Mit gondolsz erről a cikkről(esetről), erről a helyzetről, kamaszokról, integrálásról, zaklatásról, ép értelmű autistákról? Személyes tapasztalatok érdekelnek osztálytársakról, gyerekekről, családtagokról
Én ismerek olyan autikat, akik nagyon bántóan, zavaróan viselkednek, akkor is, ha nem értik/nem direkt csinálják, és csak őket közösítik ki. Rengeteg ép értelmű autit ismerek, akiket nem közösítenek ki, de még csak észre sem veszik a problémáikat, vannak barátaik, vagy épp nagyon népszerűek. Tudom, hogy szemét dolognak hangzik, mert nem direkt csinálják a dolgaikat, de attól amiket tesznek még sértőek, bántóak, zavaróak és nincsenek rendben, mondjuk hirtelen felindulásból elveszik valamidet, félrelöknek, beszólnak, lekezelőek, vagy csak ismételgetik, hogy megölnek, mint a cikkben. Csendben maguk előtt dülöngélve nagyon, nagyon sokáig. Tök érthetően húzza fel magát rajta több kamasz napi 8 óra tanulásos együttlét alatt. Ilyen problémás autikat 1 órás foglalkozásokról is kiraknak, mert a közösségek ennyit sem bírnak ki velük(felnőtt, képzett szakemberek sem feltétlen). Iskolában pedig sokkal többet voltak összezárva és kötelezően tanultak mellé. Szerintem a gyerek szülei hibásak a történetben, illetve a suli(ofő), hogy nem rakta ki félév környékén, mert nem minden ép értelmű auti való integrálásba. Szerintem nem véletlen, hogy 20 év alatt egyedül vele volt gond, pedig a suliba rengeteg auti jár/járt, sok olyan is, akiről nem is tudják, hogy az, mert nem akad fent a szakszolgálat szűrőjén, mivel nincs viselkedésgondja.
Én azt tudom, hogy amikor közel másfél évig tűrtem és néztem,hogy a gyerekem tönkre megy a pedagógusok és a gyerekek áldásos tevékenysége által, akkor 1x küldtem képeket az osztályfőnöknek,a foltokról, ahol kékre-zöldre rúgták a gyerekemet. Majd fogadóórán egy órán át hallgattam,hogy tulajdonképpen miért is az én gyerekem a hibás, amiért megverték, és amiért a tanároknak ez sem nem tűnt fel, sem nem érdekelte őket.
Olyan érveik voltak,minthogy néha indokolatlanul nevet, túl közel áll mikor beszélget valakivel, hangosabban beszèl a társainál... Ezért a gyerek megérdemli szerintük, hogy ők verbálisan "helyrebillentsék" a gyerekek pedig megüssék.
Te elolvadtad a cikket amit belinkeltél? Azt a szerencsétlen gyereket módszeresen szekálták a többiek. Ha a te gyerekedet zaklatnák szexuálisan a társai (fenékre csapás, mellbimbó csavarás) akkor is ilyen megértő lennél? Feljelenteném a szülők helyében ezeket a bántalmazókat.
Sehol nem írják amúgy hogy sok más autista gyerek jár oda akikkel nincs probléma. Annyit írtak, hogy jelenleg 9 SNI tanuló van még. Az SNI nem egyenlő az autizmussal. Pl egy sima diszlexia is SNI-nek számít.
Szociálisan, kapcsolatteremtési készséget tekintve érintett vagyok.
Voltam gyerekként is nyilván.
Nem bántottam (magamtól) senkit, mégis rám szálltak, éveken át ba$ztattak. (Akkor még nem volt annyira felszínen az autizmus-téma, simán depressziónak könyvelte el a pszichiáter, azt jónapot… Félre is kezeltek.)
Persze, hogy egy ponton túl nálam is elszakadt a cérna, és pár kis féreg kapott. Mi sem vagyunk kötelesek eltűrni a mindennapi bántalmazást.
Jól tette a sràc, előbb kellett volna. Remélem, megfelelő közegbe kerül. 🙏
Azóta nekem is vannak gyerekeim, egyikük SNI-s.
Szeptembertől megy iskolába.
Előre félek, mert nem nagyon mondja el, ha bántják, csak jóval később. Az óvónő elmondja, de az iskolában ez ki tudja, hogy lesz :/
Pár éve a Hunfalvyban történt késelős eset szintèn megosztó volt, hát ott se tudtam szívből sajnálni a megkéselt diákot, de ez az én nézetem…
A középsulik, ha fogadnak SNIs autit, akkor nem csak egyet. Tele van közoktatás(gimik) autikkal! Kisgimik is, mivel a legtöbb jótanuló auti vagy adhds, vagy mindkettő.
Igen, zaklatták a srácot, de nem a semmiért, hanem mert piszkált másokat. Még jó, hogy egy osztálytárs anyja írt, az egész osztály a gyerek zaklatója volt, nem egy-két gyerek miatt történt az eset. És igen, nem oké ezért megverni, de nem verték meg.
