Hogy lehet gyerek mellett dolgozni?
Nyilván lehet, mert a nők nagyrésze megoldja. Nekem nincs még gyerekem, csak belegondoltam, hogy ez elég nehéz lehet. Nem minden munkahelyen rugalmas a munkaidő, nincs mindenhol HO, nem mindenkit vesznek vissza csak 6 órába, de akkor hogy tudják elvinni bölcsibe, oviba és utána elhozni? Akinek mondjuk kötött munkaideje van. Ha 6-18 között van az intézmény nyitva, akkor nem nehéz, de ha mondjuk pont 8-16 között, akkor mi van? Ha mondjuk apukának is kötött a munkaideje. Aztán a másik, ami még ennél is nagyobb dolog: a betegségek. Közösségben könnyű elkapni. Emiatt el kell hozni az oviból délelőtt 11-kor, amikor éppen dolgozol, majd otthon maradni vele egy hetet. Közben te is elkaptad, lehet, hogy a gyerek túl van rajta 3 nap alatt, de te nem, emiatt maradsz táppénzen. Oké, újra jár oviba a gyerek kér hetet, majd megint lebetegszik, te megint otthon maradsz vele. Ha még több gyerek is van, akkor maradhatnál akár egész évben is otthon. Nem rúgnak ki a sok táppénz miatt? (Tudom, hogy ez illegális, de ilyenkor kitalálhatnak valamit). Aztán elérkezik a suli, ahol 2.5 hónapon keresztül van szünet a gyereknek. Egy 7 évest nem hagysz otthon egész napokra, nem mindenhol nyugdíjas a nagyszülő (és ha az is, nem feltétlenül akar egész nyáron unokázni). Táborban sem lehet ennyi időt, meg azt hiszem, azok jó drágák is.
Tehát kb amíg nem kamaszodik a gyerek, addig problémás munkaerő leszel. Így hogy alkalmaznak? Tudom, hogy az apuka is elmehet táppénzre vele, meg ő is hozhatja viheti a gyereket, de valljuk be, hogy többségében a nőre hárul ez a rész, főleg, ha mondjuk a férfi keres jobban és nagyobb anyagi veszteség lenne, ha havonta 1-2 hetet otthon maradna, amíg tart a betegség.
Mindkét szomszédom állami szférában dolgozik, ott nem foglalkoznak azzal, mennyit vannak táppénzen vagy hányszor mennek el hamarabb a gyerek miatt.
Az anyuka 2 házzal arrébb home officeban dolgozik, itt van az ovi az utcában, úgy könnyü hozni-vinni, betegség esetén gyerek a tv előtt, ő melózik közben.
Aki mögöttünk lakik, az az anyuka csak részmunkaidős háziorvos, neki is mindent elnèznek, mert kevés van belőle.
Vannak kirívó esetek, ahol az egyik szülőre hárul a legtöbb felelősség és nyomás, de azért nagyon sok olyan család is van, ahol mindketten beleteszik a részüket. Mi is ketten dolgozunk, felváltva vagyunk táppénzen beteg gyerekkel, úgy választottunk munkahelyet, hogy egyikünk reggel viszi a gyerekeket és később kezd, a másik délután megy értük és korán kezd dolgozni. Külön órákat is elosztjuk és pihenni is tudunk. Állás jelentkezésnél a kis iskolás korosztály már kevésbé problémás, a bölcsis, ovis gyerekek betegek állandóan, ott valóban fennáll az, akit írtál. Akkor engem sem vettek fel sehova.
Majd utána simán kaptam jó állást, és a gyerekekért is elmehetek, amíg jól végzem a dolgom. Annyi, hogy jobban alá kell rendelni nekik a döntéseinket, amíg teljesen ránk vannak utalva. A 12-14 éves már maga jár edzésre, otthon se kell mellette ülni állandóan. A 8 éves gyerekem már simán csinál magának kaját, az ovis megterít, amíg főzök. Nekünk nem akkora nehézség ez.
"Mindkét szomszédom állami szférában dolgozik, ott nem foglalkoznak azzal, mennyit vannak táppénzen vagy hányszor mennek el hamarabb a gyerek miatt."
Tényleg? Hol?
Csak 3000 közalkalmazottra látok rá, sehol nincs így közülük.
Lehet, hogy lehet ilyen helyet is találni, de nem ez az átlag.
Munkahelyet és pályát váltottam, ami úgy tűnik be is vált. A napi 3 óra utazás 20 percre csökkent.
Férjem munkaideje rugalmas így sokszor napközben tudja intézni a gyerekeket, plusz közelben lakik a 4 nagyszülő, ebből 2 fixen nyugdíjas, 1 még néha dolgozik.
Így tudjuk megoldani 100%ban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!