érdemes bazírozni. Nem tudhatod, nem kell-e eladni valami miatt, pl a szülei ápolása miatt.

Ha van tartalékotok, az albi elég nagy, és a tulajnak se gond, akkor persze, hogy vállalnám.

ma 12:40
 53/59 anonim ***** válasza:
20%

#50 Most nem tudom mi a helyzet, de nekünk 28 éves korunkra meglett az önerő.

2021-ben 31 millióért vettünk megyeszékhelyen, 40 percre Budapesttől egy 3 szobás panel lakást. 15 millió lakáshitel, 10 millió babaváró (ami szintén számíthat önerőnek), 6 millió önerő.

Első lakáshoz már csak 10% önerő kell, azaz 6 millióval 60 milliós lakást is lehet venni, annyiért szerintem manapság Budapesten is lehet még 3 szobás panelt kapni. (Kalkulátorba bedobtam, 2 pedagógus fizetésre 90 millió hitelt is adnak)

Miből állt az önerő:

- 1,8 millió forint olyan megtakarítás, amit a szüleim pakolgattak félre 3 és 25 éves korom között (életbiztosítás)

- 4,2 millió forint megtakarítás a fizetésünkből.

Kereken 24 évesen kezdtünk el dolgozni, (előtte egyetemre jártunk, a diákmunkával néha napján keresett minimális pénzt feléltük, elbuliztuk és egy percig se bánjuk)

Amikor dolgozni kezdtünk pár hónap után közös albérletbe költöztünk, nem volt mamahotel.

Kicsit több,mint 4 év alatt 4,2 millió forint az évi 1 millió forint megtakarítást jelent. Az havi 83.000 Ft, fejenként havi mindössze 42.000 Ft. Ennél amúgy többet tettünk félre, mert fel is újítottuk a vásárolt lakást, nem töltöttük bele az összes pénzünk önerőként.

De most nézzük a 6 millióra, mert tegyük fel nincs szülői segítség és ennyi kell a pesti panelhez. Az is 4 év alatt havi 125.000 Ft megtakarítást jelent. Fejenként 62.500 Ft-ot. Ennyinek kell(ett volna az elmúlt 4 évben) hó végén a számlán maradnia minden hónapban mindkét félnek, hogy meglegyen az önerő.

Őszintén ha ennyi nem marad, ott nem fér bele a gyerek...

ma 17:35
 54/59 anonim ***** válasza:
100%
53# azt, hogy 2021ben mennyiért tudtál lakást venni (és szülői segítség is volt), ne hasonlitsd össze a mai árakkal. Nem Pest, hanem Debrecen, de itt pl egy kb 30-40(!) négyzetméteres lyuk kis panellakás 30-40 milliónál kezdődik. És nyilván nem 30 négyzetméteres lakásba akar az ember gyereket vállalni. Egy nagyobb olyan 80 millió alsó hangon.
ma 17:55
 55/59 anonim ***** válasza:
54# vagyok, azt még tegyük hozzá, hogy kisebb városban, de faluban is kva drága ingatlanárak vannak. Mi albérletben vagyunk egyelőre (teszünk félre, hogy ez ne legyen mindig így), igen, kva drága az albérlet is, de azt látom, hogy azok a barátaink pl, akik saját lakást/házat vettek, még ennél is sokkal magasabb törlesztőt fizetnek, hogy maaajd egyszer az övék legyen az az ingatlan...kar ezen veszekedni amúgy, nyilván mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, de sznob dolog olyat írni, hogy nem szabad albérletbe gyereket vállalni. Van gyerekünk, és élünk, mint Marci Hevesen, az alberletunkben, amikor költözni kellett, (nem sokszor azért) eddig még mindig simán megoldottuk, nem volt gond, hogy van gyerekünk.
ma 17:58
 56/59 anonim ***** válasza:
35%

#54 De csak 10% önerő kell. Abból az önerőből, ami nekünk volt, azaz 6 millió forintból 60 milliós lakást lehet ma venni. 60 millióból ma szerintem Debrecenben is kapsz 3 szobás panelt, Budapesten biztos.

Most nem a fullosan felújítottra kell gondolni, hanem egy átlagos állapotúra.

(Itt figyelem az árakat, mert gondolkodunk nagyobbon, 85m2-es, 4 szobás ritka nagy panelt, kb 20 éve "felújított" állapotban, 56 millióért hirdették, októberben tették fel, decemberben ment el)

ma 18:36
 57/59 anonim ***** válasza:
100%
56# hát pedig itt 60 millióért nem kapsz 3 szobás lakást, de szerintem Pesten meg főleg 1 a 1000000000-bol...a másik pedig, hogy 2021 környéken még én is lazán felretettem jóval több pénzt is a fizetesembol, mint amit te leírtàl, ma viszont, hiába kapok jóval több pénzt, abból kevesebbet tudok félretenni ezek mellett az árak mellett. Szóval most ne beszéljünk, mi volt ezelőtt évekkel, mert a vak is látja, hogy az utóbbi mondjuk 3 évben nagyon durván megugrottak az ingatlanárak, meg úgy eleve mindennek az ára, a bérek pedig ezt nem követik.
ma 18:39
 58/59 anonim ***** válasza:

És aki szolgálati lakásban él, olyan helyen, ahol majd nem akar majd lakni?

És olyan játszik, hogy "eltartási szerződés"?

ma 18:54
 59/59 anonim ***** válasza:
44%

Tessék, mai nap, Budapest, Békásmegyer, 1+2 fél szoba, 56m2 60 millió forint:

[link]

Nézzünk 2 pedagógus fizetést, az ma kb 846.000 Ft havonta pótlékok nélkül. Ebből szerintetek mennyit kellene egy gyerek nélküli, albérletben élő párnak félre tennie? Szerintem kb havi 200.000-nek mennie kellene. (Mi havi kb 800.000-ből egy gyerekkel, hiteles lakásban félre teszünk kb ennyit)

Az 3 év alatt 7,2 millió forint. Drágulnak a lakások, de azért a fent linkelt 60 milliós panel csak ki fog jönni 3 év múlva 72 millióból...

De inkább fordítva kellett volna, az eddig eltelt 4 évben kellett volna összeszedni azt a 6 milliót, azaz fejenként havi 62.500 Ft-ot megtakarítani és most meglenne a fenti 60 milliós panel.

ma 19:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!