Mondtam, a bimbócsavarás nálam is, sok, de pl köze nincs ahhoz a szexuális zaklatáshoz, mikor az én gyerekem kezét ráhúzta egy kisfiú a saját farkára, mikor egymás mellett ültek, és nem engedte elvenni. Én megértő voltam a gyerekkel, mert tudtam, hogy nem normális és durva viselkedésgondja van a szerető szülei ellenére, de a tanárral nem, hogy szrt sem csinált, és olyan közegben voltak, ahol nem lehetett elmondani a bajt, mert "sérült" gyerekre nem szabadott panaszkodni. Ezért nem is szólt neki a lányom..ez van kb mindenhol, el kell nézni a viselkedési gondjait a sérült gyerekeknek. Ez volt náluk is. Én tudom, mi megy alapítványi sulikban. Biztos nem tudja rajtam kívül senki. Én vissza nem megyek olyan helyre, sem sérült gyerekekhez többet.. integrált osztályokban közoktatásban igyekszem menteni, aki menthető.. nem számít, hogy mi van kint a nő profilján munkahelynek, teljesen hiteles, amiket mesélt, és teljesen jogos düh érződött róla.. egyedül ő volt olyan buta, hogy névvel ki merjen állni egy csomó birkával szemben. A sérült gyerekek közül sokan zaklatnak másokat! Akkor is, ha nem tudják, hogy amit csinálnak(közel állni hozzájuk, amikor a másik nem akarja és hangosan kiabálni közben), az zaklatás. Nem lesz más tőle, hogy egy auti csinálja, ugyanúgy bántó, zavaró, frusztráló, dühítő, ellenszenves. Aki pedig sok ilyet csinál, és ennél durvábbakat is, azt bizony utálják, és akár auti, akár nem, ki fogják közösíteni.
Javaslom kerüljön a ti osztályotokba egy szegregált 7 fős osztályból egy zaklató gyerek és nézzétek meg, mennyit kell tűrnie a többinek miatta, és normális, hogy nem bírják csendben elviselni, hanem visszavágnak. Üljetek ti mellette, mert én ott ültem, ott ülök, és látom, hogy nagyon gáz a helyzet. ÉN TUDOM mi megy alapítványi sulikban és milyenek az oda járó gyerekek. Ezért pártolom az integrálást az elejétől! Máshogy nem lehet, mert akkor már alsóban lemeccselik, megverik egymást, itt meg felsőre maradt az a konfliktus, amit sosem élhetett át a normálisokkal kicsinek. És igen, attól, hogy valaki sérült nem lesz szeretni való személyisége. Sőt, ha a sérültsége miatt durvább, sértőbb, önzőbb, ellenszenvesebb, kötekedőbb, provokálóbb, igenis változnia kell, hogy mások kedveljék, kedvelhető legyen!
Úgysem fogja senki érteni, aki csak cuki autival találkozott.. az meg.. bocs, de nem hiteles, amit egy auti/adhds felfog az őt ért sérelmekből. Millió ilyet látok naponta, a gyerekem is ezt csinálja, osztálytársainál is láttam, hallottam, másoknál is. Egyszerűen nem úgy érzékelik, ahogy történt, egy alternatív valóság van a fejükben abból a részből, amit észrevettek/megértettek és ezekre emlékeznek. Tipikus ki kezdte kérdést, mindkét gyerek állítja, hogy a másik ütött először. Nem hazudik egyik sem, az egyiknek igaza van, a másik meg azt hiszi, igaza van. Annyi ilyen eset történik naponta a suliban.. főleg ott, az alapítványi sulikban a szegregált közeg miatt..
Ahammm….
És a #2 a paranoiás, mikor ordít a kérdésről, hogy neki van igaza.
https://www.youtube.com/watch?v=cGdOvzZrHZY
És ezt kell kiállnia egy tanárnak és az osztálytársaknak napi több órában, és ez csak "laza" problémás pár perc..nagyon-nagyon valóságos, kb minden nap látok ilyet, de inkább durvábbat. Láttam ilyet a sajátomtól és másoktól is, auti és adhds gyerekektől, normálisoktól soha. Van egy durvább ebédlős jelenet, mikor megmutatja milyen "hatalmaskodó" is tud lenni.. az a baj, hogy ritkán mutatják más gyerekekkel interakcióba kerülni, mert nem ez a sorozat fő témája, de totál jól hozza, milyen rohadt nehéz akár csak elviselni is és milyen könnyen szül ellenséges indulatokat a durva, sértő, bántó viselkedésével.
16nak: Nem, nincs igaza, én a "zoknis" vagyok, rákattanva az integrálás témára saját tapasztalat és szakma alapján:) Van itt egy, de talán két paranoid felhasználó is, aki azzal tölti a napját, hogy összeesküvéselméleteket gyárt és keresi a "kamukat" és a hazudozókat. Azok a válaszolók, gondolom te is közéjük tartozol, tök betegek, csak azért írnak kérdések alá, hogy megmutassák, hogy mennyire átlátnak a nemlétező hazugságon, kezeltetniük kellene magukat.
