Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha 11 éves gyereked számonkérn...

Ha 11 éves gyereked számonkérne, hogy miért nem tanítottad meg fürdeni, hogyan reagálnál?

Figyelt kérdés

Nyilván megtanítottad, sőt élete folyamán hetente ismételned kell és hetente legalább 2x fürdik, a többi időben zuhanyzik, néha egyedül, de ellenőrizni kell, mert elcsalja az arc/nyak/fül és néha a hátmosást is és fel van háborodva, ha mégis mondod neki "tuuudoooom, hagyjáááál mááááár". Hajat ritkán mos magának, mert felületes és másnapra vagy a sampontól ragad, vagy zsíros marad, ezért azt te heti 2x utánmosod, de azért hagyod neki, mert így tanul. Nem mindig használ tusfürdőt sem, mert "az nehéz". De eddig nem volt baja a fürdéssel, kád bedug, nyitja a csapot(egykaros csap van, iszonyú könnyű használni), hogy jó legyen, szoktad neki mondani is, hogyha hűl a víz, engedjen meleget és mossa meg magát mindenhol és felsorolod, mi a mindenhol, amit nem vesz jól és elküld, hogy ne nézd hülyének.

Tegnap fürdött volna és képes volt mondani vinnyogva, hogy nem tudja mit kell csinálni és csináljam meg én a vizet, én meg lehülyéztem, hogy ne szórakozzon már, dugja be a dugót és nyissa a vizet, olyat, amilyenben fürdeni akar. 11 éves. 11!

Ezek után számonkért, hogy én miért nem tanítottam meg fürdeni!?!

Pár napja még kizavart, hogy ne dirigáljam le a zuhanyzását/fürdését, mos arcot, sőt előtte lévő nap is zuhanyzásnál, és mindig tőlem kérdezi, hogy mosson-e már hajat, vagy fürödjön vagy zuhanyozzon-e(ha van ideje, akkor fürdik). De most nagy komolyan elém állt és mondta, hogy elege van abból, hogy lehülyézem és ő segítene a saját gyerekének és megtanította volna hogyan kell fürdeni. Szerintem meg örüljön, hogy nem képeltem fel, hiszen én hetente többször ellenőrzöm a fürdését, mert elcsalja, mosom a haját, vágom a körmét, néha fésülöm és 2/5ből kizavar, hogy tudja egyedül. Iszonyú sokat feccöltem bele az önállóságába, tényleg még dalunk is volt rá és qrva sokáig fürdettem, néztünk vizes meséket fürdés alatt, tanítottam vizes mondókákat, vettem szappankrétát és bekentem mit kell megmosni(nyilván mindegyiket korosztályához mérten, hetekben mérhető, amit a kád mellett töltöttem amíg fürdött minden hülye játékkal) és erre ezzel jön. Ez egészen egyszerűen hazugság. Volt pár keresetlen szavam hozzá, de csak lerázott, láttam rajta, hogy nem hiszi el! Kb agyvérzést kaptam.

Gondolom az én gyerekem az egyetlen ilyen, mindenki másé normális, de ez már olyan szinten felháborító volt, hiszen majdnem teljesen ki van szolgálva/ellenőrizve az élete minden területén és akkor odavág ilyen hazugságot és nem is tudok neki mit mondani, mert ő nem így emlékszik!?!, és meg van róla győződve, hogy hazudok!!!?!?! Egyszerűen látom rajta, hogy a saját valóságában él és otthagyott, hogy ez az én hanyag, engem szidó anyám a semmiért, amikor ő nem tanította meg. Hátatfordított és otthagyott nagy komolyan.

Nemrég elsütött egy ilyet étkezés terén is, hogy én nem tanítottam meg melyik a desszertvilla meg halkés(láttuk filmen, hogy valaki nem tudja, és kapcsolt, hogy ő sem tudja), de ott előtte lévő nap voltunk étteremben és nem tudta letagadni, hogy se a villát, se a kést nem volt hajlandó használni, mert ő úgy akart enni, hogy kis falatokat egymásra rakosgat és kézzel egyben bekapja és halál mérges volt, mikor szóltam, hogy használjon evőeszközt és nyilván nem is használt, én meg mondtam, hogy nem viszem akkor máshova, mert ekkora gyereknél nagyon ciki. Szóval azt le tudtam "érvelni", mert emlékezett rá, hisz balhéztam miatta, de itt már meg sem hallgatott, lerázott.

Te mit csinálnál ilyen helyzetben, ha valami hazugsággal számonkérne a gyereked, hogy milyen rossz anya vagy, mert nem csinálsz valami alapvetőt, amikor még annál is többet csinálsz, mint amit más szülő tesz, pláne ebben a korban?

