4 fős családok (2felnőtt, 2 gyerek) mennyi megy el havonta élelmiszerre nektek?
Az volt a célkitűzésem, hogy havi 120 ezer forinton belül tartom a kajapénzt úgy, hogy normálisan, egészségesen is együnk, de feladtam. Havi 150 ezer megy el jellemzően (ebben benne a wc-papír meg 1-2 aprósag kaján kivül, de nem sok).
Menüt tervezünk, bevásárló listaval járunk, figyeljük az akciokat, ha valami jo aron van, veszünk belőle többet a kamrába, igyekszünk főleg idényzöldségeket használni. Nincs üdìtő, csak vizet iszunk. Nasi minimális, a gyerekeknek napi 1 valami, a ferjemmel nem eszünk mindennap, nem vagyunk edes szájúak. Néha 1 üveg bor, sör, de ez sen tényező.
Ja, és kizárolag itthon főzök, néha a pékarut is sütöm, de nem gyakran, talán kéthetente egyszer. Ennyi.
A nagy amugy ovis, bent eszik, de reggel bekao pár falatot, ha hazajön, akkor is, plusz vacsora, gyümölcs.
Szerettem volna spórolni, hogy a házat hamarabb befejezzük, de enn lejjebb nem megy, mert nem paprikás krumplin meg tesztan akarunk elni.
Ti mennyit költötök?
200-220/hó
Nem iszunk, nem dohányzunk, lehet, hogy kijönne kevesebből is, de amit megkívánunk azt megvesszük.
2 felnőtt, 2 ovis.
A gyerekek az oviban reggeliznek, ott ebédelnek, ott uzsonnáznak.
Otthon nemsok nasit esznek meg vacsoráznak csak hétköznap.
Én az irodában reggelizek, egy csomag zabpehely kb elég 1 hétre, 320Ft
Itt ebédelek ingyen.
úgyhogy nekem is csak a vacsi van otthon nagyjából.
Férjem veszi a reggelit, ezt nem számolom bele, ő intézi.
Az ebédet kb felesbe, vagy veszi, vagy visz otthonról. Ha veszi, azt sem számolom bele, mert ezt is ő rendezi.
Otthon a vacsit eszi.
Hétköznap 2-3x főzök, plusz a vacsi, illetve a hétvége ami kiadás.
Ez olyan 200-250ezer ft körül simán van.
Semmi extra nincs benne, pl lazac vagy kaviár vagy ilyesmi. Ez csak a normális minőségű étkezés, kis nasi, gyümölcsök.
Nekünk a kicsi 1, a nagyobbik ovis, nem tartozunk az ingyenes sávba, így az ovi havi összege kb 20 ezer ft (reggeli, ebéd). Menüt szoktam rendelni, mert utálok főzni, ez havi 100 (3-unknak), hétvégén csinálunk valamit, vacsira általában hideg van. A bolti bevásárlás szintén havi 100-150 körül van, nem iszunk, nem dohányzunk, nasi 1 db sincs, senkinek, az ovis így is végtelen szemetet kap az oviban, nekünk meg nincs rá igényünk. Vannak extrák, én mandulatejjel iszok kávét pl, az elég drága. Pékség meg zöldségesnél havi 30-50 ezer szintén ott marad szerintem.
Mi nem spórolunk, tehát azért sincs szigorúan fogva. Pipere ebben nincs, azt online rendelem rossmannról.
Úgyhogy ami kaja, az nálunk 250-320 ezer ft körül mozog.
Lejjebb lehet vinni még kicsit úgy hogy egészséges kaja marad, de sokat már nem. Egyrészt ehettek több hüvelyest, ez a legolcsóbb fehérjeforrás, és olcsó rostforrás is.
Kenyér helyett olcsóbb a házi zabkása (legalábbis mikor legutóbb kiszámoltam, így volt, nem a tasakosra gondolok hanem ha zabpehelyből magad főzöd.)
Ha húsfélét veszel, akkor kerüld a felvágottat, sonkát, virslit, olcsóbb otthon nyers húsból házilag készíteni, ha a fehérje fajlagos árát nézzük. Plusz tojáskrém, körözött.
Zöldségből nyilván kell friss, azon szerintem sokat már nem tudsz faragni. De a fagyasztottak között is nézz körül, a zöldbab, borsó ugyan kilóra kicsit drágább mint a friss répa de nem kell pucolni, nincs veszteség.
Kekszet, sütit én igyekszem magam sütni, olcsóbb és közös program.
Ha egy mód van rá azért szerintem érdemes az egészségi szempontot figyelembe venni és nem térni át a krumplistészta diétára, hosszú távon nem éri meg. Nézz körül másutt, nem lehet-e egy fokkal lejjebb venni a fűtést és felvenni még egy pulóvert? Az még egy nagyon tipikus dolog amin lehet nyerni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!