SZR elviselni egy viselkedésproblémást, megkeseríti az ember életét, de nem minden auti ilyen, és nem mindenki ekkora mértékben. Tiniként már nem fog változni a gyerek érdemben, szegregáltból ment integráltba és nem volt visszajelzésük arról, hogy normális gyerekek nem viselik el az akaratlanul bántó viselkedési anomáliáit! Ezt egy felnőtt osztályfőnöknek kellett volna látnia, jeleznie, és tenni ellene úgy, hogy megmondja a gyerek szüleinek, hogy ez nem fog menni. Szerintem a szülők nem hibásak, megpróbálták a normál gimit és védik a sajátjukat, hisznek neki, én is ezt tenném, de attól még elhallgatnak dolgokat és nincs igazuk. Ha a fejlesztés hatott volna, akkor az alapítványi suliban az a 15 éves fiú 8 év alatt fejlődött volna annyit, hogy szerethető legyen, de megtűrhetőre sem sikerült felhozni és a gyerekek kínjukban szekálták, mert megverni nyilván senki sem fogja, hisz "normális" tinik. Nem menőségi alapon megy, a viselkedésproblémásokat zsigerből utálja mindenki, hisz bántóak. Akkor is, ha nem akarnak azok lenni.
Ki mondta, hogy szegregáltból ment?
Mégis hogy ment volna tagozatos osztályba szegregaltból?
Amúgy a zoknisnak nem fia van?
Írja a cikk! 7 fős osztály! Ilyen nincs közoktatásban. Alapítványi integráltnak hazudott iskolák futnak ilyennel, mint Újpesten a Tüskevár és 13. kerületben meg a Gyermekház, Heuréka, de Budán is van egy csomó, pl Laborc, vagy lehet akár ép értelmű auti osztály is egy egymiben. Szellő egymibe járnak "okosabb" gyerekek is, de ettől a viselkedésük nagyon.. khm.. sérült. Ezek olyan helyek(gondolom rálátás semmmi), ahol CSAK problémás gyerekek vannak, auti, adhd, ért fogy nem meghatározva, diszek akár magában, vagy más társuló problémával. Akár papírral, vagy fű alatt, magánban diagnosztizált gyerekek, akik még oviban megúszták, de suliban nem tudnák, és átmentik őket a szüleik. Szóval MINDENKI problémás, leginkább viselkedésre, szegregált közeg, a tantervnek kb a 70%át tudják teljesíteni a gyerekek(szegregált tananyag), mindennaposak a durva konfliktusok, felvesznek olyat is, akiről üvölt az autizmus, meg olyat is, aki "csak" erőszakosabban önérvényesít és apróságok. Az ilyen osztályok összetételére figyelnek, hogy egy domináns legyen(ez mindig az okos gyerek), a többi meg passzívabb, de nem mindig jön össze nekik.
Ilyen iskolából jött Bence, bele van írva, 7 fős osztályból jött, ahol ő volt a hetedik gyerek. Sosem járt normális iskolába, normális gyerekek közé. Az ilyen osztályokban dolgozik egy gyógyped, meg asszisztensek segítik(általában csak verekedést akadályozni:), elvétve vannak tanáraik is.
Szívesen kiemelem a telexes cikkből, ha elkerülte a figyelmed;)
Értelmes gyerek gondos szülőkkel megtanulja otthon az anyagot, a felvételi nem durván nehéz. Ha jobb alapítványi sulit fogtak ki egy lelkiismeretes tanárral, el tudom képzelni, hogy a tehetségeseknél differenciáltak oktatás során, és minimális előkészítő kellett csak neki és szülői segítség. Senki sem vitatja, hogy okos. Az van vitatva, hogy jó a viselkedése és csak áldozat.. mert nagyon gáz a viselkedése, amit nem lehet ép ésszel kibírni a társainak. Az én gyerekem volt ilyen fiúval táborban, alapítványi suliból, és rohadtul utálta, és mikor mesélte, meg is értettem, miért. Meg hát én ilyen közegben "forgok" régóta, képben vagyok.. te meg.. ahogy látom nem. Ezért vagyok biztos benne, hogy az anyukának igaza van. A gyerek akaratlanul kikezdte a társai idegeit, ellenszenvessé vált a viselkedése miatt, azok meg szekálták, egy kicsit.. kamaszok szokták cseszegetni egymást, beszólogatni egymásnak, itt tovább mentek, mert őt utálták a bántó viselkedése miatt.
Egyébként nem tartom kizártnak, hogy ismerjük. A hely stimmel, a kora stimmel, mintha a neve is stimmelne és fogadni mernék, hogy tudom, hogy hova járt suliba és hova járt délután egy időben, talán egy táborban is volt az enyémmel pár éve, de nem nagyon jegyeztem meg senkit, akinek ellenszenves volt a gyereke, így csak tippelhetem, az én "ismerősöm" egy alacsonyabb növésű, szálkásan izmos, barnás hajú, hosszúkás arcú fiú volt abból a táborból. Utána a közelébe sem mentünk az egésznek, annyira utálta a gyerekeket a gyerekem, a normálisokkal jött csak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!