Lehülyézni tényleg lehülyézem, ha hülyeséget csinál/hülyén viselkedik, apróságokért nem, de kérlek, 11 éves és nem tudja kinyitni a csapot és bedugni a dugót? Nyilván más egyből ugrana és magyarázna ekkora gyereknek, hogy nézd, ez a csap, ha a kék felé fordítod hideg jön belőle, ha a piros felé, akkor meleg?

Annyira elegem van.. valahol már beletörődtem, hogy így fog felnőni a saját alternatív emlékeivel, hogy rossz anya voltam, nem nagyon érdekel, én megtettem mindent, és annál is többet, csak legyen önálló és éljen normális életet boldogan, de akkor is tudom, hogy ennek nem így kellene zajlania és elég könnyen agyvérzésközeli állapotba tud hozni.

nov. 11. 05:37
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:

Emlékeztem erre a kérdésre, és tényleg...

Ugyanez volt október végén, de törölve lett, mert az előzményeimből a kategóriára dob.

nov. 11. 11:30
 32/39 anonim ***** válasza:

7 éves,de esze ágában sincs egyedül fürdeni. Sőt, még el is játsza, hogy nem tudja. Sőt még törölközni se tud, fel se tud öltözni...

Lassan ráhagyom. Nekem már elegem lett..... Nálunk tuti az van, hogy tudja ő, csak jobb ha anya csinálja 😁

nov. 11. 12:00
 33/39 A kérdező kommentje:

Gondoljátok, hogy nem mondom el neki? Egyszerűen nem csinálja és nyafog, hogy nem tudja, csináljam meg, és iszonyat hisztit levág, ha otthagyom, akkor szemét vagyok. Többször szóltam már reggel, hogy büdös a szája és tudom, hogy kihagyta a fogmosást, de nem fogom elengedni ápolatlanul, mert megszólnak érte.. Őt nem érdekli, illetve ha érdekli is rajtam kéri számon. Itt sem helikopterkedem, elküldtem fürdeni, mint mindig, csak mondtam, hogy most van ideje, fürdöjön nyugodtan.. majd bemegy, és jön a vinnyogás, hogy nem tud, csináljam meg, hogy kell.

Én 1000x elmondtam hajmosást, fogmosást, öltözködést, hogyan fogd, megmutatom meg minden, csak nincs foganatja, nem akarja csinálni. És nem úgy, hogy eddig nem is tudta soha, hát tudott, hiszen szokta, csak "most" nem tudja, és úgy csinál, mintha sosem tudott volna! És már hozzáteszi, hogy miattam nem tudja. Ő nem emlékszik, hogy pár napja is ment neki.

Nem csak velem ilyen, néha iskolában is, de azért már kb 3 éve igyekszik tartani magát ott, nálam meg nem.. Suliban csak néha bukik le, de pont nemrég mesélte a tanár, hogy mennyit fejlődött, mert harmadikban "nem tudott" egyeneset vágni és folyamatosan nyafogott és mással csináltatta volna meg, de idén már magától csinál mindent. Ami nem igaz szintén, hogy nem tud egyenest vágni, mert olyan gyönyörűen vágott már oviban is, hogy az volt a bajuk, hogy túl aprólékos és lassú és az utolsó apróságot is le akarja vágni a bonyolult formát, hogy tökéletes legyen. Egyszerűen van nála egy ilyen "nem tuuuudoooom", ami folyamatosan előjön bizonyos időközönként random helyzetekben/tevékenységnél, csak már hazugságot is gyárt mellé(amit valódinak hisz), ami új.

Igen, az én gyerekem a problémás, auti-adhd-kevert.spec mindenünk volt már, akinek nagyrészt semmi baja, mert mintagyerek, de tényleg az! Máskor meg ilyen. Attól, hogy az elejétől fogva gondjai vannak, még nevelnem kell és nem kell külön módszer hozzá, mert semmilyen baja nincs a leírtakon kívül. Főleg, hogy nem is nevelési tippet kértem, csak reakciót, hogy más mit csinálna ilyen helyzetben! Ezzel az új hozzáállásával meg nem tudok mit kezdeni, hát egyszerűen átírja az emlékeit és elfelejt dolgokat, máshogy él meg helyzeteket és már engem vádol hazugsággal. Most mit kezdjek ezzel? Ez egyszerűen abszurd!

