Az miért jó, ha csak 30 órát lehet majd gyes mellett dolgozni?
Gyesbő kevesen élnek meg. Bölcsi kevés van.
Ettől majd lesz részmunkaidős foglalkoztatás?
Vagy lemond anyuka/apuka a gyesről és egy hónap múlva már ki is rúghatják?
Aki nem tud úgy mahinálni, hogy papíron dolgozik 6 órát, igaziból 8-at azzal mi lesz így vajh?
Én majdnem elbőgtem magam a hír hallatán.
A 30 órás munkahetet azzal indokolják, hogy így az anya többet lehet a gyermekével!
Nos, az én fiam bölcsődébe jár, é pedig hamarosan dolgozni fogok napi 8 órában, mivel nálunk hivatali munkarend van, ezen változtatni nem tudunk.
Ha lecsökkentik a munkaidő, akkor nem kellek majd sehova sem, megkérek, keressek máshol munkát, mert nekik olyan ember kell, akit 40 órában tudnak foglalkoztatni! Az én munkahelyemen képtelenség a részmunkaidős foglalkoztatás, a reggeli kezdés időpontja biztos, de a munka befejezésének időpontja sosem garantált.
Én pedig nem hiába megyek vissza dolgozni, azért mert kell a pénz. A gyermekeimet időben kell vinnem az oviba, bölcsibe, ezen a 2 órával könnyített napok sem tudnak változtatni!
Vagy lehet, épp arra számítana, hogy lemondjunk a GYES-ről, vagy akár nagymama menjen GYES-re. Ha a GYES-ről lemondunk, akkor sok anyukának igen nehéz lenne a helyzete!
Sztem ezekkel nem áll összefüggésben a fő kérdésed, amiket utána leírtál. Gyesből nem lehet megélni, ez tiszta sor. De ha vki 8 órában visszamegy dolgozni, akkor ne akarja még mellé a gyest is. A gyes annak jár, aki otthon neveli a gyerekét, és nem főállásban dolgozik + csak mellékesen anyuka. A 6 óra meló+gyes együtt kitesz annyit, mintha 8 órában dolgoznál (átlag fizó), és mellette több időd marad a gyerekre.
Ezzel én teljesen egyet értek. Persze, jól jönne, hogy a gyerek 3 éves koráig a 8 órás fizetésemen felül még kapok 25 ezer ft-ot, de nem tisztességes.
(mondom ezt úgy, hogy 3 gyerekem van, a kicsit fél év múlva nemtom hová tenni, pedig vissza kellene mennem legalább 4 órában nekem is, mert gyesből nem lehet ugye megélni..)
Mellesleg ettől sztem nem lesz a részmunkaidős foglalkoztatás jobban kedvelt. Mert több embert kellene részmunkaidőben foglalkoztatniuk a cégeknek, akik után többet kel fizetniük, több a papírmunka, stb. A hátuk közepére se kívánják sajnos. :S
Én örülök, hogy egyáltalán lesz gyes, és örülök, hogy nem 4 órában lehet majd mellette dolgozni. Ennél a kettőnél ez is jobb.
Amúgy ha nem kapja a szülő a gyest, akkor sem rúghatják ki a gyerek 3 éves koráig.
És mi lesz az állami szférában foglalkoztatottakkal? Ahol nincs részmunkaidő foglalkoztatás? Az ne menjen vissza dolgozni, s maradjon otthon GYES-en, mert nem tud 4 órában dolgozni, csak 8-ban?
A GYES alanyi jogon jár, a törvény nem szabályozza, hogy mellette nem lehet dolgozni! GYES még annak is jár, aki soha életében egy percet sem dolgozott, akkor ennyi erővel ez is igazságtalan!
A gyes folyósításához volt kötve a védettség eddig, nem a gyerek életkorához.
Nálunk a kolléganő lemondta, mert apa igényelte és rá egy hónapra már repült is,hiába volt 3 évnél fiatalabb a gyerek.
Az, hogy nem gyeshez kötött, az azokra lett volna vonatkozó, akiknél csak 2 éves korig járt volna a gyes és nem maradhattak volna otthon és ezzel csikarták volna ki a cégektől, hogy ki ne rúghassák az anyákat.
Láttatok erről valahol valamit, hogy ez most hogy lesz?
Azért jó NEKIK, mert ha ha visszamész a gyed lejárt után dolgozni, és még járna gyes a 3. évben, na kkor azt nem kell kifizetniük.
A fiam 2000-ben született, akkor is fidesz:-((( volt és akkor csak 4 órában lehetett gyes mellett doolgozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!