Egy öttagú család (2 szülő + 3 gyerek) meg tud élni havi nettó 1,2 - 1,3 millióból manapság Magyarországon?
Fixen 200 ezer forint lenne a lakástörlesztő + kb havi 100 ezer lenne az autó fenntartása, tehát maradna 900 ezer ételre, rezsire, ruházkodásra, iskoláztatásra, menzára, sportra, szakkörökre, biztosításokra stb.-re
Nem tudom, ez Magyarországon elég?
Jelenleg külföldön élünk, Magyarországon kb. ennyit keresnénk a családi pótlékkal és adókedvezményekkel együtt. (Férj főállásban, Feleség részmunkaidőben dolgozna) A gyerekek 3, 5 és 8 évesek.
Természetesen nem szűkölködés a cél.
1# vagyok. Hát éppen erről beszéltem. Nem lehet ezt egzaktul megválaszolni, mert nem ugyanazok az igények és az sem mindegy, hogy mit ad esetleg még pluszban a munkáltató.
Mi kb. 700 ezerből élünk négyen. Nem ennyi a bevételünk, ennyit költünk el havonta. Ebben benne van egy autó tankolása (a másik céges), minimális hitel, saját családi ház fenntartása és minden más is. A gyerekek ruháztatása valóban drága, de nem jelentkezik minden hónapban nagyobbaknál már, nem érzem vészesnek, ahogy egy-egy sportot sem. Valaki írta, hogy a sulikezdés drága. Ez is relatív, mert egyrészt, ha nem akkor vesz meg mindent egyszerre az ember, akkor elaprózódik, nem is olyan vészes, pláne, hogy nem kell minden évben új táska, új tolltartó, új atyaúristen is... Másrészt az én munkáltatóm hozzájárul az iskolakezdéshez gyerekenként 30 ezerrel, ami egyébként szerintem nem kevés.
Az élelmiszer minőségére nekem nagyon tuti receptem van, mivel sajnos tény, hogy én is trének érzem a felhozatalt a boltokban. Felvágottak, sajtok, méz őstermelőktől, ha lehet, akkor zöldség-gyümölcs is, de minimum a helyi kis zöldségesből. Húsfélék tojás különböző "farmokról", vagy a "szomszéd nénitől". Ha ilyenekre nincs idő, akkor Lidl, Aldi és olyan felvágottakat veszünk pl., amik Németországban, Ausztriában készültek.
Az a nevetséges, hogy sokkal jobb ízű termékek ezek és nagyon nagyon sok esetben még akár olcsóbb is, mint a bolti társaik, csak a mai világban idő és energia ezekkel foglalkozni, sokkal egyszerűbb egy szupermarketben megdübbenteni a kosarat.
Aki magán iskola mellett még négy magántanárhoz is hordja a gyerekét, az no komment. Remélem csak troll, de ha nem, akkor mélyen elgondolkoznék mi értelme ennek. Én megragadtam azon a szinten, hogy a gyerekeim legyenek gyerekek, amíg csak lehet. Én sem verseny istállóban tanultam, nem is lettem sztárorvos, vagy mit tudom én mi (nem is akartam), ahogy a férjem sem, de azért egy-egy mérnöki diplomáig elevickéltünk. Szerintem hazai viszonylatban nem élünk rosszul, bár nem is igazítottuk az igényeinket sosem a bevételeinkhez, így jelentős tartalékunk gyűlik állandóan. Ha marha egyszerű akarok lenni és azt mondom, hogy mi 700 ezerből megélünk négyen, de oké, legyen 800 a könnyebb fejszámolásért, akkor egy főre 200 ezret számolok, vagyis, plusz egy gyerekkel (kis kamasz/kamasz), még egy kétszázassal számolva is bőven jól ellesztek ilyen fizetésből és nettó marhaság, hogy semmire sem fog jutni. Persze lehet úgy is élni, hogy ne jusson, igen.
Zongora, dob, gitár. Melyikben vagy az ország kiemelkedő művészei között?
Matekra nem lenne szüksége (szín 5ös volt mindig és versenyekre jár), de szeretett volna menni ehhez a tanárhoz, mert a tanárt és a matekot is imádja.
#32:
Ja, hogy ha meg Mark Zuckerbergtől akar üzleti képzést tanulni, Roger Federertől teniszt tanulni, meg Kimi Raikkonentől autóvezetést tanulni te meg kifizeted neki, akkor nyilván a világ pénze sem lesz elég :D
De azért ezeket nem kell kivetíteni az átlagra.
Sok gyereknek lenne igénye arra, hogy tanulhasson vagy sportolhasson amit szeretne. Nekem alap, hogy a gyerekemnek a tanuláshoz mindent biztosítok.
Nem irreális dolgokat írtam. De nyilván nem a 80 éves világát nem tudja zenetanároktól fog jazz zenét, bluest tanulni. Nem sokkal drágábbak ezek a tanárok, mint bármelyik magán zenetanár.
Szerintem vagy-vagy. 4 különóra az pont azt jelenti, hogy egyetlen délután van, amikor a gyereknek nincsen semmilyen kötelezettsége suli után. Mikor gyerek csak úgy szimplán?
Nem vagyok én a különórák, szakkörök ellen, de mi a fenének ennyi? Ha szeretne ennyit a gyerekem sem engedném és nem azért, mert nem tehetjük meg, hanem mert szerintem itt kezdődik az, hogy megtanítsuk nekik, hogy nem szabad túlvállalnia magát. Meg kell tanulni ÉLNI!
Heti a 7ből 4re, hogy jött ki az 1 nap.
De egyébként hétköznap 2-3 délután (a zongora változó napokon van, így van, hohy mint ma is gitár után megy oda), a matek meg vasárnap délután van.
Ez már a csökkentett, mert korábban heti 2 dob volt.
Szóval általában bőven van magára ideje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!