Én le szoktam dirigálni, hogy az arcod a hajvonaltól a nyakadig meg egyik füledtől a másikig tart, meg is mutatom és elcsalja, vagy egyszerűen nem csinálja, szoktam visszaküldeni egyedül fürdés után, ha látom, hogy nem vizes a haja, vagy lepedékes a foga. Mondom neki, hogy nem velem szúr ki, érti is. Érti, mert nem értelmi sérült, de ennek ellenére nem csinálja és úgy tesz, mint aki nem képes rá, újabban meg úgy is tesz, mint akinek a tanítás marad el. Az iskolában késsel-villával étkezik, a tanár szerint szépen, bár szívesebben szúrja fel a húst és rágja le körben a villáról pl, de nem érdekel. Nem csak nálam eszik így és nálam is szokott késsel-villával enni. De mikor nem csinálja, akkor rám fogja, hogy miattam nem, na ez új és rohadtul érdekel.

És ha ezek mellé leírom, hogy top 10es gimibe jártam, és jónevű egyetemre, elvégeztem egy másirányú szakmát és már gyerekekkel foglalkozom, amiben sikeres vagyok, akik szeretnek (és tökre nem olyanok, mint az én gyerekem), illetve korrepetálom a barátaim gyerekeit, mert jól sőt.. remekül tanítok, elég értelmes vagyok és megjelenésre ki sem néznéd belőlem, hogy ilyen problémáim vannak.. totál ledöbbennél, csak a belső baráti körnek osztom meg, akik közt van, aki 5 év alatt most látta először így a gyerekem(amit velem szokott levágni), mert eddig csak meséltem és nem hitte el.

Ha otthagyod, nem csinálja. Egész egyszerűen nem csinálja meg és nem érdeklik a következmények és közben neked mondogatja, hogy miattad nem csinálja és nem tudja hogy kell és minden mással van gond.. Akkor is, ha tudod, hogy tudja, egyszerűen vagy kiesik neki, vagy elhiszi, hogy nem tudja, vagy manipulál, hogy megcsináld helyette. Szerintem mindegyiket felváltva alkalmazza. És ilyenkor megbámulnak random az emberek, mint a trambulinparkban, ahol kiabált, mert a zokninak baja volt. Nem volt. Tud zoknit felvenni. Ott előadta, hogy nem tud és mindennel is baja volt. És nem csak én nem tudtam kezelni, baráti család is ledöbbent.

Na elegem van az egészből. Nem tudok semmit csinálni vele, nőjön fel így, nem érdekel. Egyébként a vele foglalkozó emberek közül engem bír a legjobban és szeret is, szívesen van velem, rokonságban meg mindenhol, és jó a kapcsolatunk annak ellenére, hogy lehülyézem, mikor hülyén viselkedik, de a környezetemben már jópáran megverték volna, szóval szerintem még mindig jobban járt velem. Amikor már majdnem 11, akkor 11et írok. Szoktam olvasni én is itt, nem mindegyik kérdés vagyok én, amihez azt írja a kombinálós válaszoló, aki itt éli az életét. Én csak panaszkodni járok ide, meg segíteni problémás gyerekeknél.

nov. 11. 13:01
 34/39 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező!

Mi értelme ezeknek a kérdéseknek? (tudjuk, hogy mindet te írod, ugyanaz a stílus, a végeláthatatlan szövegelés, mártírkodás, "ledirigálás")

Erre válaszolj, ne a hülyeséget ragozd oldalakon át.

nov. 11. 13:09
 35/39 anonim ***** válasza:
78%
Tehát a gyereked egy diagnózissal rendelkező kis autiszörny, de te erről nem akarsz tudomást venni és "ledirigálod" folyamatosan? És te foglalkozol gyerekekkel? Nincs több kérdésem...
nov. 11. 13:11
 36/39 anonim ***** válasza:
48%

35!

Egy autistát is KELL nevelni! Vagy te hogy gondolod? Hogy egy auti gyerekre rá se szólunk? Vagy hogy?

Kérlek mondd el akkor, hogy magyarázod el egy opponáló viselkedésű auti gyereknek,hogy ÍGY NE csinálja soha többet?

nov. 11. 13:15
 37/39 anonim ***** válasza:
77%

Nevelje, de az nem egyenlő a "ledirigálással", lehülyézéssel.

Hiszen látszik, mire jutott eddig ezzel a "neveléssel".

A kérdezőnek és a gyerekének is szakember kell, ezt írja mindenki.

nov. 11. 13:20
 38/39 anonim ***** válasza:
91%
Kérdező, kérlek szedd már össze magad...
nov. 11. 13:27
 39/39 anonim ***** válasza:
23%

Képen röhögném!

#ledirigál

tegnapelőtt 09:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!